Da li je Cara Delevingne nova „Britney“ tragedija i zbog čega se i dalje ponašamo isto?

    17.09.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/cara_cover.jpg

    Tale as old as time. Ili bar od kad je tabloida i paparaca. I naše nezajažljive potrebe za ljudskom tragedijom koja se odvija pred našim očima. 

    Poslednjih nedelja po medijima kruže fotke i snimci na kojima Cara Delevingne izgleda kao da je na samo jedan korak od toga da obrije glavu u stilu Britney Spears circa 2007. Model i glumica izgleda kao da je na samoj ivici nervnog sloma, klati se i posrće, ide po ulici u čarapama (i iste izbacuje kroz prozor kola), i – rečju – izgleda svetlosnim godinama daleko od slike i prilike koju smo navikli da gledamo kada se nekim poslom zvanično pojavi u javnosti. Kad smo već kod posla, propustila je i nedavno zakazani event povodom predstavljanja svoje kolekcije za brend Karl Lagerfeld. Javnost pomno prati.

    PRVA STVAR KOJA MI PADA NA PAMET APROPO TE brižne javnosti jeste: licemerje.

    Od silnih #FreeBritney momenata i poziva na humanost čini se da nije ostalo ništa. Ljudi jednostavno gutaju svaku naznaku tuđe nesreće i potencijalnog sloma, a ako se radi o nekome kome (imaju na čemu) da zavide, ovo se izdiže na n-ti stepen. Googlajte Carino ime i danas će vam prvo izaći nepregledan niz upravo ovakavih paparaco fotki, a do onih manekenskih, bezbroj kampanja, revija i ponekog filma nećete stići bar nekoliko strana. Dobija se utisak kao da žena pre ovog povoda za „kolektivnu zabrinutost“ nije u životu nikad uradila ništa. Izuzetak su neke fotografije iz kampanje za gorepomenutu kolekciju za Karl Lagerfeld, ali ako kojim slučajem kliknete na članak videćete da se spominje samo u kontekstu toga da se nije pojavila na sopstvenom eventu.

    I to nije sve. Oko Care Delevingne danas se pletu i priče o psihičkom stanju njoj bliskih drugih žena iz javnog života. Tako je izlazak uplakane Margot Robbie iz Carine vile u Holivudu itekako dobro dokumentovan, a naićićete i na nekoliko članaka na temu toga da li je Amber Heard ta koja ju je navukla na teške droge i navodnih seks-partija koje je organizovala.

    IRONIČNOM IGROM SUDBINE – ILI JE CARA TO URADILA NAMERNO POŠTO SE SAVRŠENO UKLAPA U BRITANSKI SMISAO ZA HUMOR – SNIMCI KOJI SE NAJČEŠĆE POJAVLJUJU I KOMENTARIŠU SU UPRAVO ONI NA KOJIMA MANEKENKA I GLUMICA NA SEBI NOSI MAJICU #FREEBRITNEY

    Sve ovo itekako podseća na tu 2007. od koje se sad svi osvešćeno peru, kada je oko sedamdeset paparaco fotografa proganjalo Britney u očiglednom nervnom rastrojstvu, lešinarski je slikalo, a zatim te fotografije prodavalo svim mogućim i nemogućim medijima pod kapom nebeskom. Svi osim Britney su dobro zaradili, razume se.

    Kada se osvrnemo unazad, svi ćemo priznati da je medijsko praćenje njenog nervnog rastrojstva bilo i više nego problematično. Žena koja ima ozbiljnih mentalnih problema (delom izazvanih i time što je 24/7 bila pod lupom javnosti od detinjstva) praktično nam se raspala pred očima, a mediji su oberučke zgrabili šansu da nam ispune one najmračnije voajerske impulse i to isto raspadanje isprate u „sitna crevca“. I dan-danas memovi na ovu temu kruže od jutra do sutra, nemojte se zavarati da nismo svi učestvovali.

    Praktično 15 godina kasnije, evo nas opet. I šta to o nama govori?

    KO SU ZAPRAVO LEŠINARI? IZVOL’TE SE POGLEDATI U OGLEDALO. 

    Ok, možda sam malo preoštra. Možda do ovog (mog) članka niste ni znali da se nešto dešava sa Carom, možda se – nadam se – bavite važnijim temama kao što su ljudska prava. Ali hajde da se ne lažemo, ta prava se zakidaju i osobama kojima je preko potrebna pomoć, kojima nije dobro, između ostalog i Cari Delevingne – devojci koja je nedavno izjavila da se i sama čudi štoje doživela tridesetu – i kojoj teško da će lupa javnosti i samoproklamovani dušebrižnici doneti išta više od još više muke. 

    I zato, hajde da ne budemo generali posle bitke pa da ne zazivamo pravdu nakon što smo nekog, kao javnost, već kolektivno unakazili kao što je to u slučaju Britney Spears. Leave Cara alone.

    Saznaj više:
    Povezani članci: