Pretraga

Kad je postalo sramotno verbalizirati emociju?

Kad je postalo sramotno verbalizirati emociju?

Buddy srce rijetko gladi

Tekst: Iva Čuljak

Ima sedamdeset i kusur godina otkako je Maslov uspostavio hijerarhiju ljudskih potreba.
Svoju je piramidu podijelio u pet kategorija.
U prvu je svrstao fiziološke potrebe, koje osim ića, pića i zraka kojeg dišemo podrazumijevaju i seks.
U drugoj se skupini nalaze potrebe za sigurnošću.
A u trećoj potrebe za pripadnošću.
Tu po Maslovu, osim na prijateljstvo i porodicu, nailazimo i na seksualnu intimnost.

Nikad se nisam slagala s onim sveprisutnim klišejizmom koji bez metafore objašnjava kako su muškarci s Marsa, a žene s Venere.
Kao da nismo ista vrsta, pa nas se smješta na različite planete.
Ako na rendgenskom snimku imamo isti broj ograna, ekstremiteta i kostiju, onda smo zaboga isti.

Pa iako smo s iste planete, postoje značajne razlike u našem poimanju seksualnosti.

Sjećam se sebe iz friških single perioda, kada sam danima na mentalnoj i emotivnoj razini procesuirala sve objektivne razloge zbog kojih je do kraha prethodnog odnosa došlo. Pa sam se sa sobom borila i manično se udarala po prstima koji bi posezali za telefonom. Objašnjavala si da ne kumim, ne plačem i ne molim. Trenirala prihvaćanje novonastale realnosti i učila ne biti mazohist.

Tvrdim da vrijeme ne liječi ništa. Ali zasigurno donosi prihvaćanje. Pa kad bih došla do faze prihvaćanja, samim tim i iscjeljenja od prethodne priče, budili su se porivi za novim počecima.
Nerijetko novi početak ne znači "djecu bih ti rodila" scenarij. Nerijetko znači "trebaš mi da se iscjelim od Pere, Žike, Đure, __________ (dodati ime po potrebi)".

I tako se pronađe "fuck buddy".

Kad pitamo Google, njegovi podaci kažu da je fuck buddy osoba s kojom uživamo sve  benefite fizičkih užitaka, ali s apsolutnim oslobođenjem od bilo kakvog planiranja daljnjeg zajedničkog života. Bez emocija. Fuck buddy je sloboda. Definicija je čistog "in the moment" seksualnog užitka. Điha, Điha i svatko na svoju stranu. I sve ovo zvuči tako idilično. Na Googleu. Ne i u realnom svijetu. Posebno ne u emotivnom svijetu jedne žene.


Mi žene smo, snažno se boreći za ravnopravnost, svom estrogenu dodale pozamašnu količinu fiktivnog testosterona. Pa tako i prihvatile sve te "fuck buddy" koncepte. Postale smo i lovci i *ebači.
Pardon my French.

Iva Chu kolumna

Za muškarčev sretan kraj potrebna je jedna stvar. Eno je nekoliko centimetara niže od pupka na tijelu žene. Logično, ako zamislimo da ne koristi vlastitu ruku. I ako se referiramo na heteroseksualne odnose. O drugima ne mogu pisati, jer kako se ono kaže "nesam školovala". Iskustva nemam.

U žena je stvar znatno drugačija. 
Za naš sretan kraj nije dovoljno samo puko prodiranje jednog u drugi organ. Niti su naši "fuck buddy" motivi isključivo zadovoljavanje fizioloških potreba.

Barem jednog fuck buddyja smo imali svi.
I smatram da on, onako kako ga Google definira, u ženskoj percepciji postoji do eventualno trećeg seksa.

Jutro nakon prvog puta uzbuđeno zovemo prijateljice i objašnjavamo im koliko smo nevaljale bile. Do sljedećeg nas susreta voze ostaci euforije od prvog puta. Nakon trećeg i dalje prijateljicama prezentiramo priču o svojoj presmjeloj šašavosti. A ono što rijetko priznajemo jest činjenica da počinjemo stvarati ideje o potencijalnim životnim predstavama u kojima je glavni lik gore navedeni. 

Cijela ova "fuck buddy" filozofija utemeljena je od strane muškaraca. A mi smo ju objeručke prihvatile, ne bismo li brendirale sebe kao snažne, neovisne, smjele i slobodne. I sve to sa prefiksom "PRE".

Ne znam kad je postalo sramotno verbalizirati emociju?
Kad smo došli do trenutka u kojem nam je legitimno imati iks na entu seksova, nakon kojih svatko od sudionika obuče svoje gaćice, pruži ruku i krene svojim putem, a nije nam prihvatljivo izgovoriti da bismo možda htjeli zajedno i na doručak? 

Još je stari Jung formirao teoriju o personi, "istini" o sebi koju prezentiramo drugome.
O maski koju stavljamo prilikom upoznavanja.
A činjenica je zapravo da se drugi zaljube u našu hrabrost da budemo iskreni i "goli".

Pa kad nam se sljedeći put, nakon treće "fuck buddy" seanse, krenu razvijati ambicije o prelasku u viši stadij odnosa, valjalo bi ovom kojem skidamo gaćice objasniti kako nam je od prve ipak bitnije zadovoljavanje treće kategorije Maslovljeve piramide. Seksualna intimnost potreba je za pripadnošću. A sam seks iz prve skupine fizioloških potreba možemo i same dobiti.

Uz pomoć poneke vibrirajuće igračke.
S kojom je i svršetak zagarantiran!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor