Jacinda Ardern: Ostavka i otvoreno progovaranje o pregorevanju

    02.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/premijerka_cover.jpg

    Ukoliko postoji kategorija za politički i liderski girlcrush, Jacinda Ardern bi se sigurno našla na mnogim listama. Tokom njenog mandata premijerke Novog Zelanda postala je poznata kao liderka koja vodi zemlju pažljivo, mirno i promišljeno, i usput beleži revolucionarne odluke. Bilo da govorimo o njenim inspirativnim govorima, poput onog koji je držala prošle godine na Hardvardu rekavši da “ smo bogatiji za našu različitost, a siromašniji za našu podjelu“ i da „postoje neke stvari u životu zbog kojih se svet oseća malim i povezanim, neka dobrota bude jedna od njih“, ili da se prisećamo odgovora ove zemlje na COVID krizu koji se ispostavio kao jedan od najuspešnijih, ova žena prepoznata je na svetskom nivou kao snažno lice, spremno za pozitivne promene.

    Jedna od slika koja je obišla svet i urezala se svima u sećanje jeste istorijski trenutak kada je dovela bebu na Sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, samo nekoliko meseci nakon što je njena ćerka rođena i tako postala prva žena koja je to uradila, a njena beba Neve prva beba sa ID karticom Ujedinjenih Nacija. U politku je ušla baš zbog toga, da bi poboljšala dobrobit dece i porodica. Politike i mere za koje se zalagala do sada su dovele do izvlačenja iz siromaštva oko 66.500 dece, a najnoviji podaci pokazuju da svih devet mera siromaštva dece nastavlja da opada.

    I onda se desi da neko ovakav da ostavku. Nismo baš navikli na ovakve scenarije, mnogo češće se dešava da ljudi sa ovakvim titulama bivaju sklonjeni sa pozicija, ali tu nije kraj. Ona nije samo dala ostavku već je otvoreno progovorila o pregorevanju zbog kog je rešila da donese ovakvu odluku. I baš ta iskrenost i težnja da se o ličnom govori iz društvenih aspekata, nešto je zbog čega je ova žena tako sjajna. 

    Ona se zagrcnula dok je opisivala kako je šest „izazovnih“ godina na poslu uzelo danak. Ona je rekla da joj je trebalo vremena da razmisli o svojoj budućnosti tokom letnje pauze, nadajući se da će pronaći srce i energiju da nastavi u toj ulozi.

    „Ali, nažalost, nisam, i učinila bih medveđu uslugu Novom Zelandu da nastavim“, rekla je ona novinarima. Dodala je da je proteklih pet i po godina bile „najispunjenije“ u njenom životu, ali je vođenje zemlje tokom „krize“ bilo teško.

    Navikli smo da od političara slušamo šta želimo da čujemo, tako da je ovo progovaranje i skretanje pažnje na važnost mentalnog zdravlja u poslu još jedna od istorijskih crtica Jacinde i nadamo se da ćemo je pratiti i sretati na nekoj drugoj poziciji, kad se odmori. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: