Princ Harry i Meghan Markle su dali otkaz!

    08.01.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/meghanquit_cover.jpg

    Kako li će teći Sussexit? Megxit?

    Juče, u sredu 8. januara, predveče je pala prava gossip bomba. Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su je bacili sami, u vreme u koje su sami odabrali, preko svog Instagrama i svojim rečima. Suma sumarum? Harry i Meghan su dali otkaz.

    Da, to se tako zove, nemojte dizati obrve. Britanska kraljevska porodica je porodična firma u službi svoje države. Poslednjih godina, da ne kažem decenije, svoj posao svi zajedno rade g.e.n.i.j.a.l.n.o. (čak i kada u svojim redovima imaju osumnjičene za silovanje maloletnica). Harry i Meghan važe za jedan od najvećih aduta svoje porodice za veći deo zemaljske kugle ali britanska štampa ih progoni besomučno. Pardon, progoni Meghan. Ona je crni đavo promene kojeg dosta rojalista i neki delovi establišmenta ne mogu da podnesu. Iskreno, sve to po količini apsurda malo podseća na Malfoya iz Harry Pottera koji mrzi „normalce“ i sve koji nisu iz „čarobnjačkih porodica“ bi izbacio iz Hogwartsa (i skratio za glavu). A kada se britanski tabloidi na nekog okome, na žalost znamo do kojih granica su spremi da idu. Oni koji je mrze, mrze je posebno zbog toga što je većina sveta voli, što ume da igra PR igru i kazni britanske medije tako što im uskraćuje informacije i prilike za fotografisanje koje zatim kao bombone daje amerikancima ili javnosti deli direktno, iz sopstvene ruke, a preko zvaničnog Instagram naloga. Njeni saveznici su svita na koju prosečan obožavalac porodice Windsor nije navikao, a spadaju u kategoriju global celebrities. Ona u svom korneru ima i Beyoncé. Vijali su je, vređali, optuživali i maltretirali, potpuno ubeđeni u svoju nadmoć, a onda je stigla objava o otkazu.

    View this post on Instagram

    “After many months of reflection and internal discussions, we have chosen to make a transition this year in starting to carve out a progressive new role within this institution. We intend to step back as ‘senior’ members of the Royal Family and work to become financially independent, while continuing to fully support Her Majesty The Queen. It is with your encouragement, particularly over the last few years, that we feel prepared to make this adjustment. We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America, continuing to honour our duty to The Queen, the Commonwealth, and our patronages. This geographic balance will enable us to raise our son with an appreciation for the royal tradition into which he was born, while also providing our family with the space to focus on the next chapter, including the launch of our new charitable entity. We look forward to sharing the full details of this exciting next step in due course, as we continue to collaborate with Her Majesty The Queen, The Prince of Wales, The Duke of Cambridge and all relevant parties. Until then, please accept our deepest thanks for your continued support.” - The Duke and Duchess of Sussex For more information, please visit sussexroyal.com (link in bio) Image © PA

    A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

    Naravno, niko nije napisao “I QUIT”. Objavljeno je da je kraljevski par (pretpostavljam da se i dalje tako zovu) odlučio da se povuče sa svog položaja visokog plemstva i da će tranziciju sprovesti u narednih godinu dana, da će početi sami da zarađuju umesto da troše novac poreskih obveznika, i da će deo godine živeti u Severnoj Americi. Sve je puno poštovanja, niko ne beži od obaveza, svi su svesni svojih odgovornosti. Harry i Meghan će se i dalje baviti dosadašnjim humanitarnim radom, a otvoriće i svoju novu fondaciju. Twitter gori, kao i online portali žute štampe, počeli su da se ređaju memes. Većina poznatih, pogotovo Amerikanaca, izražava svoju podršku i peva hvalospeve Meghan. Da li to, između redova znači da su Kraljica & Co negativci? Ili ta uloga ostaje zvanično dodeljena samo britanskim tabloidima?

    Detalji još uvek nisu javni ali jedna stvar je sigurna: Meghan će se suočiti sa ozbiljnim napadima jednog velikog dela britanske javnosti. Neki od tabloida, uključujući i Daily Mail protiv čije izdavačke kuće su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa podneli tužbu prošle godine, već se mesecima koriste naslovima tipa “Meghan, ne teraj ga da bira između nas i tebe”. “Nas” se, naravno, odnosi na sve građane Velike Britanije kojima, naravno, princ Harry jedino pripada onako poput šolje sa njegovim likom iz koje ujutro srču čaj. I jedino njima ima pravo da pripada. Ironična je činjenica da će za ovaj potez neprijateljima biti sigurno kriva samo ona – Meghan. Na isti način na koji britanska žuta štampa poslednjih godinu dana potencira navodni raskol između nje i Kate Middleton pre nego eventualna razilaženja među prinčevima koja uopšte ne moraju ni biti posledica svađe (pošto, je l’ te, uvek proklete i sujetne ženetine rasturaju porodice). Na način na koji je pričama o njenoj teškoj naravi zakopavan trač o tome da li princ William jeste ili nije prevario svoju ženu sa “komšinicom” markizom Cholmondeley ili kako je napadima na Meghan i Harryja pokušano zataškavanje da je pripadnik najužeg dela kraljevske porodice, princ Andrew, bio dobar prijatelj i mušterija silovatelja maloletnica, Jeffreya Epsteina, koji se prošlog avgusta ubio u zatvoru. Princ Andrew, omiljeni sin kraljice Elizabete, je u celoj priči optužen i za primoravanje na seks gorepomenutih maloletnica. Konačno je primoran da se povuče sa svog položaja visokog plemstva, ali bez ikakvih drugih posledica za sad, tek nakon što je u javnosti više puta branio Epsteina i napadao žene koje su ih obojicu optužile za silovanja, između ostalog i na nacionalnoj televiziji. Ako za ovo niste čuli, iako se dešavalo poslednjih meseci, nemojte se čuditi. Britanska štampa je bila zaokupljena hajkama na vojvotkinju od Saseksa i time da li je sama zatvorila vrata automobila iz kog je izašla i kako je time ugrozila same temelje britanske monarhije.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1578528680975858.jpg

    Sa druge strane, gotovo cela američka javnost i pozamašan deo svetske, kao i jedan (opasuljenih) Britanaca, čvrsto stoji uz Meghan. U ozbiljne i zamršene kolektivno psihološke razloge za obožavanje, marketinške aseve iz rukava i sve što ide u konstruisanje javnih i poznatih ličnosti, a Harry i Meghan su profesionalno prvo i pre svega celebrities, nemam trenutno ni mesta, a ni potrebe da ulazim. Svako ko je u stanju da sabere dva i dva, potpuno je svestan toga da je uloga cele britanske kraljevske porodice da pred našim očima igra jednu veliku predstavu za koju smo svi na neki način kupili karte, samim tim što na njih obraćamo pažnju. Meghan tu nije sasvim slučajno. Ona je ozbiljan PR igrač i iza sebe ima trening, iskustvo i zrelost o kojima je princeza Diana mogla samo da sanja u trenutku kada se udala za princa Charlesa kao neobrazovana i (pre)zaštićena devetnaestogodišnjakinja. Diana je svoj zanat odnosa sa javnošću mukotrpno sticala tokom godina svog nesrećnog braka i na kraju tragično platila glavom. Meghan se za Harryja udala sa skoro dvadeset godina više od Diane, za početak. To sve zajedno je najveća snaga vojvotkinje od Saseksa. Ona je odrasla osoba koja je već prošla show business sito i rešeto, njena koža nije tanka kako bismo na prvi pogled pomislili, a pored sebe, za razliku od svoje svekrve, ima muža kom je do nje stalo i koji neke stvari razume zato što je prošao pakao izgubivši majku.

    Da li je Meghan, time što se udala u britansku kraljevsku porodicu, da upotrebim njihov izraz, odgrizla više nego što može da sažvaće? Očigledno. To je svima jasno (i mudro) dala do znanja. Ona je tu činjenicu u stanju da pojmi, a zatim i da se pregrupiše i stvari uzme u svoje ruke pa da makar jednom nogom iskorači iz paklenog kruga u kom se našla. Uz potencijal da povrati kontrolu. Sve na način pun poštovanja, smirenosti i visoko uzdignute glave. Upravo ovaj samosvestan i hrabar potez je čini uzorom za decu, da ne kažem devojčice, koji Kate Middleton nikada neće moći da bude čak i kada jednog dana postane kraljica. Meghan je svoja, ona je diplomata, ona bira svoje bitke i bira svoj život, brak i sina, pre nego iluziju o tome da treba da bude “prva crna princeza”. Pri tom, svoju slavu neće izgubiti, niti od nje odustaje, ne zaboravimo da se radi o show businessu, ali će učiniti sve da je dobije pod uslovima koji su njoj samoj prihvatljivi. I postaće još veća princeza, na sličan način kako je to postala Diana nakon razvoda. Meghan i Harry će iz ove priče izaći kao pobednici. Ja pobedu smatram životom u kom verujete da činite pravu stvar, a vi?

    Saznaj više:
    Povezani članci: