Pretraga

Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva

Tekst: BURO.

Svi znamo kako izgleda onaj trenutak kada otvorimo frižider a negde u dubini na samom kraju treće police odozdo, zaboravljeni komad sira, ili voće ili paradajz već uveliko buđaju. Bude nam gadno, malo se zgrozimo, bacimo u kantu i prebrišemo i dezinfikujemo sve. Međutim, da li je iko ikada pomislio da je upravo to verovatno najmagičniji čin koji se događa u prirodi?

Buđanje, propadanja namirnica, ali i svih živih bića umnogome ima veze sa fungusima- gljivama, u koje spadaju da i pečurke koje jedemo i mnoge koje su na listi “nikako” ali i sve što definišemo kao buđ, plesan i tako dalje. Mnogo toga što nam je gadno i što baš i ne volimo da vidimo spada u ovu kategoriju, a činjenica je da njihovo delovanje i dinamiku vezujemo za propadanje, i neminovan kraj kom smo podložni svi. Međutim, upravo zbog te spsoobnosti da savladaju i razgrade sve u potpunosti, fungi, se istovremeno nalaze i na kraju i na početku svih ciklusa. Razgrađujući staro, one stvaraju prostor za novo i iz njih se konstantno stvara novi život, bili mi toga svesni ili ne.

Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 1)
Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 2)
Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 3)

O svemu onome čega nismo svesni a što se događa pred našim očima, i šta više omogućava nam da živimo život na ovoj planeti govori fantastičan dokumentarac “Fantastic Fungi”. Podseća nas na tu neverovatnu ulogu gljiva, plesni, buđi i pečuraka ali i na to koliko je život na planeti Zemlji fantastičan, i u kojoj meri je sve povezano, ima svoje jasno mesto, i neophodno je za neometani razvoj svih nas od biljnog preko životinjskog sveta do ljudi. Vrsta pečuraka i uopšte svega onoga što spada u kategoriju “funghi” ima i do pet puta više nego vrsti biljaka, a znamo da se one broje u milionima i milionima. Međutim, za razliku od biljaka koje su evoluirale u pogledu estetike rečima akademika i pisca Michaela Pollana, “pečurke savršeno zabole”. I da se ulepšavaju i da se menjaju i da se prilagođavaju. Neke su prelepe, druge fascinantne a treće sasvim jezive, ali pečurkama to dođe krajnje nebitno. 

Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 4)

One rade svoju stvar i u tome su nezamenljive. A sa sporama, funkcionišu apsolutno isto kao biljke, iako su po svemu ostalom neka izrazito čudna kategorija za koju su se svi složili da je nešto između biljaka i životinja. Ne sasvim jedno ali ni drugo. Ipak, ono što ostaje najfascinantnije je da većina njihovih akcija prolazi neprimetno i događa ispod zemlje, gde su sve biljke upravo kroz ove gljive povezane u džinovsku mrežu koju radi shvatanja najlakše uporediti sa internetom. Čak se slično i zove.

Ispod zemlje, fungi imaju zadivljujuć društveni život. One interaguju sa korenjem drveća i drugim mikroorganizmima u nečemu što se naziva “Wood Wide Web” globalna mreža koja pomaže biljakama da komuniciraju. Kroz ovu mrežu biljke dele nutrijente, vodu, korisne supstance, pomažu jedna drugoj a sve to ne bi bilo moguće bez mreže gljiva kroz koju se sve to i događa.

Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 5)
Važne lekcije koje smo naučili od čudesnog sveta gljiva (фото 6)

A to je možda i najvažna lekcija koje se treba setiti svaki put kada vidimo pečurku ili promenu na voću ili povrću. Da ne mora sve da izgleda prelepo da bi bilo korisno. Da ono najkorisnije najčešće i nije prelepo, već sasvim suprotno. Da stvari koje smatramo za propast, za truljenje, to verovatno i jesu, ali možda u tome leži i stotinu drugih novih početaka koje dok stojimo na kraju ne vidimo. Da se sistem održava mrežom koja se takođe ne vidi ali postoji i jaka je, solidna i bazira se na razmeni i solidarnosti. Manje je poznato da kada je jedno drvo loše sva okolna drveća upravo preko ove mreže solidarno daju svoje viškove da bi se bolesno drvo oporavilo. Podseća da je na neki čudan i divan način, zajednica ono najvrednije što imamo. 

Pored toga, u filmu se dosta skreće pažnja i na nedavna otkrića na ovom polju. Na prvom mestu Psilocybin, halucinogene, magične pečurke, i istraživanja koja potvrđuju da je za pacijente koji pate od depresije ili posttraumatskog stresa, lečenje pečurkama blagodetno. Ova teorija je još uvek kontroverzna, ali je izvesno da postoji sve više istraživanja koja potvrđuju boljitke. Pored toga, sve se češće gljive koriste i za eskperimente sa otpadom i pokazuje se da su nezamenljive u "izjedanju" i uništavanju naftnih mrlja.

Tako, ako uzmemo u obzir da su depresija i anksioznost s jedne strane, i prekomeran otpad s druge, najveći neprijatelji savremenog čoveka, čini se da su pečurke superheroji koji će spasiti svet jer ako ništa drugo ova dva polja hendluju veoma dobro. A sve i da ne spasu svet, jer možda je to ipak previše očekivati od gotovo neprimetnih stanovnika planete Zemlje, priču o zajedništvu definitvno možemo da naučimo od njih. A ako ništa drugo možete i samo da uživate u vizuelnoj poslastici, jer ovaj film to apsolutno jeste, i razmislite samo maaalo na temu, koliko je, u svetu gde sve ovo postoji, istinski čarobno živeti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor