Kako da ne zapostavite aktivizam i (p)ostanete društveno angažovani?

    24.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/aktivizam_cover.jpg

    Sve metode onoga što poznajemo kao tradicionalni aktivizam, dakle okupljanja, protesti i slično, su kao što znamo piši propalo opcija do daljnjeg, ali to ne znači da je nemoguće nastaviti sa proaktivnim delovanjem i u sadašnjem svetu. Istina je da izolacija i distanciranje onemogućavaju neke stvari, i da je s druge strane jedino o čemu pričamo i razmišljamo virus i neophodne mere zaštite , ali to smo sve već naučili. Prihvatamo i poštujemo sad već po novostečenoj navici, i vreme je da se vratimo na sve ono čime smo se bavili i pre.
    Ako ste se bavili bilo kojom vrstom aktivizma, od borbe za smanjenja otpada do zaštite prava žena, nema razloga da prestanete zato što su vanredne prilike. One to sasvim sigurno jesu, ali to ima i nekih svojih prednosti. Teško ih je uvideti zbog prirode haosa koji nas okružuje, ali recimo činjenica da su svi kod kuće, i još češće nego inače pri svojim telefonima, otvara značajan prostor za delovanje, i dopiranje do onih do kojih inače ne biste mogli i to treba iskoristiti.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585046767741375.jpg

    Ako pak do sada niste bili baš preterano aktivistički i građanski osvešćeni, sada imate više vremena da to budete i manje izgovora da ne. Situacija koju trenutno planetarno proživljavamo je najplastičniji primer toga da neka, i to ona najznačajnija, pitanja pogađaju celokupno čovečanstvo i da ne poznaju granice. Borba za bolje radne uslove, za jednakost, za slobodu medija, za ekološku osvešćenost, za prava žena, za prava manjina, za prava LGBTQ populacije, za sve u svemu ljudska prava, i protiv diskriminacije i eksploatacije u bilo kom obliku, je zajednička. Ako to niste shvatili do sada, evo prilike za ispravku i mogućnosti da usvojite neke nove navike, a možda i pokrenete nešto. Uostalom, biti angažovan za zajednicu u kojoj živimo, i u cilju toga da svet postane bolje i lepše mesto za život, je sjajna alternativa besomučnom skrolovanju po Netflixu, i pravi je trenutak da svi odvojimo vreme i porazmislimo koje su to teme i problemi gde mislimo da je potrebna promena, kako to možemo da uradimo i doprinesemo rešenju kao pojedinac pa i da se organizujemo u tom duhu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585046767983384.jpg

    Informacija, informacija!

    Informacija i znanje su najvrednije stvari, a jedan od najjednostavnijih načina da budemo uključeni je da budemo informisani. To u internet svetu znači i biti obazriv prema vestima koje dolaze sa raznoraznih polu-proverenih i neproverenih strana, i ne verovati baš svakoj, tako da šta god bila tema kojoj želite da se priključite, na prvom mestu su edukacija i istraživanje u borbi protiv dezinformacija. Ovo je takođe sjajna prilika i da se podrže lokalne inicijative, i ako nemate ideju odakle biste počeli, počnite od onih koji se već bave osnaživanjem pojedinaca, a koji su trenutno u problemu. Liceulice je jedna od takvih inicijativa posvećena podršci onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini društva. Posao prodavaca ovih novina je vezan za ulicu i trenutna situacija im je izuzetno teška. Ljudi kojima inicijativa pomaže i koji prodaju, se suočavaju sa raznovrsnim problemima, od fizičkog i mentalnog invaliditeta, preko beskućništva, dugotrajne nezaposlenosti, do borbe s bolestima zavisnosti, a kako je prvi korak ka uključivanju u promenu saznavanje o problemima, onda je drugi podrška onima kojima je neophodna.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1585046767538782.jpg

    Digitalni self-care

    Poznatiji kao digitalni detoks, i neophodan čin da bismo ostali sabrani i fokusirani. Trenutno su sve vesti neprekidan niz pesimističnih priča, i činjenica je da neprestana izloženost istim dovodi do straha ili bezvoljnosti po sistemu “zašto išta da radim kad svet propada”. Ne propada, samo tako trenutno izgleda, ali kada se sve vrati u normalu biće potrebno da se dotera još mnogo toga. Biti informisan jeste apsolutni prioritet, ali odmah za tim ide i svest da nekada treba isključiti telefon i staviti sve u vezi sa aktuelnom pandemijom na off. Tada, u pauzama između virusa i posla, pritisnuti play na sve one “šta ću sve divno da uradim posle” ideje. Ograničenje vremena ili alarmi za podsećanje da treba da se skinete sa najnovijih vesti i praćenja statistike iz minuta u minut su dobar način da stvarno i prestanete maničnim proveravanjem i iskoristite to vreme za neko buduće dobro.

    Izgradite svoju online zajednicu

    Ukoliko imate potrebu da se angažujete, a ne znate kako i odakle krenuti, dovoljno je da ukucate neku ključnu reč poput: prava, jednakost, reciklaža, eko-svesnost i dobićete niz aktivističkih grupa koje se bave vašom temom. Prvi korak ka realizaciji bilo čega, je udruživanje, i pronalaženje onih koji mogu da budu mentori, partneri. Ako vas zanima nešto više uvek ćete imati koga da pitate, nekoga ko je stručniji, iskusniji, upoznatiji, a možda je dobro početi od velikih organizacija kao što je UNDP Srbija koja razvija i nekoliko projekata paralelno.

    Organizacija i akcija

    Kada ste odabrali svoj cilj, upoznali se dodatno sa temom i problemom, i umrežili sa onima od kojih možete da naučite ili koji mogu da vam pomognu, sledeća faza je organizacija. Online kurs za građansko organizovanje može da vam bude od koristi za početke razumevanja o svemu što je potrebno za uspešan projekat i glasnost ideje. A odatle, malo po malo, korak po korak, ideju po ideju, pa da gradimo taj lepši i bolji svet.

    Saznaj više:
    Povezani članci: