Pretraga

Zašto ne možemo da nastavimo dalje kao što je nastavio Novak Đoković?

Zašto ne možemo da nastavimo dalje kao što je nastavio Novak Đoković?

Iliti kako smo ponovo završili u epizodi "Svet protiv Srba"

Tekst: Nenad Janjatović

Ako slučajno živite ispod kamena pa niste obavešteni šta se sinoć desilo na US Openu evo sažetka: nakon što je izgubio svoj servis i protivnik napravio brejk, Novak Đoković je vidno iznerviran uzeo lopticu koja mu se našla u džepu i udario je reketom ka ogradi. Loptica je nažalost udarila u grlo linijsku sutkinju koja je pala na zemlju jer je ostala bez daha. Novak je odmah pritrčao da se izvini i da pripomogne, a zatim je usledilo ono što je potaklo salvu komentara i o čemu domaći i strani mediji ne prestaju da bruje danas: Novak je diskvalifikovan, oduzeti su mu poeni osvojeni na dosadašnjem delu turnira i mora da plati kaznu.

 

Zašto ne možemo da nastavimo dalje kao što je nastavio Novak Đoković? (фото 1)

 

 

Novak se naravno odmah i javno izvinio na društvenim mrežama, svestan kako stvari funkcionišu: ako pogrešiš, izviniš se i nastaviš dalje. To i piše u njegovoj poruci javnosti: nije bilo namerno, ali je bilo pogrešno. "Želim da ovo neprijatno iskustvo pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i da se razvijam kao čovek, ali i kao teniser." I to je to. Zajebao sam, izvinite, idemo dalje, igramo, zarađujemo. Simple as that! Ali da li je?

Kada sam ustao i video tvitove i naslove ne da sam shvatio da ne nastavljamo dalje već mi je bilo jasno da se vraćamo nazad preko bombardovanja, pa Drugog svetskog rata pa sve do Kosova i Kosovskog boja. Odmah su krenule teorije zavere da je namerno uklonjen sa turnira kako ga ne bi osvojio (zašto?!). KOME SMETA JAK NOLE???? Mislim, zašto nije bio uklonjen sa bilo kog drugog turnira ikada? Zašto mislimo da je baš sada u ovom trenutku bilo bitno "skloniti Srbina"? I zašto je uvek aktuelna kod bilo kog ovakvog dešavanja priča o sklanjaju, a nikada priča o odgovornosti. 

Ovo se samo nadovezuje na čitavu (epsku?) priču o Novaku koja se razvija i gradi godinama i na razna osećanja koje Novak probudi na svakom turniru kada se za njega ne navija kako očekujemo, ili kada se publika odluči da više navija za njegovog protivnika. Uvek se takve stvari tumače kao "zavera protiv Srba", nikada se ne analizira mogućnost da ljudima Novak nije simpatičan kao nama koji ga volimo jednostavno zato što je naš. Možda im je suviše arogantan, možda se suviše trudi da se dopadne, možda dobija koliko treba ali mi mislimo da nije dovoljno. U ovim trenucima svi Srbi su se ujedinili u skandalizovanosti ovom odlukom. "Novinari" idu toliko daleko da kopaju po fotografijama sutkinje i govore "kako se ne odvaja od flaše", da "glumi za Oskara", da "navija za Nadala i Federera". Pojavljuju se odmah snimci da se pokaže kako su ti isti Nadal i Federer udarali lopticama sudije i skupljače loptica i kako im se niko nikada nije "svetio" ovako kako se sada svete Noletu.

Niko, ali niko ne kaže: pogrešio je - ajmo dalje. Niko!

 

 

Zašto ne možemo da nastavimo dalje kao što je nastavio Novak Đoković? (фото 2)

 

 

I tu leži verovatno čitav naš paradoks: ne možemo da preuzemo odgovornost za sopstvene pogrešne postupke. Nikada. Ni po koju cenu. Uvek je neko drugi kriv, uvek nam neko drugi smeta, uvek se neko drugi nameračio da nas zbriše sa zemlje jer smo strateški toliko bitni, uvek je neko naleteo na našu pesnicu. Uvek! I taman eto pomislim nakon ovog izvinjenja da je Novak shvatio kako je ove godine pored svih gafova koje je imao sam sebi najveći neprijatelj, i kako ga turanje pod tepih problema ili problematičnih izjava samo koštaju dodatno i narušavaju potencijalnu sliku koju će buduće generacije imati o njemu kao o možda najvećem teniseru svih vremena. Pomislim da je ovim izvinjenjem (ili dobro sročenim PR saopštenjem) "Novak naučio, shvatio je kako stvari treba da funkcionišu, sada ćemo svi da vidimo od njega da je vreme da preuzmemo odgovornost za svoje reči i postupke pa počnemo i mi isto da postupamo", ali avaj. Stvarnost me opovrgne brže od Novakovog servisa i ostanem da čitam kako je Tramp sjebao Novaka da bi nam vratio zbog pregovora u Beloj Kući. 

Odmah se zaboravljaju i kod Novakovih najvećih protivnika i njegova anti-vakcinaška istupanja, zaboravljaju se i taštine mini hidroelektrane, zaboravlja se i turnir koji je organizovao za vreme divljanja korone na kojem su se ljudi zarazili uključujući i njega i njegovu ženu Jelenu, zaboravlja se i da ne plaća porez jer živi u Monaku. Ništa od ovoga sada nije bitno jer je sada svima na umu samo prokleta Amerika i nepravda koja nam je naneta. Nama! 

 

 

Zašto ne možemo da nastavimo dalje kao što je nastavio Novak Đoković? (фото 3)

 

 

I za kraj: sutkinja je dobro, Novak je super, ali mi smo nepovratno otišli dođavola. Ali tamo smo odavno, i niko nas tamo nije poslao nego smo sami stali u red za karte, kupili ih svojim novcima, seli u prevoz i mahali svima presrećni što idemo. 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor