Ne razumem pitanje

    21.04.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/pitanje-cover.gif

    „Pre nego što počnemo razgovor na bilo koju… odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš, uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena?“ – Oliver Jakšić

    Uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, o ravnopravnosti sve najlepše. Ako jedan voditelj na nacionalnoj televiziji ima pravo da se obrati ženi kao nižem biću samo zbog toga što je žena, odbacujući u potpunosti njenu stručnost, obrazovanje i požrtvovanje, šta da očekujemo u kancelariji na trećem spratu na Vračaru ili u stanu u Zemunu?

    ,,Jel ovo uvod u film za odrasle?” jedan je od komentara upućen nastavnici likovne kulture. Ženi koja je učila da bi obrazovala našu decu. Kome aplaudiramo u 8 onda? Onima koje smatramo adekvatnim da budu na frontu? Stručnjacima? Muškarcima, svakako i ženama koje nismo imali prilike da skeniramo i zaključimo na osnovu njihovog izgleda (i pola) da nisu dovoljno stručne?

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587561996594142.jpg

    Ćutanjem odobravamo linč nad svim ženama, a u ovom trenutku nad ženama koje žrtvuju svoje zdravlje kako bi sačuvale naše. Po svemu sudeći, medicinske sestre, čistačice, doktorke, administrativne radnice, novinarke, naučnice, kuvarice, pripadnice vojske i policije koje posle radnog dana u nezdravim uslovima dolaze kući i strepe da li su zaražene i da li će zaraziti članove svoje porodice, treba da budu zahvalne na tome što su dobile priliku da budu na frontu, iako bi muškarac bio bolji izbor?

    Poražavajuća činjenica je, da su u pisanju seksističkih komentara, vrlo aktivne žene, koje vrlo verovatno i same doživljavaju i trpe nasilje, svesne ili nesvesne te situacije. Dakle problem je duboko ukorenjen i ma koliko sve oko nas vrištalo zašto nam je potreban feminizam, društvo odbija da prihvati taj pokret kao borbu za rodnu ravnopravnost (i ne tako dalje) već ga usvaja kao veštičji pokret čiji je cilj potpuno uništenje muškog roda. Samim tim smo dozvolili da sve borbe žena na prvoj liniji fronta, postanu predmet sprdnje. Šta je uopšte žena u našem društvu u 2020. godini? Dobar dekolte i sređena frizura? A šta je muškarac? Šta je sa svim onim muškarcima čija se stručnost ne dovodi u pitanje samo zato što su muškarci? Obrni okreni, zbog polnog organa odbacujemo godine nečijeg truda i rada, potpuno nesvesni toksičnog ishoda po naše društvo. Delimo ljude na jači i slabiji pol kao da ne znamo za bolje. Pritom ta kategorična podela, koju možete da ne vidite, samo ako nećete, vrlo podseća na pećinsko doba. Svaka čast svima, ja nisam očekivala leteća kola od ove ,,budućnosti“ u kojoj živimo, ali bih očekivala bar normalnu postavku života u kojoj se ne pravi razlika između doktora i doktorke.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1587561996317177.jpg

    Sve dok ne budemo imali jednaka prava, istu količinu poštovanja i slobodu, biću jedna od ,,onih besnih i napornih”. Ako niste besni, znači da ste ili potpuno neobrazovani i samim tim ograničeni na rijaliti program ili da uživate neke privilegije koje vam omogućavaju da se ne osvrćete. Žao mi je ako vas vređa ova izjava, i mene vređa ovo srednjevekovno ophođenje prema ženama. U svakom slučaju, uz svo poštovanje muškarcima i ženama, vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ukoliko ste nemi na ovakve izjave upućene vašim koleginicama, majkama, ženama, zaboravite na ono poštovanje kao što je dotični voditelj zaboravio na njega kad je stigao do kraja pitanja.

    Nije dovoljno samo da se zgrozimo i nastavimo sa svojim životima, jer je ovo naš život!!! Nikako nije vreme da ćutimo (ni tamo nekom Oliveru, ni tamo nekoj Mariji) samo zato što se nekome ne sviđa šta govorimo, jer smo vrlo dobro razumeli pitanje.

    Saznaj više:
    Povezani članci: