Pretraga

\"Hip dips\" su nova Instagram opsesija i vjerojatno najgluplja stvar koja se ženama nameće kao problem

"Hip dips" su nova Instagram opsesija i vjerojatno najgluplja stvar koja se ženama nameće kao problem

Tekst: Ana Pavić

U mojim ranim tinejdžerskim godinama ideal ljepote je bio heroin chic. Kad danas pomislim da je netko glamurizirao ovisnost i pored nje dodao termin „chic“ dođe mi slabo, ali tada je to bio službeni naziv koji su skovali mediji, a koji se odnosio na Kate Moss i cijelu plejadu mršavih modela koji su vladali pistom. Nije pošteno ni prema mršavim djevojkama da ih se zbog građe povezuje s heroinom samo tada nitko nije razmišljao o izrečenom ili napisanom. Uglavnom, sve mi koje nismo prirodno tanke smo se dobro namučile u to vrijeme jer naša građa tijela nije bila „in“. Ja osobno nisam tip visoke mršavice, a u tim formativnim godinama sam mislila da ću biti sretna i prihvaćena jedino ako nalikujem nekoj od tih djevojaka koje sam gledala na naslovnicama. Nadalje moja obitelj nije bila sretna s mojim dijetama iako morate voditi računa da sam iz Hercegovine i da su me jednom skoro natjerali na infuziju jer sam imala 55 kg, a visoka sam samo 167 cm. Baka se skoro rasplakala kad me vidjela u skinny trapericama (stvarno nisam bila premršava), ali sam za njene pojmove bila na rubu gladi. Pet dana je hodala za mnom s burekom i jogurtom, a za doručak mi je pekla teleće šnicle jer u njenom svijetu granola nije hrana.

Prošla sam svoju golgotu s mršavljenjem i sumanutim dijetama, i potrebom da se uklopim u standarde pogotovo jer radim u modi i iako je naša domaća industrija malena, osjećate određen pritisak da izgledate na neki način jer su oko vas uglavnom vitki ljudi. Nitko to neće kazati na glas, ali tako je. Ne mora se ni reći, nekako se zna i osjeća. You can quote me on that.

"Hip dips" su nova Instagram opsesija i vjerojatno najgluplja stvar koja se ženama nameće kao problem (фото 1)


Kad sam napokon sazrela, shvatila sam da samo želim biti zdrava, čvrsta i aktivna. Onda sam krenula s treninzima i bacila sam se u njih s takvim entuzijazmom da mi se promijenio kompletan način viđenja sporta. Danas vježbam 3-4 puta tjedno, dobro se hranim, ne zakidam si ništa i mogu vam kazati da nikad nisam bila zadovoljnija svojim tijelom ali i duhom. Usput pratim i sve trendove u sportu. Pritom mislim na vježbe, načine na koje mogu poboljšati izvedbu, puno pričam sa svojom trenericom, stvari me zanimaju i učim svaki dan.

Ono što me osobno brine, iz aspekta sad već zrele osobe, su nebuloze koje se na Instagramu prodaju mladim curama kao problem. Trendovi ljepote se mijenjaju svakih nekoliko godina i danas vlada trend BBL-a koji je buknuo zahvaljujući Kardashianima, a onda se proširio poput požara na cijeli svijet. Svaka deseta influencerica na Instagramu ima struk manji od promjera glave i prćastu oversize stražnjicu koja prkosi gravitaciji. Većina tih tijela su rezultat photoshopa što ćete vidjeti na mnogim Instagram profilima koji su posvećeni raskrinkavanju mita savršenog tijela. Velik dio njih je i rezultat BBL-a , jako komplicirane operacije čija je potražnja u svijetu narasla za 74%, a kojom vam se skida salo s trbuha ili drugih predjela tijela i stavlja u stražnjicu.

"Hip dips" su nova Instagram opsesija i vjerojatno najgluplja stvar koja se ženama nameće kao problem (фото 2)

Svatko ima pravo raditi sa svojim tijelom što god želi i prezentirati se kako želi, ali kada se ljudima počnu prodavati netočne informacije onda je to problem.

Najnovija opsesija su „hip dips“. Znate li što je to? Da vam laički objasnim, to su one udubine na kukovima koje svi imamo i koje mogu biti veće ili manje ovisno o građi tijela. Hip dips su odjednom postali problem među mladim djevojkama koje traže način kako ih se riješiti?! Hayley Madigan, fitnes trenerica i jedna od rijetkih žena koja upozorava na laži Instagrama kada je riječ o tijelu je napravila online anketu koja je pokazala da se 57% žena želi riješiti hip dipsa i da im smetaju na tijelu. Kako smo uopće došli do ovog dijela tijela? Tko se uopće sjetio da je to neki problem?

Da ne bi ispalo da ja solim pamet i mašem crvenom krpom ispred očiju čitatelja, obratila sam se Neveni Komazec, poznatoj trenerici i edukatorici iz Novog Sada i ženi koja na svom profilu ima apsolutni „no bullshit“ stav koji izrazito podržavam i cijenim. „ Priča o hip dipsu je relativno “nova”, vjerujem da je počela kao odgovor na forsiranje zahvata kao sto su BBL - koji ženama putem ubrizgavanja sala ili fillera daju (neprirodno) zaobljene kukove. Usudila bih se kazati da izgledaju kao karikatura u pokušaju naglašavanja ženstvenosti. U takvoj klimi, ako imate neke “rupe” u tom dijelu, to nikako nije poželjno i smatra se neprivlačnim“ – kazala mi je Nevena.

"Hip dips" su nova Instagram opsesija i vjerojatno najgluplja stvar koja se ženama nameće kao problem (фото 3)

Više od same opsesije tim dijelom tijela koji nikada nikom nije bio u fokusu me naživciralo što se na Instagramu promoviraju čudotvorne vježbe i neki steznici pomoću kojih ćete ukloniti hip dipse. Ako slučajno pripadate u kategoriju djevojaka koje je zahvatila ta manija ispravljanja tijela, ne trošite novac na gluposti i ne vjerujte svemu što vam prodaju na Instagramu.

Hip Dips se ne mogu popraviti jer je razlog nastanka stvar naših kostiju. Na tom dijelu prirodno nema prostora za izgradnju značajnije mišićne mase koja bi popunila praznine“ – kaže Nevena te dodaje: „ Poražavajuće je da mi na ovu temu u inbox stiže baš puno pitanja, iako često spominjem da je to samo nezdrav trend, i da je to sasvim normalan izgled kukova, kojim se nitko ne treba opterećivati. Najgore je što upiti često stižu od baš mladih djevojaka, koje odjednom imaju još jedan “razlog za brigu” koji do jučer nije ni postojao." kaže Nevena

Ovu temu ćemo zatvoriti i nadam se da je neću više otvarati. Možda vam se čini trivijalna u svijetu gdje imamo milijun problema, ali nije. Sve što se nalazi na društvenim mrežama utječe na samopouzdanje i nekad se teško izvući iz onoga što gledamo iako negdje znamo da je većina toga fejk. Najbolje što možete napraviti za sebe jest pokrenuti se, hraniti se dobro, paziti na sebe i izvući maksimum iz svog tijela. Vjerujte mi, „glava“ će pratiti rezultat i osjećat ćete se bolje i biti ponosni na sebe. Neka vam to za kraj potvrdi i Nevena: „Ljudi su oduvijek tražili najbrža rješenja i quick fix, ali kad tad shvate da ništa ne može zamijeniti fizičku aktivnost i izbalansiranu prehranu. Ja sam ovdje da pružim ljudima podršku, da učinim da zavole ovaj životni stil, da educiram, da ukažem na prodavanje magle, i izuzetno mi je drago kada na taj način doprinesem pozitivnim promjenama u nečijem životu. Trendovi kada je izgled u pitanju nikada nisu dobra stvar, zato često treba da se ističe i osobnim primjerom i da se pokaže da je najvažnije biti najbolja verzija sebe. Svaka građa je lijepa, a prije svega ako se vodi računa kako o fizičkom tako i o mentalnom zdravlju.“

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor