Pretraga

\"Cottagecore\": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu

Tekst: BURO.

Do sada ste na Instagramu verovatno već dosta puta naleteli na pastoralne pejzaže koji izgledaju kao savršen seting u kom zamišljamo da žive junakinje i junaci romana Jane Austin. Dvorište seoske vile, pletene korpe pune voća i povrća, flaše vina i sveže ispečeni hleb, poljsko cveće, romantične haljine, floralni dezeni, nežni materijali. Znate sigurno o čemu pričamo jer su fotografije sa ovakvim motivima preplavile društvene mreže a kako se ispostavlja ovaj trend ima i svoje ime.

“Cottagecore” je na prvom mestu estetika koja je veoma prepoznatljiva i koja je sanjivu romantizovanu verziju života ponudila kao pandan ubrzanom i ludačkom tempu koji smo svi do nedavno živeli. Na drugom mestu, je zapravo daleko više od čiste estetike i nije je sasvim jednostavno opisati kroz nekoliko krinolina, porcelanske šoljice za čaj, pastelne nijanse i ljubav prema cveću. Cottagecore je najšire opisano koncept života koji se bazira na pastoralnoj estetici (kao što sama reč i nagoveštava) i podrazumeva sve one spore radnje, koje traže vreme, pažnju i posvećenost i zahtevaju pristup na koji savremeni čovek nije preterano navikao. Hleb koji se pravi i peče u kućnoj radinosti, uzgajanje voća, povrća, začinskog bilja, i generalno povezivanje sa prirodom na jedan mnogo održiviji i stabilniji način. 

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 1)
"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 2)

Za razliku od koncepta fugu, koji podrazumeva mahom mlade preduzetnike koji su se okrenuli životu i radu na selu i oživljavaju starinski način života u savremenom svetu, cottagecore prati i estetika koja se ne može pomešati ni sa jednom drugom. Podrazumeva životni stil koji između ostalog ohrabruje i tradicionalne zanate i hobije, pa i produkti istog imaju značajnu ulogu u životima i životnim okruženjima onih koji praktikuju ovakav životni stil koji između ostalog za cilj ima da skrene pažnju od društvenih mreža i interneta. Umesto besomučnog skrolovanja po feedovima poznatih i nepoznatih ili provođenja sati i sati na TikToku, cottagecore predlaže onaj način života u kojima te sate ispunjavamo hobijima koji pomalo kao da pripadaju nekom prošlom vremenu. Vez, štrikanje, heklanje, šetnje u prirodi, više čitanja knjiga koje se uzimaju sa police a ne skidaju sa interneta, pravljenje herbarijuma, branje borovnica ili pečuraka, kuvanje džemova i marmelada.

Ono što ipak jeste pomalo paradoksalno je da o trendu koji se odmiče od tehnologije i savremenog, zapravo saznajemo najviše baš preko društvenih mreža kao i činjenica da nije baš sasvim jednostavno ovako u potpunosti živeti. Ne samo što je anahrono, nego što svi znamo da ništa u stvarnom životu nije tako savršeno i jednostavno kako izgleda i da su jednostavnost i lakoća ovog rustičnog, starinskog načina življenja na fotografijama, veoma često samo rezultat posvećenog slaganja setinga i kreiranja paralelnog univerzuma u kojima vreme na kratko staje i kom možemo da živimo nekoliko sati ili jedan ceo vikend ali ne zauvek. Međutim, to verovatno i jeste najveća draž koju nosi cottagecore.

Nedavno je New York Times radio istraživanje ispitujući cottagecore fanove, zašto su postali naklonjeni ovom trendu i ispostavilo se da mnogi od fotografa preko arhitekata do dizajnera pronalaze mnogo inspiracije u ovom stilu. Vreme malo hladnijeg skandinavskog minimalizma je prošlo, i čini se da su nam udobnost i osećaj poznatosti i ušuškanosti mnogo potrebniji. A kada posmatramo u kontekstu godine u kojoj je ovaj trend doživeo svoj boom, to i nije preterano iznenađujuđe.

Jer zapravo koliko god se o cottagecore govorilo kao o trendu, jasno je da je daleko pre u pitanju koncept. I to onaj koji predstavlja antipod ubrzanom ritmu i koji smo ove godine bili primorani da ako ne usvojimo, barem, razmotrimo. Sedeli smo kod kuće više nego inače, i otkrili da zapravo stvarno volimo da se bavimo nekim hobijima za koje godinama nismo imali vremena. Nismo mogli da putujemo daleko i kao što je planirano pa nam je hajlajt leta bio odlazak u kolibu na planini gde smo otkrili da to ima jednako mnogo čari kao i odlazak na more. Nekada smo poželeli da budemo bilo gde drugde samo ne u ovoj haotičnoj 2020. i njenim ružnim vestima, pa smo se najradije vraćali u prošlost. Gledali istorijske drame, obnavljali klasičnu literaturu. Sve to u jednoj reči jeste ista stvar. Cottagecore. Koji podseća da postoji vreme u kom treba imati vremena. U kom nema mesta za tehnologiju i gde je i ispijanje čaja ritual koji zahteva puno pažnju i apsolutno uživanje.

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 3)
"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 4)

Šta gledati, čitati, nositi, ako želite da se inspirišete cottagecore estetikom?

Kao sastavni deo popularne kulture, moda nije imuna na ovaj trend koji je više od trenda i nedavna Jacquemusova revija u poljima žita u selu selu Val-d’Oise nadomak Pariza je sinonim za osavremenjenu viziju cottagecorea. Pored njega i australijski brend Zimmerman ide u ovom pravcu a rustična romantika je često i sastavni deo kolekcija Simone Rocha i Dior.
S druge strane, tamo gde je cottagecore posebno primenljiv i osetan su sasvim sigurno filmovi. Filmovi Sofie Coppola su verovatno jedna od prvih asocijacija kada govorimo o ovoj estetici, kao što su “Samoubistva devica” ili znatno noviji film “Opčinjen”. U nekom smislu i Luca Guadagnino, bi se mogao smatrati poznavaocem ove estetike koja se savršeno uklapa u njegov kinematografski stil, i “Zovi me svojim imenom” ima dosta romantizovanih elemenata života na selu koje bi cottagecoreovci lako prepoznali i veoma voleli. Pored toga, tu su i “Pikink na Henging Roku”, “Dobra godina”, ali i dobar deo Wes Andersonovog opusa koji bi mogao ovako da se definiše. Pravi fanovi ovog trenda kreiraju i plejliste i ukoliko želite da osetite celokupnu atmosferu o kojoj govorimo dovoljno je da potražite ključnu reč na Spotify, pritisnete play i otisnete se u neku drugu eru u kojoj je sve laganije, sporije i nežnije.

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 5)

"Male žene"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 6)

"Dobra godina"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 7)

"Piknik na Henging Roku"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 8)

"Samoubistva devica"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 9)

"Besmrtna ljubav"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 10)

"Gordost i predrasude"

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor