Da li ćete spaliti svoje Yeezy patike ili je vreme da zapalimo svet?

    28.10.2022.
    RECOMMENDED

    Kanye West ove nedelje je doživeo nešto za šta je mislio (i, o tome otvoreno govorio) da se nikad neće desiti: njegove lukrativne konekcije u svetu mode padale su kao domine u svetlu skandaloznih anti-semitskih izjava kojima mesecima unazad spamuje sa svake platforme koja mu je data. Tako je poslednjih nedelja najpoznatiji reper na svetu, čija karijera je masterklas marketinga “zalutalog topovskog đuleta”, bio promptno ražalovan na nivo podcasta desničarskih, Trampom očaranih, ortaka – level Balkan Info.

    No, poslednji ekser u kovčegu Yeezy modne ere bilo je ipak ono što ga je vozdiglo do statusa mesije savremenog dizajna: čelnici adidasa su, uz odlaganje koje je javnosti delovalo kao oklevanje, finalno presekli svaki poslovni kontakt sa Kanyeom (prebrojavši izgubljene zelembaće).

    Verujem da sve ovo znate, i da ste pratili u real timeu. Zašto onda imam potrebu da rekapituliram očigledno? Zato što ništa od navedenog ne deluje kao nešto što bi trebalo da se dešava u savremenom, osvešćenom društvu. Zašto čovek, pa makar on bio i dijagnozirano bipolaran, može da seje mržnju putem svakog digitalnog kanala dobrano pre ga neko konačno uhvati za rukav te sporne “White lives matter” majice i kaže: “Dosta više!”? Oh well, možda zato što ovo naše woke doba uopšte nije tako bajno kao što smo mislili.

    U teoriji – Internet je trebalo da nas poveže, čineći nas senzibilisanim na razlike, empatičnijim prema onima koji imaju manje od nas i pruži pregršt prilika za pravovremeno humano reagovanje. U praksi – to je leglo neproverenih vesti, pir antivaksera&ravnozemljaša i školsko dvorište u kome razredne siledžije sipaju najgnusnije uvrede po ceo dan jer iz njega nema izlaza ni posle časova. Da, društvene mreže su način da pronađete ljude koji razmišljaju poput vas – i to je njihov kripton. Revolucija koja je pojela svoju decu (ili ih online bullyingom dovea na ivicu samoubistva).

    Kanye nije ranjeni genije, on je jedan od vinovnika ovog mentalnog silovanja koji vreba poput buđi u špajzu kad god mu se pruži prilika. Kanye je urednik tabloida koji ne preza ni od čega zarad klikova i tiraža. Kanye je litijaš koji se bori za svoje pravo da drugome nešto zabrani. Kanye je rekreativni lovac u sumanutom safariju na pse lutalice koji gaca po krvavoj stazi. Kanye je grupa na Fejsu koja proteruje migrante i svaki lažni nalog koji ostavlja komentare na njuz sajtovima. Kanye je što šta još, ali nije razlog što je ceo svet otišao u majčinu.

    Mi smo, jer nas svaka od ovih mučnih i bolnih stvari tangira tri dana max. I biće tako, sve dok mi ne odlučimo da je stvarno – dosta.

    Saznaj više:
    Povezani članci: