Banksy prvobitno odbijen a sada vredi pola miliona

    03.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/banksy_cover.jpg

    Royal Academy u Londonu, svake godine organizuje letnju izložbu koja je otvorena za javnost i koja je ujedno i jedna od najpopularnijih britanskih izložbi. Tako je još od 1769. kada je i ustanovljena i to iz vrlo jednostavnog razloga: zato što daje priliku svima. Može da se prijavi ko god želi, a ako prođe ima priliku da izlaže uz velika imena umetničkog sveta. Ako je nekada bio prestiž izlagati uz Dante Gabriel Rossetija danas je uz imena kao što su David Hockney i Anish Kapoor, i zato je ovo prilika koju mnogi, pogotovo mladi autori, ne propuštaju.
    2018. godine, na otvoreni poziv je stiglo preko 20,000 radova od kojih je samo 827 prihvaćeno, a ovo je verovatno jedna od retkih godina kada se odbijeni nisu preispitivali i manje samo-vrednovali zbog neuspeha, jer ako su odbili Banksyja šta drugi uopšte da očekuju? A jesu odbili Banksyja, ali ne baš njega nego Bryana S Gaakman što je pseudonim pod kojim se prijavio i Banksy akronim. “Vote to Love” je njegov konkursni rad koji ima snažnu referencu na Brexit tematiku i slogan “Vote Leave”, predstavljeno je balon srce sa flasterima, a rad prosto i jednostavno odbijen.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580750781900925.jpg

    Tek nakon što je Grayson Perry, koji je koordinisao izložbu, pozvao Banksyja da učestvuje sa nekim radom, a umetnik mu poslao isti, “Vote to Love”, rad je došao do završne izložbe i ovaj put bez dvoumljenja prihvaćen i prikazan a autor je rekao da je njegova vrednost 350 miliona funti, što je satirična referenca na sveukupan budžet koji je Britanija potrošila u ovoj kampanji. Ipak, ono što nije satirično jeste da je od odbijenog ovaj rad ipak došao na stadijum prodajnog i odmah posle zvaničnog raskida UK za EU, objavljeno je da će se “Vote to Love” pojaviti na Sotheby’s aukciji koja će se održati 11. februara a rad je procenjen na između 400,000 i 600,000 £.

    Pored tehničkih specifikacija, navodi se i da je rad “upadljivo jednostavan i sirovo neposredan” što su, ironično, verovatno isti epiteti (samo ne ovako lepo upakovani) zbog kojih je na prvom mestu rad i odbijen, kada nije nosio Banksyjev potpis. Međutim, od nereprezentativnog do pola miliona funti se stiže veoma lako ako ste neko. The Banksy- koji je još jednom uspeo u svojoj nameri da pokaže duple standarde sveta umetnosti i opštu hipokriziju koja vlada, kao uostalom i Cattelan nedavno, i izvrćući ih, upravo na njima i zaradi.

    Saznaj više:
    Povezani članci: