Kako da nadmudrite Whatsapp i zadržite zdrav razum pod naletom notifikacija?

    22.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/wapp_cover.jpg

    Sećate se dana Nokia cigle? Ako ste ikada uspeli da se odvojite od Snake II igrice, to je značilo samo još jednu opciju na telefonu i to je bilo dopisivati se sa prijateljima. Dobre, stare SMS poruke, začinjene skraćenicama da bi se ostalo u okviru jedne poruke (što je bilo uslovljeno cenom „platiš koliko potrošiš“ ugovora).

    U 2020. godini SMS poruke su zaboravljena relikvija prošlih vremena. Ovih dana je teško pronaći nekoga ko nije na WhatsApp-u preko kog je dopisivanje neograničeno i što nas konstantno ostavlja u konverzacijskom limbu: pričamo mnogo ali zapravo ne kažemo puno. Skrolujte malo kroz svoje četove, i videćete da su prave konverzacije zamenjene tokom memova, linkova, fotografija, voice poruka, ponekom tekstualnom i beskrajnim nizom emodžija kojima često odgovaramo umesto rečima.

    Kako da se ponašamo kada smo gotovo neprestano u kontaktu sa ljudima, i osećamo se kao na društvenom minskom polju? Srećom, nije toliko teško održati svoje dostojanstvo i razum, prateći nekoliko jednostavnih pravila.

    Ovih dana je Teško pronaći nekoga ko nije na WhatsApp-u, gde nas dopisivanje konstantno ostavlja u konverzacijskom limbu: pričamo mnogo ali zapravo ne kažemo puno.

    Ne budite “CLIFFHANGER”, “SPAMMER” ili “MIXED MESSENGER”

    Drugačije poznati kao sveto trojstvo WhatsAppera koja bismo svi sa zadovoljstvom ukinuli. Tipičan “cliffhanger” entuzijastično pravi planove, nikada ih ne ispuni i onda se opet javi nakon određenog vremena. “Spammer” je ona osoba koja šalje neverovatan broj poruka od jedne reči, pogrešno verujući da je to super jer brzo odgovara na poruke. U stvarnosti, samo ozbiljno razmišljate da ih blokirate. “Mixed messenger” je kombinacija prethodna dva, ona osoba koja može mesecima bez komunikacije, da bi vas potpuno neočekivano jednog jutra zasula sa 27 TikTok linkova. Ovi ljudi ne zaslužuju da imaju telefon pošto očigledno ne znaju kako da ga koriste.

    Naučite (i iskoristite) sistem notifikacija

    Da li vam je opcija “read receipts” upaljena ili ugašena? A šta je sa „last online“ statusom? Ovo su dva osnovna oruđa sa lažiranje WhatsApp nedostupnosti. Ako vešto manevrišete niko neće moći da uđe u trag kad ste tu i slobodni, a kada ne. Samo ne preterujte i ne isključujte baš sve notifikacije; niste baš Obama i ne možete nikoga da pređete da ste baš toliko zauzeti. Gašenje “read receipts” (u prevodu ona dva plava znaka za pročitanu poruku) će vam kupiti vreme u odgovaranju, ali ako ugasite svoje nećete moći da vidite ni da li je druga strana pročitala poruke. A ako držite “read receipts” upaljenim samo da biste proveravali nekoga, uštedite sebi godine problematisanja jednostavnim prihvatanjem istine: ako je neko bio online, verovatno je i pročitao vašu poruku.

    Zdrav razum i saosećajnost na grupnim chatovima

    Ako imate baš previše vremena i želite da vas prijatelji zamrze (ili vi njih), napravite WhatsApp grupu, i budite redovni u njoj. Šalu na stranu, nekada zaista ovakve grupe jesu korisne ali veoma često su i veoma naporne. Tako da, na prvom mestu vodite računa šta gde pišete. Ekipu sa kojom manje više samo klabingujete teško da će zanimati vaš recept za domaću karbonaru, tako da to zadržite za neku drugu ekipu kod koje ćete naići na više razumevanja. Ako razmišljate o tome da napustite chat, razmislite prvo o tome da prvo mjutujete konverzaciju (biće manje čudno). Ako baš morate da izađete, pošaljite prijateljski bye-bye jer ako to ne učinite, to je pomalo kao da ste prosuli piće i izleteli iz stana zalupivši vratima. 

    uštedite sebi sate problematisanja jednostavnim prihvatanjem istine: ako je neko bio online, verovatno je i pročitao vašu poruku.

    Ne zaboravite na lepo ponašanje kada dejtujete

    Nema ničeg izazovnije za single ljude od navigiranja kroz WhatsApp poruke razmenjene pre, posle i između dejtova. Imate dva izbora: dopisujte se opušteno, napuštajući sve imperative igranja „hard to get“ igre (sjajna ideja, dok ne smorite jedno drugo već na trećem sastanku) ili u stilu starog dopisivanja, sa skroz formiranim odgovorima odgovarajte jednom u 4 do 6 sati, kao da niste na telefonu 24/7 kao što jeste (to je romantična opcija, ali dosta veštačka). U oba slučaja, rizikujete da se susretnete sa najgorom situacijom: poslali ste poruku i niste dobili odgovor. Tri. Cela. Dana. Odrasla zrela osoba bi to shvatila kao znak da nešto nije okej i prosto nastavila dalje; mi svi ostali bismo beskrajno skrolovali kroz sve razmenjene poruke, tražeći šta je možda bilo problem, proveravajući znak za seen, i pokušavajući telepatski da prizovemo osobu s druge strane svaki put kada vidimo reč „online“ na ekranu. 

    … i kada raskidate

    Prekidanje veze preko WhatsApp-a zahteva osetljivost. Držite se jedne poruke, pošaljite poruku uveče (niko nema vremena da se oporavi u sred radnog dana tokom nečega što bi trebalo da bude pauza, a pretvori se u katastrofu), bez ikakavih direktnih pitanja. Ovakvo ponašanje ostavlja dovoljno prostora drugoj strani da možda ni ne odgovori uopšte, što je takođe totalno na mestu, a sa vaše strane je elegantno odrađeno. Šta god da se desi, nikako ne slati još jednu poruku da proverite da li su primili prethodnu vest o raskidu. 

    BONUS saveti, trikovi i cake…

    1

    Nikada ne brišite stare četove, samo svajpujte levo i arhivirajte ih. Nikada se ne zna kada će vam zatrebati dokaz ko je ghostovao koga. 

    2

    Obavestite prijatelje o rođendanskim žurkama, odmoru, useljenjima i ostalim događanjima bez pravljenja još jedne grupe kojih je svima već preko glave. Umesto toga koristite „broadcast“ opciju za slanje poruka. Ista opcija je i genijalno oruđe za širenje tračeva u rekordnom roku.  

    3

    Imate „read receipts“ upaljen, a primili ste poruku koju morate da pročitate, pažljivo razmislite i ostanete kul (a ne kao neko ko je seenovao pre tri sata i sve vreme smišlja odgovor)? Samo upalite AirPlane mode i pročitajte poruku inkognito.

    Ovaj članak je prvobitno objavljen na buro247.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: