Pretraga

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje

Tekst: Manda Javorina

Ne sećam se koji Johnnyijev film sam prvo gledala. Svakako nešto sa početka devedesetih, čini mi se da je u pitanju bio “Šta jede Gilberta Grejpa” ali isto tako je mogao biti i "Arizona Dream", "Benny & Joon", "Ed Wood" ili nepravedno potcenjeni "Don Juan DeMarco". Možda Jarmushov "Mrtav čovek". Edwarda sam gledala kasnije, a to što sam bila starija nije me sprečilo da plačem kao malo dete. Znala sam ko je Depp kada je 1992. godine, u vreme kada niko nije hteo da se pojavi u Beogradu došao sa Kusturicom i Jarmushom na FEST i usput svratio da se pridruži Partibrejkersima na sceni SKC-a. Ja tada još nisam bila zvanično ni tinejdžer, a Johnny nije ni izbliza bio komercijalna sila kakva je kasnije postao. Ali to je bilo to što se mene tiče. Il’ Johnny il’ ladna Morava. I dan danas sam u stanju da pustim muljavi video na kom Johnny svira sa cigaretom u uglu usana dok ga Cane pita da li zna “šta mu se desilo sa ribom”?

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 1)

Ne verujem da ću nekad retroaktivno bojkotovati Deppa. On je za mene bio i ostao simbol jednog vremena, mene same, svega. Smejte se, slobodno. Možete i da se mrštite. Činjenica da me je to što je radio oblikovalo i da stvari ne umem da gledam crno-belo ovde važi bar koliko i za Allena. Stojim iza toga da je Depp jedan od najboljih glumaca svoje generacije (možda i najbolji kako je tvrdio Brando - on bi trebalo da zna). Ne zato što je svaki film u kom se pojavio bio remek-delo, mada ih je mnogo dobrih, već zato što je iza svega što je radio postojao neki ličan razlog i to se osećalo. Takvi su mu bili poslovni poduhvati i takav mu je bio privatan život u kom je bio antiteza svih fame whore krupnih i sitnih svetaca Holivuda, od para Jolie-Pitt pa do svih manjih igrača koji javno kukumavče kako ne mogu da sačuvaju privatnost. Johnny Depp je bio dokaz da se sve može kad se hoće. Može da se igra u dobrim filmovima, može da se iskontroliše šta izlazi u javnost ma koliko ti partner bio poznat, može da se izvede da ti niko ne snima decu (Johnnyju je pažnja popustila kada je zajedno sa Marilyn Mansonom išao po ćerku u školu ali ovo je već iz faze koja bi se samo mogla opisati kao početak propasti), možeš da se raziđeš sa partnerkom i majkom te iste dece i da niko u javnosti nema pouzdanu informaciju ni kada ni kako se to desilo, a još manje šta je ko kome uradio ili šta je ko dao/dobio.

Crni Johnny, pa šta ti se desilo?

Odmah da se razumemo, nije Amber Heard tu ništa kriva. Pre izvesnog vremena sam počela da se pitam, a sad sam skoro 100% sigurna iako nemam nikakvog načina da to proverim, da je Vanessa znala. Jednostavno je znala šta sledi još pre osam godina i, dok mi ostali nismo imali pojma, ona je dostojanstveno izvukla sebe i decu. Dok je dostojanstva još bilo.

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 2)

Ja niti znam, niti mogu da znam kada su stvari krenule nizbrdo. Mogu da kažem kada su, iz moje perspektive, filmovi počeli da budu pa… Ne znam kako bih to mogla da nazovem osim po sopstvenom osećaju - lažni. Filmovi su mu postali lažni. Verujte mi da to što ovo govorim više boli mene nego većinu vas. Da li namerno lažni prema publici ili intimnije lažni prema njemu samom, to su već nijanse ali ona iskra koja je ranije bila u većini projekata vezanih za Deppa jednostavno se ugasila. Ranije su greške poput filma “Astronautova žena” (mislim da nikada u svom životu nisam gledala dvoje tako talentovanih glumaca u takvom debaklu) lako bledele u poređenju sa onim što je valjalo. U poslednjih bar pet godina - not so much. Johnny je postao banalan primer za krizu srednjih godina, posoljenu drogom i zalivenu alkoholom, ko zna kakvim psihičkim problemima i kompleksima što nije postao rok zvezda, nego eto samo filmska što mu je bio životni plan B.

Ponavljam: Amber Heard nema sa tim nikakve veze. Ona ovakvim stvarima ne može biti uzrok pre će biti da je cela priča sa njom samo posledica. Muka mi je od #Deppheads (za koje se čak sumnja da su delom i botovi što mi je posebno jezivo iako ideju nemam da li je istina) koji nose Johnnyjev barjak kao da se radi o nekom nezaštićenom sirotom stvorenju, nežnoj neshvaćenoj umetničkoj dušici koju je u svoje kandže ščepala krvoločna sponzoruša koje ne preza ni od toga da ga fizički osakati. Uvrede koje pljušte na njen račun su ispod svakog ljudskog nivoa. Da li verujem da je Depp fini južnjački gospodin koji ne bi prstom takao ženu? Ne verujem. On je u najmanju ruku alkoholičar, a svi znamo šta to znači - bio neko poznat ili ne. S obzirom na to i da redovno koristi razne droge i da je sam priznao da se čitavih perioda sa njom “ne seća”, mislim da niko ne može da tvrdi da je nešto uradio ili nije, uključujući i njega samog.

Da li ovo znači da podržavam Amber? Ne.

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 3)

Amber je odrasla osoba, fakat mnogo manje moćna od njega, ali vrlo osvešćena i vrlo samosvesna. Ona u vezu sa Deppom nije ušla kao maloletnica već se za njega udala sa skoro trideset godina. Godinama pre toga radila je i u filmskoj i u modnoj industriji, nemojte mi govoriti da nije imala pojma kakve opasnosti vrebaju iza svakog ćoška. Pre Deppa živela je sa fotografkinjom po imenu Tasya van Ree, nakon Deppa probala je da se upari sa Elonom Muskom ali to nije potrajalao. Danas ponovo ima partnerku. To što je otvoreno biseksualna donelo joj je ozbiljnu podršku u LGBTQ+ redovima, a nakon braka iz pakla sa Johhny Deppom (a verujem da je bio paklen) iza sebe je svrstala i popriličan broj aktivista za ženska prava i borbu protiv nasilja nad ženama. Da li je to dovoljno da je učini žrtvom? Još jednom, ne. Opšte je poznato da je, mnogo pre nego što je postala poznata (a samim tim i bilo kome zanimljiva za nameštaljku) njena bivša partnerka podnela prijavu zbog nasilja u porodici. Amber je napala partnerku, ne obratno. Od početka skandala oko razvoda i svega zajedno, sve vreme imam osećaj da Amber i Johnny zajedno i aktivno učestvuju u svakom s****u.

Mislim da je velika razlika između žrtve u klasičnom smislu i dvoje ljudi koji su se upleli u sopstvenu i međusobnu patologiju pa sad jedan drugom pritiskaju pogrešne dugmiće i isteruju se. Proces koji se prošlog meseca odvijao u Londonu, a u kom su oboje doneli i javno oprali gomile i gomile figurativnog prljavog veša su upravo to: isterivanje.

Možemo da razgovaramo o tome da je tužbu podneo Depp. Isto tako možemo da se setimo da je Amber praktično prekršila uslove razvoda koji su potpisali. Ipak, tužba zvanično nije podneta protiv Amber nego protiv britanskog tabloida The Sun koji je objavio članak u kom se Depp naziva nasilnikom. Jedini pobednici u ovom celom debaklu upravo će biti dotični tabloid i, naravno, svi advokati.

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 4)

Johnny i Amber su odavno izgubili, a ovih nekoliko - čini mi se tri - nedelje su to neoborivo dokazale. Količinu optužbi, “dokaza” o tome ko je ostavio čiji izmet u bračnom krevetu, ko je koga gađao flašom, međusobnog hvatanja u lažima, hvatanja svedoka u lažima, svedoka koji bi mogli biti potplaćeni (što nikada nećemo saznati) i opšte obesne neljudskosti obe strane prevazilaze bilo kakvu štetu koja je mogla proizići iz jedne objavljenje priče u glupom tabloidu ali je zato i ogolila istinu: njih dvoje su dva razmažena derišta kojima nije bitno ništa osim da jedan drugog pobede. Ovim teatrom Johnny je izgubio mnogo (a 50 miliona dolara koje traži kao odštetu od tabloida čisto sumnjam da će ikad videti): onaj ko je video fotografije kako onesveščen od alkohola i/ili droge drži sladoled koji se sliva po njemu teško da će ih zaboraviti, njegovo kukanje o tome kako je izgubio $650 miliona dolara je jednako degutantno, a “pošalica” (njegove reči, ne moje) u poruci koju je poslao svom prijatelju Paulu Bettany, a koja glasi: “Hajde da je udavimo pre nego što je spalimo!!! Posle ću da poj…m njen sprženi leš da budem siguran da je mrtva.” je potpuno novi nivo.

Sa druge strane, ne znam kako bi trebalo da se osećaju žrtve porodičnog nasilja kada se jedna Amber Heard hvata njihovog barjaka, a sada isplivavaju snimci i prepiske u kojima se sama izvinjava Johnnyiju što ga je udarala ili kada ispliva snimak na kom njena sestra, koja je prethodno izgleda lagala na sudu, izjavljuje kako je se boji i da je od nje i kao odrasla dobila batina pošto je takve naravi (Amber i njena sestra tvrde da se radi o nekom scenariju za rijaliti (?!)).

Cela ova bitka u sudu je jednostavno neprekidan niz gadosti u smislu da su i jedan i drugi sve vreme optuživani da su lagali i nažalost, čini se da je to jedino i izvesno. O čemu tačno i koliko, verovatno niko neće raspetljati u ovoj gomili đubreta koju su istovarili pred sirotog sudiju da raspetlja (ne bila vam u koži gospodine Nicol) i ja, ponavljam opet, nemam ideju šta je istina. Ono što znam jeste da je njihova zajednička izjava povodom razvoda glasila: “Naša veza bila je izuzetno strastvena i ponekad nasilna ali uvek vezana ljubavlju. Nikada nije bilo namernog fizičkog ili psihičkog povređivanja.” Kako sada znamo, zahvaljujući plejadi asistenata, rođaka, telohranitelja, doktora, menadžera i sličnih insajdera sa obe strane ova izjava je, gle čuda, čista glupost pošto su njih dvoje bili glavni akteri braka u kom im je namera bila, a izgleda i ostala, da se međusobno unište.

Depp želi da mu verujemo kako je džentlmen.

Amber želi da verujemo kako je slatka nevina žrtva “Monstruma” ali svejedno na sudu priznaje da ga je udarala pesnicom.

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 5)

Društvene mreže i obožavaoci podelili su se u dva odana i vrlo glasna tabora, isto kao i njihovi poznati prijatelji. Kao i u mnogim drugim stvarima, istina nije više bitna, bitno je da “tvoja strana pobedi”. Snimci ispred sudnice su svakim danom sve više ličili na crveni tepih: njih dvoje su se šetali u novim kombinacijama i pozirali. Depp je svojim obožavaocima poklanjao bandane i dobio buket suncokreta, Amber je delila zahvalnice pisane rukom.

Kada su saslušanja završena, Amber je ispred suda održala govor za medalju. Sa rukom na grudima i očima punim suza drhtavim glasom je pričala koliko je ovo suđenje za nju bilo “bolno iskustvo”. Johnnyjevi fanovi su je izviždali. To isto veče snimljena je u razdraganom provodu po Londonu sa drugaricama i advokatima. Zatim se pojavio Johnny i pozdravljao okupljenu masu.

I znate šta? Uz sve ovo što smo videli - muka mi je od oboje. U najgoroj zdravstvenoj krizi sa kojom se svet suočava u poslednjih 100 godina, ovakvo ponašanje je ne samo nepotrebno već uvredljivo. Način na koji oboje očajnički pokušavaju da sebi daju na važnosti prevazišao je svaku meru. Ovo je daleko od prve gluposti koju su poznati napravili za vreme ove krize, isto važi i za influensere, ali je ovo suđenje daleko nadmašilo sve ostalo. Johnny i Amber digli su zavesu i pokazali nam koliko su besmisleni i gluvi za sve što se oko njih dešava.

Ni Johnny ni Amber: Na sudu je za sad dokazana samo jedna stvar, a to je da nisu vredni naše pažnje (фото 6)

Istina, jesu nam pokazali koliko daleko autodestruktivnost može da ide. Njih dvoje su primer najgore bahatosti na koju su poznati spremni, a za koju realno niko više nema vremena. Move the fuck over.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor