Pretraga

Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost?

Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost?

Tekst: BURO.

Ako nam je neke godine bilo potrebno da konsultujemo sve moguće prognoze, predviđanja i ljude koji mogu da nam kažu da će sve biti ne samo okej nego i mnogo bolje, onda je to svakako ova godina. Astrologija, tarot, numerologija, konsultujemo sve i to na smenu, u nadi da će barem neko ponuditi pozitivan ishod svega. A biće ga, šta god da prognoze kažu.

U toj generalnoj pomami za konsultacijama, tarot tumačenja postaju sve relevantnija u svakodnevici pogotovo zato što pored onih profesionalnih koja zahtevaju mnogo znanja, energije i posvećenosti postoji i sve više tarot špilova koji su više u funkciji rutine brige o sebi nego proricanja budućnosti kao na primer sjajno i ilustrovan i osmišljen Neo Tarot.

Tako je za mnoge čitanje tarota pored onog profesionalnog, na koji se odlazi, postao i jednostavna self-care praksa koja dozvoljava pojedincu da stavi svet na pauzu, bude više introspektivan i posveti se tumačenju poruka. Umesto toga da se koristi isključivo kao sredstvo za čitanje i proricanje budućnosti, tarot karte su veoma korisne da nas nateraju da malo više i podrobnije razmišljamo u sadašnjosti, o nekim ličnim tačkama spoticanja, da reflektujemo sopstvene vrednosti i želje i steknemo snažnije i bolje razumevanje samih sebe. Daju nam priliku da usporimo i povučemo se na duboko i sigurno mesto u kom ćemo karte koristiti samo kao medijum da zapravo porazgovaramo sami sa sobom.

Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 1)
@fayorlove
Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 2)

U toj maloj promeni koju su neki špilovi doneli na scenu, sve češće se događa da nove generacije onih koji čitaju tarot ili su umetnici koji se bave novim ilustracijama istog, uviđaju manjkavosti starih špilova i rade na njihovom “prevođenju” na jezik savremenosti. Razlog za vaskrsenje koje karte doživljavaju, i novo “odelo” koje špilovi dobijaju je možda najbolje objasnila Oubria Tronshaw, autorka novog Melanted Classic Tarot špila. “Boja kože je važna zato što ja nisam belkinja, a jesam važna, i kada otvaram sebi karte i predviđam budućnost želim da zaista sebe i vidim u tim kartama”. Standardan tarot špil je od vremena svog nastanka tokom XV veka do danas, uz sitnije izmene uvek izgledao isto, i sve karte sa figuralnim predstavama su reprezentovale samo belu, cis, patrijarhalnu viziju sveta i kako kaže Oubria “Ljubavnici su uvek prikazani kao heteroseksualni par, jasno rodno binarni, i mislila sam da je vreme i da je na meni da to prevedem”.

Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 3)
@practical_magical

Tako, uprkos dugoj tradiciji iste reprezentacije u kartama, u poslednjih godinu dana se događa veliki boom drugačijih ilustracija, i sve je veći broj onih koji menjaju vizuelni jezik špilova. Simboli su još uvek ostali isti, ali su se mnogobrojni članovi tarot zajednice i umetnici, udružili i rešili da zajedničkim snagama rade na tome da tarot svet postane mnogo inkluzivniji. Da postane onaj svet u kom bi se naglasile pozicije i glasovi onih koji takođe traže sebe i traže odgovore u ovim kartama, ali se na njima uobičajeno ne vide, od queer zajednice do afro-američke. I možda zvuči smešno i nedovoljno ali verovatno ne treba dodatno isticati da se sve velike bitke, kao što je ova za ravnopravnu reprezentaciju, bore svuda i na svim pa i najmanjim poljima i površinama makar i veličine karte. 

Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 4)
Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 5)
Hoodoo Tarot
Kako se tarot menja i postaje sve više pomoć za mentalni self-care ali i ravnopravnost? (фото 6)

Dok Oubria radi sa kartama na kojima su predstavljeni pripadnici afro-američke zajednice, Faye Megan Orlove je svoj špil napravila proslavljajući moćne ženske figure i glasove iz istorije, savremenosti, popularne kulture, birajući ih prema onome što simbolišu pa je tako Serena Williams simbol Snaga, a Miley Cyrus se nalazi na karti Smrti kao otelovljenje velikih promena.

Jer i za umetnike i za one koji se bave tarotom važnost tarota leži u tome što su sjajan odbrambeni mehanizam u trenucima krize. A u te trenutke dolazimo svi, isto kao što lepa i šarena budućnost i miran i zadovoljan um, nisu privilegija nego su rezervisani baš za svakoga.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor