Šta gledamo na festivalu Sedam veličanstvenih

10.09.2024.
7 veličanstvenih
RECOMMENDED

Mada se petak, 13. obično smatra nesrećnim danom, ovog puta ipak imamo sreće – jer tog dana počinje novo izdanje festivala Sedam veličanstvenih. U mts dvorani će od 13. do 19. septembra biti prikazano pažljivo odabranih sedam ostvarenja, koje je ovogodišnji gostujući selektor Tue Stin Miler smatrao posebno važnim i uspešnim u okvirima modernog dokumentarnog filma Starog kontinenta.

7 (+1) veličanstvenih

Festival Sedam veličanstvenih ove godine slavi važan jubilej – 20 godina na domaćoj kulturnoj sceni. Kao i svih prethodnih godina, festival je posvećen predstavljanju vrlo posebnoj publici antologijskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarizma. 

Pokrenut upravo u trenutku kada je moderni bioskopski dokumentarac na prepad počeo da osvaja festivale i prostore ekskluzivno namenjene glamuroznom igranom filmu, Sedam veličanstvenih je u korak pratio razvoj ove nove, očaravajuće vrste filma. Glas o fantastičnim projekcijama i nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi preneo se Evropom – neki od najeminentnijih dokumentarista su sa radošću dolazili u Beograd.

U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče – selektor Tue Stin Miler želeo je da ga posveti proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost Sedam veličanstvenih.

Festival će zatvoriti film velike finske autorke Virpi Sutari u čija dva filma smo uživali na prethodnim festivalima. Bilo jednom u jednoj šumi, njeno najnovije ostvarenje, je rad vrhunskog, prefinjenog autorskog stila koji nas očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita. Dve devojke sa grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju se tome beskompromisno.

Sa repertoara smo izdvojili ostvarenja koja ne treba da propustite na predstojećem festivalu.

Pijanoforte

režija: Jakub Pjontek

Festival će otvoriti virtuozni film Pijanoforte, film koji nas vodi na najčuvenije svetsko takmičenje mladih pijanista. Kao svojevrsna pijanistička Olimpijada, svake pete godine u Varšavi se okupljaju vrhunski mladi umetnici i započinju bespoštednu borbu sa samima sobom da bi postigli gotovo nemoguće i savladali sve teže i teže zadatke i eventualno pobedili. Sjajni poljski autor Jakub Pjontek napravio je uzbudljiv i intrigantan film koji nas vodi iza kulisa ovog takmičenja, a najveće zadovoljstvo u filmu je pijanistički i filmski briljantno predstavljena muzika koja je opčinila gledaoce brojnih festivala širom sveta od Sandensa do Tel Aviva.

Kada je projekcija? U petak, 13. septembra u 20 časova.

sedam veličanstvenih

Balomanija

režija: Sisel Morel Dargis

Nesvakidašnje uzbuđenje iz Brazila donosi nam mlada danska autorka Sisel Morel Dargis koja je napravila podjenako intrigantan i fascinantan film koji nam otkriva neočekivane tajne brazilskih favela. Film Balomanija je priča o ogromnim balonima koji izgledaju kao prizori iz snova dok lete noćnim nebom, ali i priča o tajnom bratstvu baloeirosa, posvećenika jedne nepriznate umetnosti, ali i boraca protiv progona i represije koji su spremni na neverovatne žrtve da bi podelili svoje snove sa svima koji su bačeni u bedu i beznađe favela. Ovo je film koji je miljenik festivala i publike i ne zaustavlja se u svom planetarnom pohodu.

Kada je projekcija? U subotu, 14. septembra u 20 časova.

sedam veličanstvenih

Tvoj život bez mene

režija: Ana Rubi

Odmah posle svetske premijere u Sarajevu, gde je otvorio program takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, ekskluzivno nam stiže film Tvoj život bez mene mlade mađarske rediteljke Ane Rubi. Film je nagrađen specijalnom nagradom zbog svog naglašeno humanističkog pristupa priči o jednoj nemogućoj misiji. Izuzetan filmski rad, ovaj angažovani dokumentarac nas podseća kako plemenitost zaista menja svet i ljude, a gorki, kafkijanski obrt nas opominje koliko je udaljen od ljudi i surov svet u kome živimo.

Kada je projekcija? U nedelju, 15. septembra u 18 časova.

sedam veličanstvenih

Ja sam reka, reka je ja

režija: Petr Lom

Iz Holandije dolazi sjajan filmski par, reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat, čiji je prethodni film proglašen za najbolji dokumentarac Berlinala 2022. Donose nam Ja sam reka, reka je ja, očaravajući film putovanja, tačnije plovidbe kanuima rekom koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, jedinstvenim i nedeljivim bićem. Reka se zove Vanganui i jedna je od velikih reka Novog Zelanda. Film nas uvodi u priče i verovanja Maora i značaj iskonskih veza čoveka i prirode.

Kada je projekcija? U utorak, 17. septembra u 20 časova.

7 velicanstvenih Ja sam reka reka je ja kadar iz filma 1

Foto: Press

Saznaj više:
Povezani članci: