Film koji je nasmejao Kan – šta je reditelj Galen Johnson otkrio o ostvarenju „Rumours“

    Piše: Katarina Stefanović
    19.05.2024.
    RECOMMENDED

    BURO. na projekciji filma koji je sve nasmejao!

    Satirična komedija “Rumours” (van konkurencije) u potpunosti je ispunila očekivanja predstavnika medija u Kanu. Režirali su je Galen Johnson, Evan Johnson i Guy Maddin, a film je, tokom novinarske projekcije, izazvao smeh prisutnih u sali. I mi smo se smejali, nema šta. Humor je bio prisutan od samog prikazivanja glumaca i njihovih uloga, kao i uvodnog teksta koji predstavlja ideju o zapletu filma.

    Izvor: YouTube

    „Rumours“ fabula

    Inspirisani liderima sedam nacija koje čine G7 i njihovim godišnjim sastancima za rešavanje kriza, reditelji postavljaju vrlo atipično okruženje za političku satiru – večera uz zombi apokalipsu. Da bi utelovili te lidere, njihov izbor glumaca je idealan – Cate Blanchett kao predstavnicom Nemačke, Denis Ménochet kao francuskim predsednikom i Charles Dance kao predsednikom Sjedinjenih Država. Ostatak G7 čine Roy Dupuis (Kanada), Nikki Amuka-Bird (Ujedinjeno Kraljevstvo), Takehiro Hira (Japan) i Rolando Ravello (Italija). Ironija prema pravim liderima je očigledna samo iz ovih izbora glumaca, koji su bespogovorno odlični.

    Ova mala grupa se sastaje da razmotri preliminarnu izjavu o globalnoj krizi. Ali, prvo bi trebalo identifikovati tu krizu… Najpre, tokom obroka, lideri počinju da „vode prazne razgovore“, koristeći svaku vrstu retorike da stvore utisak napretka. Kvalitet pisanja je nesumnjiv u “Rumours“ ostvarenju, jer nije lako postaviti scene razgovora zasnovane na praznini. Koncept filma zasniva se na veštini govora bez sadržaja – maglovitoj demagogiji, doslovno. 

    Bilo da je to preterivanjem karakternih osobina svakog lika: dosadni i pompezni Francuz koji misli da je pametniji od svih i pati od logoreje; zgodni i previše osetljivi Kanađanin; stalno zbunjeni Italijan; ili stari i nostalgični Amerikanac na izmaku kraju karijere.

    Rumours

    Foto: BURO.

    Galen Johnson

    Tokom pres konferencije u Kanu, na pitanje kako to da predsendika SAD-a tumači Charles Dances u svom originalnom britanskom narečju, glumac koji predstavlja oličenje uzvišene engleske kinematografije samom svojom pojavom – dobili smo odgovor od režisera Galena Johnsona:

    ,,Mislim da smo tokom snimanja imali toliko usputno izmišljenih narativa zašto Charles neće menjati naglasak iako igra američkog predsednika. Razlog za to je bio zapravo ultimativna satira – hteli smo da prikažemo najvišu formu američke konzervativnosti gde se prave efekat potkovice i vraćaju se su u svoju izvornu ulogu kolonizatora“.

    Parodija

    Samo kadriranje tokom filma je parodija različitih filmskih žanrova: crno-beli paranoični triler, sapunica sa smešnim saksofonom u pozadini ili fantastični filmovi osamdesetih.

    Tu je i stavljanje protagonista u smešne situacije: nakon buđenja mumija stare 2000 godina, lideri su prepušteni sami sebi usred šume. “Rumours”, s tim u vezi, ismeva neaktivnost velikih nacija u suočavanju sa globalnim krizama i kritikuje njihovu sposobnost da stvari okrenu u svoju korist zahvaljujući lepim govorima.

    Sve to uz lepe režijske predloge, ponekad očaravajuće, ponekad orgazmične, poput njegovog zaključka koji je istovremeno „lud“ i zabrinjavajući.

    NAŠ SADRŽAJ IZ KANA MOŽETE PRATITI OVDE.

    Uz podršku A1 Pametnog putnog osiguranja i Xiaomi 14 Serije, BURO.Srbija vam donosi priče sa 77. Kanskog filmskog festivala.

    Saznaj više:
    Povezani članci: