Pretraga

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar

Tekst: BURO.

Nedelja pred nama prošarana je projekcijama, festivalima, jednom posebnom predstavom i izložbom, kao i noćnim marketom. I naravno da idemo svuda! Ko je sa nama?

Izložba: "Tragovi" Miloša Nadaždina

Silosi

12 - 17. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 1)

Kao ljudska bića, konstantno ostavljamo tragove koji dokazuju naše postojanje. Neosporna je činjenica da pripadnici LGBT+ zajednice ostavljaju vidljive i vredne tragove u svakom aspektu društva i različitim segmentima naših života već stotinama godina. Ideja izložbe je da na simboličan način predstavi kontekst u kome LGBT + zajednica živi danas u Srbiji. Oni nemaju glas, ali postoje, i imaju lica. I korišćenjem živih boja sa palete duginih boja, umetnik je želeo da naglasi pozitivan uticaj koji čine. Sa fotografijama koje je pripremio, takođe je želeo da ojača svoju poruku i pokrene šire zagovaranje razumevanja vrednosti inkluzivnosti i poštovanja razlika. Osnovno uverenje je da je različitost svakog ljudskog bića upravo ono što donosi dodatnu vrednost. Kada ovo prihvatimo kao društvo, umesto da budemo polarizovani, bićemo, svi zajedno, jači.

Treći Merlinka klasik film festival

Jugoslovenska kinoteka

12 - 18. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 2)

Treći Merlinka klasik film festival obeležava sto godina od rođenja italijanskog reditelja i pisca Piera Paola Pasolinija i četrdeset godina od smrti nemačkoj reditelja Rainera Wernera Fassbindera. Za sedam dana festivala biće prikazano četrnaest filmova među kojima su i pet premijera. Večeras će premijerno biti prikazani nagrađivani švedski igrani filmovi „Nešto mora da se slomi“ u režiji Estera Martina Bergsmarka o strasnoj ljubavi između Sebastiana koji želi da bude žena i Andreasa koji definitivno nije gej, kao i „Moj otac Marijana“ u režiji Mårtena Klingberga koji prati sveštenika iz malog grada koji odlučuje da nastavak svog života živi kao Marijana.

Predstava "Femkanje" Jordana Cvetanovića

Teatar Vuk

13. septembar - 20h

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 3)

"Femkanje" Jordana Cvetanovića, a u režiji Isidore Goncić, je komedija karaktera nastala po motivima "Pokondirane tikve" Jovana Sterije Popovića.
Kultna, koliko i njena želja da postane beogradska hoh gospođa, Fema je glavna junakinja i ovog komada. Ulogu Feme, salonske dame i otmene udovice iz kruga dvojke tumači Dušan Kaličanin. Zadatak Feme modernog vremena nije da prevaziđe i pobedi lični palanački mentalitet i otrese duh male sredine, već da tim veštinam poduči izabranika svoje ćerke.

WLW umetnički festival

Prostor Miljenko Dereta

14 - 16. septembar 

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 4)

U okviru manifestacije Europrajd 2022, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra, organizuju prvi po redu WLW umetnički festival u Beogradul, koji će se održati od 14. do 16. septembra. Tokom festivala publika će imati priliku da vidi različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom, muzikom, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala tema će biti i istorija i budućnost WLW pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi.

Projekcija: "Thelma & Louise"

Novi bioskop Zvezda

14. septembar - 13:30h

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 5)

"Thelma & Louise" je američki drumski film iz 1991. godine u režiji Ridleya Scotta po scenariju Callie Khouri. U glavnim ulogama su Susan Sarandon kao Louise i Geena Davis kao Thelma, dve prijateljice koje kreću na putovanje koje završava u nepredviđenim okolnostima. U sporednim ulogama su Harvey Keitel, Michael Madsen, Christopher McDonald i Brad Pitt u jednoj od njegovih prvih velikih filmskih uloga. 

18. festival "7 veličanstvenih"

Mts dvorana

16 - 21. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 6)

Festival “Sedam veličanstvenih” uvek je magični prostor otkrivanja novog. I ove godine predstaviće sedam najnovijih ostvarenja sa evropske dokumentarističke scene i njihove maestralne autore. Oni će biti gosti na festivalu, samim projekcijama i na uvek inspirativnim razgovorima sa publikom, kao i na posebno važnim susretima sa mladim filmskim autorima i studentima filma.

Beogradski Noćni Market

Kalenić pijaca

16. septembar - 17h

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 7)

Petak rezervišite za 31. po redu BNM sa preko 200 izlagača! Noćni marketi su uvek mesto gde struji dobra energija i odakle ne možete izaći bez barem jednog autentičnog komada. Vidimo se između tezgi.

Apgrade festival 2022

Luka Beograd

16 - 18. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 13 - 21. septembar (фото 8)

Apgrade se vraća! I to nastupom dva apsolutna vladara svetske house i techno scene, Solomuna i Svena Vätha, koji će krunisati poslednji vikend ovog leta, 16. i 17. septembra, u prostoru ograničenog kapaciteta u Luci Beograd. Pored njih, muziku će vrteti Maurizio Schmitz, Marko Nastić, Runy, Tijana T i Marijan Felver. Ovog vikenda đuskamo u Luci!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor