Menstruacija nije sramota, bar ne u post-apokalipsi!

    27.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_Menstruacija.jpg

    Pre nekoliko nedelja, sve smo glasno urliknule od sreće kada smo saznale da će bar neke žene negde na ovoj planeti moći da mirno leže u krevetu kada imaju jake menstrualne bolove i da će im poslodavci to omogućiti. Ali smo, isto toliko, uzdahnule u želji da se jednog dana to desi i nama, a ne samo Španjolkama gde je plaćeno menstrualno odsustvo u trajanju od nekoliko dana sada uređeno i Zakonom. Bilo kako bilo, svako glasno izgovaranje reči “menstruacija” je pozitivno i na vreme upozoravamo da ćemo tu reč namerno iskoristiti u tekstu više puta.

    Osim ove vesti, desila se još jedna situacija sa velikim potencijalom i snagom za rušenje menstrualne stigme i to u epizodi hit post-apokaliptične serije „Poslednji od nas“.

    Podsetimo se samo da je Nacionalna asocijacija emitera zabranjivala reklamiranje i prikazivanje tampona i uložaka na TV reklamama sve do 1972. godine, jer je televizija smatrana neprikladnim mestom za razgovor o proizvodu neophodnom svim ženama koje imaju menstruaciju. Bile su potrebne godine da ljudi na TV-u uopšte pričaju o tome za šta se koriste tamponi i to izgovarajući reč „ciklus“ ili “meca”. Podestimo takođe da se sve do 2020. godine menstruacija na televiziji prikazivala kao plava tečnost za pranje sudova ili krv vanzemaljca.

    Polovina svetske populacije ima menstruaciju, a ipak postoji duboka nelagodnost kada o njoj pričamo ili je pominjemo, tako da proces normalizovanja ovog biološkog procesa još uvek traje. O tome je tabu pričati i stigmatizovana je, kao da se radi o problemu koji se mora rešiti, nečemu prljavom što treba pročistiti. Retko kada bilo ko otvoreno govori o menstruaciji, a da ne pričamo o njenoj nevidljivosti u pop kulturi. Zato je toliko značajno što je plantetno popularna serija „Poslednji od nas“ pronašla svoj mali način da progovori o ovoj temi.

    Za one koji nisu gledali, u šestoj epizodi serije Joel i Ellie stižu u miran gradić kojim upravljaju zajednice gde njegov brat Tommy živi sa novom ženom Mariom. U oviru toplog razgovora i dobrodošlice, Maria tiho i suptilno poklanja Ellie menstrualnu čašicu, uz gomilu nove odeće.

    Dok je Elli u početku zbunjena, brzo postaje srećna i uzbuđema, gnječeći malu čašicu među prstima i nakratko gledajući uputstva za korišćenje. „Odvratno“, uzvikuje ona sa osmehom.

    To je kratak, skroman trenutak, na prvi pogled beznačajan, ali žene širom sveta su ga prepoznale i pohvalile.

    „Jesi li videla ono što sam ti ostavila?“ Maria kasnije pita, na šta Elli odgovara: „Da, najčudniji poklon ikada.“

    „Ali vrlo koristan“, odgovara Maria.

    Ideja da su menstruacije odvratne i nešto što je sramota je već dugo negovana i na filmu i na televiziji, tako da je zaista osvežavajuće za seriju „Poslednji od nas“ što je iskoristila trenutak da naglas pokrene pitanje menstruacije, makar kroz ovu mikro scenu. Menstruacija će uvek postojati, pa i nakon apokalipse, i važno je znati sa njom i u takvom okruženju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: