Slučaj skulpture Melanije Trump: šala, karikatura ili nešto više?

    12.07.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/melania_cover.jpg

    Ako je suditi po svim komentarima i gorućim raspravama koje se u poslednjih nekoliko dana vode na društvenim mrežama, onda izgleda da jeste sve po malo. Ako se uzme u obzir da je danas verovatno najjednostavnija stvar na svetu rasplamsati besomučnu i najčešće prilično besmislenu javnu raspravu, onda verovatno nije ni bitno šta je, jedna poluvažna internet drama manje više. Nakon Melania kolača, Melania meda, pa čak i Melania papuča, Prva dama SAD dobila je prvu javnu skulpturu, u svom rodnom mestu Sevnici, u jugoistočnoj Sloveniji, i ne može se reći da je ono što se očekivalo da bude. Okej, ništa se specijalno nije ni očekivalo, budući da verovatno niko nikada nije pomislio “baš bi bio red da Melania Trump dobije statuu” ali sad kad smo već tu, na stranici istorije koju nikada nismo verovali da ćemo okrenuti, ispada da je obavljen posao dosta upitnog rezultata.

    Američki umetnik Brad Downey, i lokalni naivni umetnik Ales Zupevc-Maxi, koji je i napravio statuu, ujedinili su snage na ovom projektu, pri čemu navodno Downey nije dao ni jedno jedino uputstvo niti instrukciju Zupevcu kako da uradi rad, osim što je naglasio važnost da figura bude obučena u istu haljinu koju je Melanija nosila na inauguraciji. Na obali Save, u selu Rozno, 8 km od Sevnice, rustična, kruta figura napravljena je motornom testerom od gornje polovine stabla, dok je donja polovina ostala u funkciji postamenta. Kako oba autora tvrde, nije bila ideja da se napravi istovetan lik niti da se insistira na sličnosti, ali svejedno obojica tvrde da je skulptura prelepa. Međutim, dok je Zupevc ponosan na svoj rad jer je ovo prvi put da je uradio celu figuru i tvrdi da ima bolje noge od same Prve dame, a Brad kaže da je sve ispalo kako je zamišljao, ostala mišljenja su podeljena, a skulptura mahom izaziva smeh.

    Jedni kažu da je besprizorno i grozno i da izgleda kao Štrumpfeta, a neki da je zapravo korisna kao strašilo. Lokalno stanovništvo se slaže da ne liči previše ali da to nema ni veze jer je jedna stvar sigurna – skulptura je dobro postavljena, veoma visoko kako i treba jer je devojka iz Sevnice danas došla na vrh Amerike. S druge strane, mnogi na društvenim mrežama ističu kako je zapravo u pitanju sjajan rad jer savršeno odgovara njenom “drvenom” i ukočenom ponašanju u javnosti, dok galerija u Ljubljani sa izvesnim zadrškom kaže da je stručna javnost prilično nesigurna po pitanju toga kako i koliko ozbiljno da shvate skulpturu. “Možda mi samo previše pokušavamo da damo smisao stvarima koje su obična šala”.

    U formalnom smislu, karikaturalno svakako da jeste, ali Brad izuzetno insistira na tome da ništa od ovog nije šala. Ni najmanje. Na prvom mestu zato što mu je bilo najbitnije da se ovim radom napravi dijalog sa političkom situacijom u njegovoj državi, pokrenu neka pitanja i skrene pažnja na status gospođe Trump koja se kao emigrantkinja udala za sadašnjeg predsednika koji se svakodnevno zariče da će se boriti za smanjenje emigranata u SAD. Što je ni malo šaljiva ideja. Na drugom, za Alesa ovo nije šala, već prvi ozbiljan umetnički projekat, koji je od njega napravio zvezdu, barem na kratko. Na trećem, nije šala ni za stanovnike Sevnice jer će se ispostaviti kao unosan biznis koji nisu očekivali. Pre ili kasnije će neko sasvim sigurno naći način da ovo unovči, i stavi obilazak ove „znamenitosti“ u jednu od svojih Melanija tura za strance. A iskreno, mislim da bi najmanje trebalo da bude smešno svima ostalima. Činjenica da je Melanija dobila statuu je ozbiljan podsetnik da za to negde ima i razloga, jer da, o, da mi stvarno živimo u svetu gde su Melanija i Donald Trump i njima slične karikature oni koji su na pozicijama moći. A to baš nije zabavno… nimalo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: