Pretraga

Kakva je budućnost MEME kulture?

Tekst: BURO.

Ako bacite pogled na poslednje razmenjen sadržaj u grupi sa drugaricama, poslali dečku, na ono što ste pre pet minuta okačili na story ili jednostavno probajte da se prisetite trenutka kada ste se poslednji put ismejali toliko slatko i iskreno, da vas je zaboleo stomak?

Velika je verovatnoća da je na sva ova pitanja odgovor isti, a to je meme. I još veća verovatnoća je da u telefonu imate sačuvanog barem jednog baby Yodu, izgubljenog Travoltu ili Drakea koji maše rukom.

Kakva je budućnost MEME kulture? (фото 1)

VJEŠTICE

Sam termin nastao je sedamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1976, a izmislio ga je biolog Richard Dawkins, pokušavajući da opiše načine na koji se kulturne jedinice prenose. Uporedio je taj način prenosa sa genima i nazvao ga memom. “Primeri memea su melodije, ideje, slogani, moda, načini izrade grnčarije ili zidanja lukova. Kao što se geni šire prelazom, putem spermatozoida i jaja, iz jednog tela u drugo, tako se i memovi šire prelazom iz mozga u mozak pomoću procesa koji se, može nazvati oponašanjem. Ako neki naučnik čuje neku dobru zamisao ili pročita nešto o njoj, preneće je svojim kolegama i studentima. Spominjaće je u svojim člancima i predavanjima. Bude li zamisao prihvaćena, možemo reći da se ona proširila, od mozga do mozga”, objasnio je.

Kakva je budućnost MEME kulture? (фото 2)

VJEŠTICE

Sama semantika reči može dobro poslužiti za shvatanje iz čega je i kako meme nastao, ali ono što mi danas nazivamo tim imenom su zapravo internet meme-ovi: određene ideje koje se prenose uglavnom slikom (preuzetom iz određene sfere pop kulture), rečenicom, fotografijom, igrom reči i najčešće uz humoristički prizvuk. U početku, to je bio samo sadržaj koji smo uz mnoštvo drugog delili u online svetu među sobom, dok danas zauzima, slobodno možemo reći veliki deo naših online navika. Na meme-ove se odgovara drugim meme-om, i ne postoji oblast koja ovom kulturom nije zahvaćena. Meme-ove smo čak počeli da prepričavamo i uživo, u klubu, ili na porodičnim ručkovima.

Lepota meme-ova je što nude slobodno, otvoreno polje za kreativnost i dostupni su svakome. Isto tako, svi mogu i da ih naprave po svom ukusu i afinitetima. Iako po svom značenju upućuju na imitaciju, zapravo mogu biti nešto sasvim drugo: autentično delo za izražavanje različitih vrsta emocija prema nekom fenomenu.

Kakva je budućnost MEME kulture? (фото 3)

VJEŠTICE

Da li su oni prolazno sredstvo za izražavanje i humor ili će njihova kultura dalje evoluirati na neke više nivoe? Kako će se dalje razvijati, koja je njihova uloga? Neke od odgovora koji svedoče složenosti ovog fenomena i obećavaju njihov dalji potencijal možemo potražiti i u neposrednoj okolini.

Naime, meme se vrlo brzo pokazao kao lak, jednostavan i zabavan način da se razmenjuju poruke i o manje zabavnim stvarima kao što su mentalni poremećaji, poput depresije i anksioznosti. Postavlja se pitanje, da li meme-ovanje o depresiji kroz crni humor postaje svojevrstan smeh pod vešalima, ili je u pitanju prihvatljiv način da se priča o kompleksnim mentalnim stanjima na internetu? Da li internet korisnici ovakav način komunikacije mogu isuviše olako zameniti za bavljenje mentalnim zdravljem? Na koji način nas mimovi i internet oblikuju kao ličnosti, i zauzvrat, kako mi utičemo na sajber prostor? O ovim temama razgovaralo se na jednoj tribini, pod nazivom "Mimologija" u Novom Sadu, na kom su učestvovale osnivačice popularne stranice Ženska posla (obavezno zapratite). Meme-ovi, kao i određeni profili na društvenim mrežama posvećeni zdravlju o kojima smo pisali, definitivno mogu pomoći da se ne osećamo usamljeno, ali postoji i opravdana bojazan da se ovo zloupotrebi. Određeni brendovi su već počeli da koriste terminologiju iz rečnika mentalnog zdravlja kada pokušavaju da nam prodaju nešto, pa nije čudo što na meme-u na kom stoji pitanje: "Osećate se anksiozno?", kao odgovor dobijate jedan sočan burger. "Ako dođemo do toga da kompanije i brendovi krenu da koriste jezik koji koristimo za dijagnostifikovanje i informisanje, kao reklamu, to je ono najopasnije i to je korišćenje depresije kao markentiškog sredstva", izjavila je za Guardian istraživačica digitalnih navika Lucie Chetau.

Kakva je budućnost MEME kulture? (фото 4)

VJEŠTICE

Dalje, svi se sećamo čuvenog postera Rosie the Riveter, žene u plavoj košulji zavrnutih rukava, sa crvenom maramom sa belim tufnama na glavi, koja uz poruku: „We can do it“, predstavlja američku radnicu čiji je cilj da podstakne žene na zapošljavanje tokom Drugog svetskog rata. Ona je postala simbol ženske moći i radničkog pokreta, a sama grafička predstava i dalje živi kroz brojne varijacije, podsećajući na nezavisnost i osnaživanje. Za to je najverovatnije zaslužna internet kultura koja za sada u velikoj meri pomaže borbi za jednakost polova. Srećom, na našem internet nebu postoji nekoliko meme stranica koje se bave edukacijom i širenjem svesti kroz satiru i to vrlo uspešno, naročito ako govorimo o ženskim pravima. Sve su to vještice i Vala Ljeposava na dnevnom nivou nam drže prekopotrebne lekcije iz istorije ženskog pokreta ali i bude svest i otvaraju oči po pitanju rasprostranjenosti rodnih stereotipa i diskriminacije. Njihovi meme-ovi nisu pesimistični, što je jako važno jer nas dobar humor okrepi i motiviše na akciju, a kratka i svedena forma ostavljaju samo ogoljenu istinu.

Pitanje nad pitanjima je: Da li oni pored pomenutih vrednosti mogu imati i onu umetničku? Mogu li oni biti umetničko delo?

Kakva je budućnost MEME kulture? (фото 5)

ŽENSKA POSLA

Ukoliko posmatramo samu definiciju umetnosti apsolutno da. Umetnički pokret koje je koristio popularne medije kao inspiraciju je već postojao u obliku Pop arta, pa je možda došao savršen trenutak za njegovo vaskrsenje u savremenom digitalnom obliku. Takođe, izložbe meme-ova širom sveta se uveliko dešavaju što dokazuje da oni stvarno mogu imati neku umetničku vrednost. Upravo je ta vrednost možda i ono što može da izdvoji i klasifikuje meme-ove na one koji stvarno imaju određenu vrstu autentičnosti i mogu da pređu u nivo umetničkog. 

Probali smo da damo kratak presek stanja kada su meme-ovi u pitanju, a ovaj tekst je verovatno samo onaj mali žuti pas u odnosu na velikog  i ono što će nam mimovi stvarno doneti u budućnosti. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor