Pretraga

Šta je “sabbatical” i zašto nam svima treba u životu?

Šta je “sabbatical” i zašto nam svima treba u životu?

Tekst: BURO.

Znate kako to ide kada gledate film. Dugme za pauzu se ne pritiska ako baš ne mora i to obično onda kada moramo da iskočimo na kratko da nešto završimo ili kada u nekom trenutku postane malo previše svega pa nam treba koji sekund da rekapituliramo šta se desilo i kako se osećamo da bismo mogli da nastavimo sa gledanjem dalje. Sabbatical je sve to samo primenjeno na posao. I dugme za pauzu, i “iskakanje” na kratko, i “koji sekund da se saberemo”.

Opšte prisutna bolest sadašnjice je što ne umemo stvarno da odemo na log off ili totalni shut down mode; čak i kada smo van kancelarije preko telefona još uvek možemo/moramo da proveravamo mejlove, odgovaramo, pratimo sve šta se dogodilo u mikro i makro svetu na društvenim mrežama, i ostanemo u kontaktu sa kolegama zbog mogućih izmena i novih informacija. Kako je društvo postalo tehnološki naprednije, i povezanije, sveprisutnost informacija i nas u tom svetu je postala norma i užasno je teško distancirati se i biti potpuno posvećen nekom trenutku bez misli o poslu, aktuelnom ili budućem projektu, neposlatim mejlovima.

Šta je “sabbatical” i zašto nam svima treba u životu? (фото 1)

 

Pomerili smo se ka fleksibilnom radnom vremenu, jer nam je sloboda da biramo kada i odakle želimo da radimo donela određeno zadovoljstvo pa smo i produktivniji. Istovremeno, radni period u danu danas neretko daleko nadilazi formu i ukupno vreme uobičajenog 9 do 5 pa često znači da nedelju uveče provodimo uz kompjuter u lokalnom kafiću radeći ili završavajući nešto subotom rano ujutru. Fleksibilnost koja obično ima pozitivan predznak na primeru poslova, danas pokazuje i svoju drugu stranu koja se zove manjak granica, a s obzirom na to da svi pokušavamo da održimo kakav takav život-posao balans, prilično brzo postaje jasno da ovaj nivo fleksibilnosti, dostupnosti i povezanosti i nije baš nešto što nam na kraju krajeva odgovara. Tu na red dolazi sabbatical.

 

 

U tradicionalnom smislu, sabbatical je prosto rečeno pauza od posla. Najčešće u trajanju od godinu dana, i koja se uzima kao jedini mogući način da se privremeno diskonektujemo od svega, i vratimo na fabričko podešavanje u glavi pre nego što opet upadnemo u vorteks. Takođe najčešće se vezuje za putovanje jer kako se pokazalo “putovati i videti svet” je broj jedan na listi “najvažniji cilj u životu” milenijalsa, mnogo pre nego plate sa basnoslovnim brojem nula u sebi, kupovina stana ili zasnivanje porodice. Međutim, dok se ovaj termin nekada vezivao za nemanje posla, to jest pauziranje sa istim i period ničega posle jednog a pre drugog, danas se ta definicija malo promenila i zapravo je usko vezana za zaposlenost.

 

Šta je “sabbatical” i zašto nam svima treba u životu? (фото 2)

 

Ljudi koji koriste sabbaticals danas nisu oni koji uzimaju vreme da se odmore od posla potpuno, već oni koji se angažuju u istraživanju različitih profesionalnih ciljeva i opcija. To su shvatile i velike kompanije. Da imaju posla sa zaposlenima koji nimalo ne liče na prethodne generacije i da je ono što je nekada bilo nezamislivo - napraviti time out u karijeri ili promeniti posao - danas veoma često čak i neophodno. Multitasking i konstantan rad dovode do burnouta, a ovaj opet do potpunog nezadovoljstva i pada produktivnosti, što nikome ne ide u prilog. Da bi zadržali dobre, kreativne ali sagorene zaposlene morali su da počnu da prilagođavaju svoj sistem poslovanja novim potrebama. Tako su neke kompanije počele da uključuju sabbatical u posao, čime je on prestao da bude presek sa poslom nego njegov sastavni deo. Pauza koja se podrazumeva.

 

Šta je “sabbatical” i zašto nam svima treba u životu? (фото 3)

 

Oblici sabbaticala kojima poslodavci pribegavaju su veoma različiti ali ovaj trend postaje sve češći, i čini se da dolazi kao najadekvatniji mogući odogovor na sada već dijagnostikovani burnout koji živimo. U februaru, u Ralph Laurenu je sabbatical program postao zvaničan, i omogućava zaposlenima u ovoj modnoj kompaniji da dobiju dve dodatne nedelje odmora, nakon pet godina rada, a četiri nakon deset. U izjavi stoji da kompanija veruje da će produženo vreme van kancelarije pomoći zaposlenima da “malo pauziraju, promene fokus, resetuju se i vrate se sa više energije”. Microsoft i Patagonia su takođe neke od firmi sa ovim programom, gde umesto slobodnog vremena, Patagonia recimo ohrabruje svoje zaposlene da iskoriste to vreme za razmišljanje van normi i isprobavanje nekih stvari koje sami verovatno nikada ne bi preduzeli a koje im mogu doneti nova iskustva i perspektive i koje mogu kasnije vrlo neočekivano da iskoriste i u poslu. Patagonia nudi svojim zaposlenima plaćeno dvomesečno volontiranje u organizacijama i kompanijama koje se bave zaštitom životne sredine koju odaberu, a sabbaticalsi Boston Consulting Group su predviđeni da se iskoriste za sticanje višeg obrazovanja i doškolovavanje. Birchbox pak nudi stalno zaposlenima mogućnost da dobiju tri nedelje dodatnog odmora i 750$ na platu ukoliko rade duže od tri godine, a za više od šest, isto vreme off ali duplo više novca, $1,500.

 

 

Nažalost, van ozbiljno velikih imena, ovakva, plaćena i kompanijski podržavana odsustva su prilična retkost i nudi ih sveukupno 4% ukupnog broja kompanija, no kako su u ovom obliku do nedavno bili nepostojeća kategorija, možda koračamo ka privlačnoj budućnosti gde ćemo biti plaćeni ne samo da radimo nego i da odmaramo.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor