Slučaj Rebel Wilson: Autovanje kao čin slobode, a ne prisile

    20.06.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/rebel_cover.jpg

    Obožavamo Rebel Wilson! Dovoljno da se samo pojavi u Bridesmaids ili Pitch Perfect, bude preslatko-iritantna u Bachlerotte ili Hustle, ili nas potpuno oduva u najnovijem ostvarenju Senior Year u kom glumi tridesetsedmogodišnju Stephanie koja se budi iz duge kome i nastavlja tamo gde je stala – kao tinejdžerka cheerleader-sica. Ova glumica je učinila da svi žudimo da imamo takvu prijateljicu u društvu, ili da posedujemo bar mrvicu njene autentičnosti, simpatičnosti i smisla za humor. Ona je prirodna i svoja, potpuno odskače iz dosadnog rama idealizovanih predstava holivudskih glumica i vesti koje je nedavno okačila na svom Instagram profilu učinile su da se raznežimo i da je zavolimo još više. 

    Naime, ona je pre nekoliko dana objavila prvi put objavila fotografiju sa svojom partnerkom i time se autovala. Na slici je sa dizajnerkom Ramonom Agrumom, obe su srećne i nasmejane, a ispod je ispisan copy  koji nas je sve raspilavio: „Celog života tražila sam Disney princa, a sve vreme ono što mi je bilo potrebno je Disney princeza“ uz hashtag #Loveislove Raznežili smo i uskliknuli što je još jedna javna ličnost slobodno podelila svoj emotivni status i time za bar mrvicu možda inspirisala nekog pripadnika ili pripadnicu LGBTQ+ zajednice da učini isto, ili da se bar oseća malkice bolje i slobodnije. Par izgleda presrećno zajedno i svi mi fanovi Rebel odahnuli smo što je srećna i zaljubljena i što se osetila ohrabreno i slobodno da takve vesti podeli sa svetom.

    Osim, što nije tako. 

    Nekoliko dana posle objavljivanja zajedničke fotografije sa devojkom i autovanja glumice, u medije je procurela informacija kako je Rebel bila dovedena u situaciju da to uradi, da to ne bi uradio neko drugi. Jednom rečju bila je ucenjena.  U trač – kolumni koju su sledećeg dana objavile novine Sydney Morning Herald, autor je otkrio da je znao za vest pre nego što ju je ona objavila i da je dao glumici 27 sati da mu odgovori i potvrdi vest „pre objavljivanja“. Veteran u medijskim tračevima Australije Andrew Hornery je napisao da je Rebel htela da ga predupredi u objavljivanju i zato objavila informaciju prva na svom Instagramu. Njegovo sopstveno priznanje svog pokušaja da objavi prvi duboko lične vesti izazvalo je momentalni gnev širom sveta. Za LGBT aktiviste naročito, ovo je bio poražavajući preokret. Dobre vesti – pojavljivanje slavne ličnosti koja slobodno progovara o svojoj partnerki, pokvarila je mračna i stara sila medijske pretnje i ucene. 

    Autovanje je nešto intenzivno i duboko lično i predstavlja proces, a ne trenutak. Ono je još uvek bremenito, ranjivo, teško i naporno za mnoge. Bilo kakva vrsta pritiska, teranja, prisile može biti jako štetna i izazvati ozbiljne probleme, bilo da ste neshvaćena tinejdžerka ili glumačka diva kao Rebel Wilson. Taj proces je nešto što bi isključivo trebalo da se desi kada sami osetite, poželite i kada se osećate slobodno i osnaženo da to uradite. Niky Bat, izvršna direktorka LGBTIQ+ Health Australia, rekla je da se na njihovoj dežurnoj telefonskoj liniji jedan od 10 primljenih poziva odnosi na probleme u vezi sa autovanjem.

    „Hvala na vašim komentarima, bila je veoma teška situacija, ali pokušavam da je prevaziđem dostojanstveno“, napisala je Wilson na Twitter nalogu, a mi joj šaljemo beskonačanu podršku, nadajući se da će mediji širom planete shvatiti pravila ponašanja i osvestiti svoju jaku ulogu kada je davanje podrške i promovisanje LGBTQ+ zajednice u pitanju. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: