Porođajne prakse koje u centar stavljaju – ženu

    10.08.2022.
    RECOMMENDED

    Pre nekoliko meseci, pisala sam o svom iskustvu iz porođajne sale, koje nije ni blizu hororično koliko priče koje se sve češće pojavljuju u javnosti, a u kojima hrabre žene svedoče kroz kakvu su sve torturu prolazile i to u najranjivijem trenutku njihovog života. Balon tišine je pukao i situacija sa akušerskim nasiljem u našoj zemlji obelodanjena je, a strašne i teškke reči žena iz sale za porođaj svima su se zarile pravo u srce. Alarm je zasvetleo i neminovno je da se na sistemskom nivou konačno nešto učini. Jedan od predloga žena koje su okupile ljude pod peticijom „STOP AKUŠERSKOM NASILJU!“, a koja trenutno broji 82 470 potpisa jeste omogućite besplatnu pratnju mamama na porođaju, kako bi žena imala blisku podršku na porođaju, a čime bi se istovremeno smanjio prostor za mogućnost maltretiranja i nasilja. Ovo može predstavljati jedan mini korak ka rešavanju problema, ali je definitivno da sistemski mora nešto da se preduzme i da bi nasilnici, iako nose bele mantile, trebalo da odgovaraju.

    Ekonomsko i finansijsko stanje u zemlji diktira uslove u bolnicama, kao i prioriteti Vlade. Međutim, postoje neke prakse koje jednostavno ne mogu da se posmatraju kroz ovakve vrednosti, jer ženama u ovim trenucima znače – sve. Prisustvo partnera ili bliske osobe na porođaju samo je jedna od praksi koja sudeći po istraživanjima značajno može da smanji prostor za nastajanje traume i osigura slobodniji i mentalno zdraviji porođaj. Širom sveta uvedeni su različiti menadžmenti kontrolisanja bola ali i radnje koje mogu doprineti uspešnijim porođajima i koje su tu da bi olakšale osobi koja u tom trenutku stvara život – ženi. Ovo su neke od njih. 

    PLAN POROĐAJA i PRAVO NA IZBOR

    Ovo je nešto što zvuči jako opšte i vrlo moguće da ste nešto nalik planu i dogovorili sa svojim doktorom ili doktorkom, ili babicom. Ali ovo je nešto što je pravilo u mnogim bolnicama u svetu, a podrazumeva unapred zacrtavanje određenih stavki koje su vam važne za ovaj autentični životni trenutak. Da li želite epidural ili ne, kako vi zamišljate porođaj, da li želite prisustvo drage osobe ili možda dule, na koji način želite da regulišete bol, da li bi vam prijala muzika ili ne, samo su neka od pitanja koja se reše unapred kako bi kasnije sve proteklo kako treba i u interesu najvažnije osobe tokom ovog procesa, a to je buduća mama. 

    POROĐAJNA ILI KIKIRIKI LOPTA 

    Porođajna lopta ili, još noviji izum – kikiriki lopta, opcija je koja postoji u velikom broju bolnica na Zapadu. Ove lopte trudnice mogu namestiti u više različitih poza, i one zaista pomažu bržem razdvajanju karlice i omogućavaju bebi lakši dolazak na svet, a delotvornost je veća ukoliko se koristi od prvih trudova. Naime, ukoliko porodilja počne s korišćenjem odmah na početku prvih trudova, prva faza porođaja se može skratiti za čak 90 minuta, a druga u proseku 22. Osim toga, u bolnicama koje su uvele korišćenje lopte u svoju svakodnevnu rutinu, primećeno je da je dosta smanjen broj intervencija vakumom, kao i da je smanjena potreba za pritiskanjem stomaka. Korišćenje kikiriki lopti, po istraživanjima,  umnogome smanjuje stopu carskog reza koja je i dalje na visokom nivou.

    POROĐAJ U VODI

    Voda opušta, smanjuje doživljaj bola, a povećava efikasnost kontrakcija, zbog toga sve više mama širom sveta bira ovu opciju. Bebi ovo ne može nikako da škodi, jer ona iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

    Francuski ginekolog Mišel Odent popularizovao je ovaj način donošenja bebe na svet u Evropi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je utvrdio da je sedenje žena tokom trudova u plastičnom dečjem bazenu postavljenom u jednoj pariskoj bolnici smanjilo potrebu za tabletama protiv bolova. Žene koje nastanjuju područje Južnog Pacifika već generacijama rađaju u morskoj vodi, a u tim krajevima voda se oduvek koristila kao sredstvo protiv bolova. Porođaj u vodi, tj. kadi moguć je u KBC Zvezdara u Beogradu.

    BIRANJE POLOŽAJA

    Porođaj u Srbiji mahom podrazumeva višečasovno ležanje na leđima i donošenje bebe na svet isključivo u ovom porođaju. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da je u određenim slučajevima ženama lakše da se porode stojeći, u čučnju, ležeći na strani, četvoronoške ili sedeći. Stručnjaci već davno sugerišu da ne postoji samo jedan položaj koji je najbolji. Veoma je poželjno tokom samog porodjaja promeniti i isprobati što više položaja jer ćete samo na taj način saznati koji vam najviše odgovara.

    LAKTACIJSKA SESTRA 

    Odmah nakon porođaja dočeka vas još jedan psihički i fizički izazovan trenutak koji iako deluje kao nešto podrazumevajuće, zna da bude i te kako zahtevan i obeshrabrujuć u ovim momentima, a to je dojenje. Usled prezauzetosti i prenatrpanosti obavezama, babice u našim porodilištima mahom ne stižu u prvim trenucima da pruže adekvatne savete i pomoć, pa oni dođu uglavnom sa dolaskom patronažne na vašu adresu. Međutim, ovi prvi trenuci sa dojenjem bebe znaju da budu formativni i prva pomoć je nekad vrlo značajna, što su određene bolnice prepoznale kao nešto važno te među zaposlenima imaju sestre čiji je primarni cilj upravo uspostavljanje dojenja. Laktacijske sestre postoje i kod nas, ali rade isključivo privatno i posebno se naplaćuju. 

    SVE U SVEMU – DOSTOJANSTVO

    Širom sveta prepoznate su različite prakse koje ženama olakšavaju ovaj značajni trenutak. Neke od njih u luksuznim varijantama podrazumevaju pogled iz sobe na okean, ličnog kuvara sa Mišelin zvezdom, dvadesetčetvoročasivni room service ili pedikir posle porođaja, a neke su zaista osnovne radnje koje ne zahtevaju posebno veliko tehničko i finansijsko izdvajanje, a ženama znače mnogo. Nije važno da li će žena pre porođaja dobiti masažu ili koja će pesma svirati dok beba dolazi na svet, važno je učiniti sve da ona sačuva svoje dostojanstvo i posle ovog teškog i emotivnog trenutka ne oseća dodatni stres i proživljava dodatno nasilje, jer je to najmanje što joj je potrebno. Kada postanete mama zaslužujete nagradu, a ne nasilje. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: