Da li ljubav može da stane u Excel tabelu?

    26.08.2022.
    RECOMMENDED

    Ljubav je jedno najkompleksnije stanje, ali i filozofsko pitanje i sigurno smo se svi bar jednom u životu zapitali da li ono stvarno postoji. Ili je izmišljeno i nametnuto, kao većina fenomena oko nas. Ponekad bismo voleli da je to ipak nešto konkretno, opipljivo ili striktno definisano određenim pravilima, kako bismo je lakše prepoznavali i plivali u njoj. Fanovi brojki, činjenica i opipljivog imaju rešenje. I ako ste vi jedna od osoba koja za svaki segment svog života počev od finansija, pa sve do porodičnih obaveza imate posebnu tabelu, vreme je da napravite još jednu i to za – ljubav!

    Ukoliko ste singl i nadate se da ćete se fanatično zaljubiti i da će vaš život dobiti smisao ili ste više strateg i priklonjeniji ste metodu nego ludilu kada je u pitanju vaša potraga za ljubavlju, možda strukturirani pristup analizi vašeg umeća u date-ovanju leži upravo u savršenom redu Excel tabele? Uradili smo matematiku i 1+1 je definitivno jednako 2 kada je ljubav u pitanju. Kada dodate 1+1+1 ili više, stvari počinju da se malo komplikuju. Pitanje je: da li će vam tabela pomoći da stvari održavate u redu? Paul McKenna veruje da da. 

    „pRONAŠAO SAM PRAVU LJUBAV POMOĆU EXCEL TABELE“, REKAO JE ON. 

     

    Paul McKenna je britanski hipnotizer, bihevioralni naučnik, televizijski i radio emiter i autor knjiga za samopomoć. On je poželeo da racionalizuje svoj ljubavni život tako što je napravio tabelu, koja ga je na kraju  što dovela do Kate Davy, ženu koja je sa njim radila 20 godina kao asistentkinja i menadžerka nekoliko njegovih kompanija.

    Ovo bi zaista mogla biti zanimljiva vežba i potpiruje čuveno pitanje da li je pronalaženje ljubavi nauka? Međutim, da li zaista imate vremena da radite na tabeli za ljubavne sastanke dok žonglirate karijerom, rasporedom teretane, prijateljima, porodicom i životinjama, a da ne spominjemo sve digitalne uređaje koji traže vašu pažnju? Kao i brojke, ili aplikacije za dating, stručni provodadžija može vam dati savete u svim oblastima ljubavi, ali uglavnom će vas ohrabriti da dovedete svoje pravo, briljantno i fantastično ja u arenu za date i ostavite tabele na radnoj površini u kancelariji.

     

    tekst: BETWEEN THE SPREADSHEETS:The management consultant’s guide to love and sex koji je napisala Alice Hines uzdrmao je javnost

     

    Pre dve godine na The Economist objavljen je zanimljiv analitički tekst o ekonomskoj i matematičkoj perspektivi ljubavi, pod nazivom „BETWEEN THE SPREADSHEETS“, a kom je nekoliko osoba podelilo svoja iskustva sa date-ovanjem i beleženjem karakteristika samih sastanaka i osoba u tabelu. Iako potkovan naučnim činjenicama, istraživanjima i brojkama, mnogima se tekst dojmio kao naučna fantastika, ili scenario za epizodu Black Mirror-a koja još nije izašla.  

    Tabele i druge korporativne analize osećanja funkcionišu na isti način kao i stariji alati već nama poznati alati – kvizovi ličnosti na OKCupid-u, psihoanaliza, čak i astrologija. Svi ovi sistemi pružaju strukturu mutnim dubinama naših osećanja. Oni mogu izgledati proizvoljni, ali imaju moć da naše kontradiktorne i promenljive želje učinimd razumljivim i prenosivim. A da li će nam to istinski pomoći u pronalaženju ljubavi? 

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: