Kontraceptivna pilula za muškarce: Hoćemo li prevazići fazu miševa?

    08.04.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/pilule_cover.gif

    Pojava kontraceptivnih pilula šezdesetih godina bila je jedna velika revolucija, sklupčana u tabletici. Njeno otkriće omogućilo je ženama da odlože trudnoću, postanu radnice i donose životne izbore koje njihove majke nisu mogle. Pre 60 godina, ženama je ovo značajno otkriće omogućilo ne samo slobodu izbora o potomstvu, već i mogućnost obrazovanja i učestvovanja u društvenom, poslovnom i političkom životu. Isprva, u Velikoj Britaniji, na nju su imale pravo samo udate žene, ali se nakon šest godina to promenilo i pilula je postala dostupna svima. Doduše i dan danas finansijski, a često i fizički otežano dostupna ženama iz osetljivih i ranjivih grupa.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649412617845701.gif

    Kako su se potrebe i život žena menjali tokom šezdeset godina od njenog nastanka, tako se i ona menjala, i danas pruža više opcija. Dostupna je u različitim dozama i kombinacijama estrogena i progestina, kao i različitim režimima korišćenja. Razvijena je čitava paleta proizvođača, a procenjuje se da sto miliona žena nosi kutijicu kontracepcije u svojoj torbi i svakodnevno i navija alarm kada treba da je popije. Istovremeno, sve više počinje da se govori i o neželjenim posledicama uzimanja oralne kontracepcije.Česte promene raspoloženja, velika variranja težine, pojačan rast dlaka, bol u grudima, bubuljice, nadutost, glavobolje, smanjenje libida samo su neke od njih. Pored ovih, često rasprostranjenih tu su i druge, preteće po osnovno zdravlje, koje su srećom dosta ređe zastupljene, poput stvaranja krvnog ugruška.

    Svesne ovih rizika, ipak smo rešile da svu odgovornost kontracepcije često prezumemo na sebe: da pilule kupujemo iz našeg budžeta i da je pijemo svakog dana u isto vreme i razmišljamo non stop o njoj, iako su seksualni odnosi dvosmerna ulica. Iako su sama istraživanja za pilulu počela još ranih decenija dvadesetog veka, nacisti su želeli da Nemice rađaju što više dece. Istovremeno, mnogi naučnici poreklom Jevreji morali su da napuste Nemačku. Svoje znanje odneli su u Ameriku i tu je započela istorija kontraceptivne pilule.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649412617845701-1.gifhttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/04/1649412617845701-2.gif

    Kada govorimo o kontracepciji za muškarce, na tanjiru su trenutno dve opcije: kondom i vazektomija. Ovo prvo im uglavnom smeta ili ga trenutno nemaju pri ruci, a drugo nije opcija. A šta je sa pilulom?

    Svake godine čitamo vesti o muškim pilulama za kontracepciju do čijeg je lansiranja „uvek ostalo pet do sedam godina“ i ta priča se provlači već decenijama. Pre nekoliko nedelja, stigla je vest da je urađeno novo preliminarno istraživanje tima sa Univerziteta u Minesoti koje je dovelo do razvoja nehormonskog oblika kontraceptiva. Ova pilula je miševe u laboratoriji učinila sterilnim četiri do šest nedelja bez negativnih nusefekata. Prvi testovi pilule na ljudima se očekuju se krajem ove godine. Do tada, mnogo glasnije od sastava pilule i njenim efektima govori se o njenim neželjenim dejstvima, pardon dejstvu, a to je moguće smanjenje seksualne želje i ometanje erekcije. Ukoliko dve liste neželjenih efekata kod žena i muškaraca stavite jednu pored druge biće vam jasno zašto muška pilula još uvek ne postoji (iako sam sigurna da ipak postoji, a neka istraživanja i mediji to i potvrđuju).

    Dok čekamo da ova pilula ugleda svetlost apoteka i zavidimo miševima što su odgovornost nakon seksualnog odnosa ravnopravno podelili u svojim vezama, važno je da barem utičemo na promenu narativa o kontracepciji. Da istisnemo ovu odgovornost i preuzimanje žena iz pop kulture, medicinskih institucija, apoteka i bacimo grudvu odgovornosti na muškarce. Kad mogu miševi, valjda možemo i mi.

    Saznaj više:
    Povezani članci: