Pretraga

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti

Tekst: BURO.

Ekologija i briga za životnu sredinu su konačno postali briga mnogih. Okej, još uvek svakako ne u meri u kojoj nam je neophodno da nam planeta ne bi sasvim otišla u propast, ali je činjenica da se većini trudi da koliko toliko na dnevnom nivou postane malo svesnija sveta u kom živi, svog udela u njegovom zagađenju i smanjenja istog. Naučili smo napamet koji su osnovni koraci ka savesnijem saživotu, isprobavamo različite trikove i trudimo se da ostavimo Zemlju u makar malo boljem stanju nego što smo je našli. Ipak, u toj borbi sasvim je izvesno da oni najmlađi prednjače. Generacija Z puna je pojedinaca i pojedniki koji znaju da je ta budućnost ka kojoj koračamo pre svega njihova i ne dozvoljavaju da ona bude zagađena, izgrađena na pogrešnim temeljima, nepravedna. Greta Thunberg je pokrenula i inspirisala mnogo mladih da krenu njenim stopama, i iako je njeno ima i više nego poznato, donosimo vam još nekoliko aktivistkinja čija bi imena trebalo zapamtiti, jer ako neko bude promenio svet to će biti one.

CARISSA CABRERA (Havaji)

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 1)

Cabrera je biološkinja koja u svom fokusu ima bavljenje vodenim svetom i eko sistemima. Bavi se morima i okeanima, problemom njihovog zagađivanja i pokušava da osvesti što veći broj ljudi na tu temu. Svakako da joj je kao predstavnici Z generacije, TikTok osnovno oruđe za rad i jedna je od pokretača i članova EcoTok zajednica, kolektiva mladih influensera i influenserki koji postavljaju videe na TikToku sa idejom da glasnije i dalje dopre njihovo mišljenje na temu ekologije, zaštite životne srednine, klimatskih promea. Govore o recikliranju, o biodiverzitetu, karbonskom otisku i ostalim relevantnim temama.

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 2)

Cabrera neretko drži online časove o konzervaciji morskog sveta, i smatra da je takav način obraćanja preko aplikacije koja je do sada downloadovana dve milijarde puta najefikasnije sredstvo za brzo delovanje. Videi na njenom profilu "carissaandclimate," su lajkovani preko milion puta, i Carissa pored toga što pomaže osvešćavanju, uspeva i da dokaže da TikTok nije samo društvena mreža već i ozbiljan izvor za učenje i edukaciju, samo ako se koristi na pravi način.

MARIA ALEJANDRA AGUILAR, (KOLUMBIJA)

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 3)

Pored brige o ekologiji i životnoj sredini, Maria Alejandra je u svom radu fokusirana na probleme Globalnog juga, i pokušava sve teritorije da uvuče u klimatske i ekološke dijaloge. Njena pozicija je takva da ispituje ulogu civilnog društva u promenama koje se žele i očekuju i kao što i sama kaže, fokusira se na promociju saradnje i zajedničkog delovanja. Radi sa lokalnim zajednicama na izgradnji boljih uslova i unapređenih agendi i politika kojima bi se pristupalo globalnom problemu.  

MITZI JONELLE TAN (FILIPINI)

Tri mlade eko-aktivistkinje čija bi imena trebalo zapamtiti (фото 4)

Mitzi Jonelle u svojim obraćanjima veoma često ističe stvar koja nažalost nije baš mnogima jasna. "Veoma često me pitaju zašto bih se ja koja sam sa Filipina i koj anikada nisma videla sneg, brinula o tome da li negde ima leda ili ne? Zato što moramo da zapamtimo da ne možemo da pristupamo klimatskim problemima u delovima i tretiramo ih pojedinačno. Sve je povezano i sve počinje od Arktika koji se zagreva brže nego i jedna druga tačka u Evropi." Mitzi Jonelle je jedna od 23 mladih aktivista koji dolaze iz različitih delova sveta i bore se na prvoj liniji fronta kao Arctic Angels, koje predvodi organizacija Global Choices. Ona i njene kolege pokušavaju kroz primere i predavanja da objasne da je sve povezano i ima i direktne i indirektne uticaje na svakoga i ceo svet. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor