Pretraga

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti

Tekst: BURO.

Mart je mesec ženske istorije, ali i promišljanja savremenog trenutka i sjajan povod da se podsetimo snage ženske solidarnosti i važnosti ženskog prijateljstva. Kada ste zapravo poslednji put uživale u društvu najbolje drugarice, sestre, mame ili koleginice? Možda je ceo mesec u znaku žena sjajan povod da posle dugo vremena zakažete jedno pravo žensko druženje i zajedno iskusite neki novi kulturni sadržaj. Pozovite drugaricu, a mi vam uskačemo u pomoć i predlažemo ove aktivnosti!

PREDSTAVA REVOLT U ATELJEU 212

Predstava Revolt u režiji Jovane Tomić je nastala prema tekstu čuvene britanske autorke Alice Berch  “Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni” u prevodu Radmile Radovanović.

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti (фото 1)

Spisateljica se bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa. Ova autorka je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sally Rooney. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju „Naslednici“ (Succession).

Predstava Revolt je treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, čiju ste pozorišnu adaptaciju knjige Moj muž Rumene Bužarovske sigurno već gledale. 

IZLOŽBA SONJE LUNDIN „Dont You Want Somebody to Love?” U GALERIJI U10

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti (фото 2)

Kroz izložene radove autorka preispituje savremenog čoveka. Koristeći sredstva koja odvajaju, ona dovodi u pitanje obrasce pripadanja, čovekovu težnju da se poveže, ali i nužnost da konvencionalno prati vreme destruktivnosti kome pripada. Kako piše u pratećem tekstu Minja Lazareski, to je vreme u kome se ljubav prema sebi samom (koja se ne mora kantovski nužno odbaciti kao loša), ipak površno veliča kao intencija i smisao, u čemu se pojedinac, koji po prirodi jeste socijalno i produktivno biće, oseća usamljeno i izgubljeno. Umetnica navedena pitanja uvodi u delo na suptilan način, nežno interpretirajući fotografije iz detinjstva u svoje slike, sito-štampe i foto-transfere složene kao u slagalici, stvarajući prizor nalik na kompjuterski jezik, nekakvu digitalnu arhivu ili kadar iz sna, koji je uvek obojen ili promenjen.

PROJEKCIJA DVA DOKUMENTARNA FILMA MILE TURLAJIĆ U DKC-u

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti (фото 3)

Dokumentarni diptih „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Nesvrstani i Filmske gerile) autorke Mile Turajlić biće prikazan od ponedeljka, 13. do srede 22. marta u 18 i u 20.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U prvoj nedelji prikazivanja između projekcija biće održani i razgovori sa autorkom. „Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsetnika Tita trideset godina.

TAR KONAČNO U BIOSKOPIMA

Vreme je za žensko veče, predlažemo vam ove aktivnosti (фото 4)

Ukoliko ste slučajno propustili projekciju ovog filma na FESTu, ne očajavajte, Tar je konačno u bioskopima na regularnim projekcijama, a bioskopsko veče sa kokicama posle šopinga je uvek proverena opcija za izlazak. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor