Pretraga

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar

Tekst: BURO.

Oktobar se prišunjao, ali sa njim u Beograd stižu i fenomenalni događaji. Ova nedelja je u znaku izložbi i projekcija, ali tu su i dva posebna festivala. Evo o čemu je reč.

Oktobar u Kinoteci

Kinoteka

1 - 31. oktob

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 1)

Oktobarski program Kinoteke obeležiće ciklus Velikani svetskog filma posvećen nedavno preminulom reditelju Jean - Luc Godardu, začetniku francuskog novog talasa, a program "Moj izbor" sastavio je srpski reditelj Slobodan Skerlić. Kinoteka će ovog meseca biti i domaćin Dana češkog i slovačkog filma, Međunarodnog festivala etnološkog filma, BOSI festa i Festivala italijansko-srpskog filma.

Izložba: "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno"

Nova galerija vizuelnih umetnosti

2 - 27. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 2)

Od 2. do 27. oktobra u NGVU biće predstavljena izložba Darije S. Radaković  - "Sviđa mi se da ti ne bude prijatno". Postavka samostalne izložbe obuhvata instalacije, objekte i tekstualne radove iz Darijine umetničke arhive. Kustos izložbe je Branislav Dimitrijević. „Što se mene i javnosti tiče, moje ‘izostajanje’ je deo konceptualnog projekta koji sam davno započela, a odnosi se na očuvanje anonimnosti u globalnom trendu preterane izloženosti. Želim da moje ime u javnosti izaziva asocijacije na moj rad, a ne na moju pojavu, ako nekakvih asocijacija uopšte bud Ovo nosi sa sobom izvesne poteškoće, ali i privilegije kojih ne želim da se odreknem", navodi umetnica.

Izložba skulptura  – ‘’Poprečni presek / Intersection’’

Kuća Legata

4 - 18. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 3)

Dve decenije stvaralaštva vajara Ivana Gračnera biće predstavljeno na velikoj retrospektivnoj izložbi pod nazivom „Poprečni presek / Intersection”, koja se otvara, u utorak 4. oktobra u Kući legata. U periodu trajanja izložbe bićete u prilici da vidite skulpture i objekte nastale iz različitih faza Gračnerovog umetničkog stvaralaštva od samog početka do danas.

The Big Lebowski - na otvorenom 

Novi bioskop Zvezda

5. oktobar, 20h

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 4)

Urnebesna komedija braće Koen iz 1998. "The Big Lebowski" donosi priču o lenjom Lebowskom koji tokom jedne zamene identiteta postaje glavni akter nemilih događaja. Eklektični likovi, apsurdni zaplet i neponovljiva glumačka postava učinili su "The Big Lebowski" jednim od najboljih američkih filmova 20. veka. Projekcija na otvorenom zakazana je u sredu u Zvezdi.

Changeover festival

Dom omladine, Kulturni centar Grad, Drugstore, DIM, Elektropionir, 20/44, Kvaka 22 i Polet

6 - 8. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 5)

Changeover je novi internacionalni multižanrovski muzički festival koji se od 6. do 8. oktobra održava na osam različitih lokacija u centru Beograda, sa oko 50 izvođača i bendova, podeljenih u 17 zasebnih događaja, i preko 30 profesionalaca iz sveta muzike u edukativnom delu festivala. Edukativni program festivala u formi otvorenog dijaloga biće organizovan sa ciljem da postane novo mesto susreta muzičara i stručnjaka muzičke industrije iz cele Evrope. Changeover se programski fokusira na eksperimentisanje sa muzikom, tu se poznati obrasci susreću sa savremenim žanrovima u potrazi izvođača za nečim novim i jedinstvenim. Lajnap festivala nastoji da predstavi mlade, neotkrivene i ambicione predstavnike multikulturalnog evropskog kreativnog miljea kao što su Bendik Giske (NO), Opus Kink (UK), Marina Herlop (ES), SIKSA (PL), Dollkraut (NL), Deep Glaze (HU), ŽEN (HR), Otchim (FR), sinks (CZ), ShiShi (LT), Duo Ruut (EE), Yus Yus (RS), SEINE (HR), Pantaloons (SI), Inturist (RU), YÖU (MK), Gnoomes (RU), Mart Avi (EE), STADT (UA), Elizabete Balčus (LV), Etceteral (SI), Svojat (SI), Turbo Trans Turisti (RS), Aviary (HU), Džezbollah (RS), TDK (BG), Testet ölt (RS), The OMY (RU), Nokti (HR), Anton Ripatti & Babakaband (RU), Sonic Death (RU) +++

16. Beogradski festival poezije i knjige Trgni se! Poezija!

Narodna biblioteka

6 - 8. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 6)

16. međunarodni Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ održaće se pod sloganom „Love, a ulovljeni“, po stihu pesnika Momčila Nastasijevića, kome će biti priređen omaž. Na festivalu će učestvovati preko dvadeset autora, prevodilaca i umetnika iz Evrope i regiona: Torgeir Reboljedo Pedersen (Norveška), Bernardo Aćaga (Španija, Baskija), Agnes Lidbek (Švedska), Lučija Pjetreli, Pau Vadelj (Španija, Katalonija), Marko Dinić, Seda Tunč (Austrija), Vladimir Jankovski (Severna Makedonija), Marija Dejanović, Luka Ivković (Hrvatska), Ilija Đurović, Marija Vujošević (Crna Gora), Dejan Matić, Marija Vasiljević, Marija Krtinić Veckov, Uroš Kotlajić, Novica Petrović, Biljana Isailović, Sofija Bilandžija, Svetlana Tot, Vesna Stamenković, Milena Ilić, Jelena Pržulj, Katarina Pantović, Emilija Vučićević (Srbija). Festival se otvara 6. oktobra u 19h razgovorom sa autorima, kao i čitanjem poezije i proze.

Moonchild // Musicology Sessions

Bitef Art Cafe

7. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 7)

Direktno iz LA, centra svih kulturnih dešavanja, u Beograd stiže sastav koji predstavlja miks progresivne muzikalnosti sa klasičnim i opuštenim, snažno povezan sa nasleđem zapadne obale tokom decenija. Članovi benda, Amber Navran, Max Bryk i Andris Mattson, povezali su se 2011. godine, a tokom turneje Little Ghost US 2019, bend je koristio svoju platformu da promoviše lokalne dobrotvorne organizacije u svakom gradu u kojem su svirali. Zabeležite 7. oktobar u svoje kalendare, jer ovaj koncert ne smete propustiti!

Peta međunarodna manifestacija i kongres Održiva arhitektura – Energetska efikasnost

Jugoslovenska kinoteka 

7 - 9. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 8)

Peta međunarodna manifestacija i kongres Održiva arhitektura – Energetska efikasnost održaće se sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije. Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora biti održivo u svim segmentima - u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori će na jednom mestu okupiti arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Kišobran žurka

Drugstore

8. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 4 - 8. oktobar (фото 9)

Oktobarska Kišobran žurka je u Dragstoru, datum je 8. oktobar, a program se održava na 3 bine! Na velikoj bini kao i uvek znate šta da očekujete - Kišobran DJ set u punoj snazi, a u hodnicima Drugstore-a napravljene su još dve bine. Na jednoj će vas voziti Tropical Riddimz, dok će se na drugoj bini po prvi put dešavati Kišobran Showcase gde će biti predstavljeni mladi bendovi iz dubokog beogradskog undergrounda.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor