Pretraga

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul

Tekst: BURO.

Znamo da je pretoplo, lepljivo i nepodnošljivo, da planirate beg na obalu ili ste možda već stigli na more. Ukoliko niste, spremili smo vodič kroz grad uz koji ćete lakše preživeti vrele gradske dane.

DizajnUM10 jubilarna godišnja izložba studenata Fakulteta digitalnih umetnosti

UK Parobrod

1. - 30. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 1)

Na tradicionalnoj godišnjoj izložbi koja je otvorena 1. i traje do 30. jula će biti predstavljeni najbolji radovi studenata sa studijskih programa: Grafički dizajn, Modni dizajn i Dizajn interaktivnih medija Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan: širok spektar dizajnerskih dela, nastalih u postkovid vremenu koje stvaraocima omogućava komunikaciju u globalnom umetničkom svetu, bez granica, poštujući principe održivog dizajna, društvene odgovornosti i rodne ravnopravnosti, kroz tradicionalne likovne tehnike i raznolike discipline digitalnih umetnosti. Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi su iz oblasti vizuelnog identiteta, ilustracije, fotografije, kaligrafije, tipografije, ambalaže, kao i publikacija, a takođe biće izložene interaktivne instalacije, animacije, 3d modeli, video igre, kao i radovi u tradicionalnim likovnim tehnikama, crteži i slike.

Izložba "Klikeri" Vladana Sibinovića

Galerija Štab

4. - 16. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 2)

„Klikeri“ su četvrta po redu izložba kustoskog projekta „Perspektiva 22“ koji predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i deo je godišnjeg izložbenog programa Galerije Štab. Motiv igre na većini radova Vladana Sibinovića simbolično je prikazan klikerima, a izložba se fokusira na fenomen sreće i traganja za istom.

MCpresento - Artist Talks: Zorica Čolić

U10

6. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 3)

Artist Talks, razgovor koji se održava u sklopu MCpresento platforme, vodiće nezavisna kustoskinja Maja Ćirić sa umetnicom Zoricom Čolić. Zorica je vizuelna umetnica koja je rođena u Srbiji, a živi i radi u Njujorku. Koristeći širok spektar medija kao što su video, zvuk, pronađeni materijali i tekst, često kombinovani u hibridizovane oblike, ona se bavi temama koje ljudsko telo posmatraju kao kulturološki simptom. Utemeljujući svoju praksu u istraživanju, ona kritički istražuje kako se naše fizičko i mentalno zdravlje ukrštaju sa politikom, ekonomijom, polom i seksualnošću. MCpresento – ARTIST TALKS je nastao iz potrebe da se javnim razgovorima popularizuju uvidi u nove umetničke prakse. Nomadska platforma je rezultat simbioze aktivnih umetnika i nezavisne kustoskinje dr Maje Ćirić. Cilj platforme je da „pokrene gomilu” (MC – move the crowd) u smeru razumevanja aktuelne umetničke produkcije u kontekstu transhumanizma, posthumanizma, sajber kapitalizma i sličnih teorija i sa njima povezanih fenomena.

Projekcija filma "Pickpocket" na otvorenom

Novi bioskop Zvezda

6. jul - 21h

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 4)

U sredu posle posla produžite na projekciju na otvorenom u Zvezdi. "Pickpocket" je priča o zločinu i iskupljenju francuskog reditelja Roberta Bressona i prati Michela, dečaka koji razvija džeparenje kao hobi. Kako njegova kompulzivna potraga za uzbuđenjem raste, raste i njegov strah da će mu ponestati sreće.

EXIT festival

Petrovaradin tvrđava

7. - 10. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 5)

Odbrojavanju je najzad došao kraj! U četvrtak počinje naš omiljeni festival i to fenomelanim line-upom koji predvode: Iggy Azelea, Adam Beyer b2b Enrico Sangiuliano, Afrojack, Jax Jones, Anna b2b Sama' Abdulhadi, Anfisa Letyago, Dj Tennis, Senidah, Artan Lili, Mimi Mercedez, Sajsi MC, Ilija Đoković i drugi. Petak je rezervisan za Nick Cave & The Bad Seeds nastup na Main Stage-u, dok ćemo na Dance areni slušati zvuke Maceo Plexa, Dax J-a i Honey Dijon. Od domaćih izvođača slušaćemo Bojanu Vunturišević, Pocket Palmu i Marčela. Vrela subota je rezervisana za Calvin Harrisa, Mathamea, Ivu Lorens i Tam. Nastup Ofenbacha – francuskog deep house dua koji jednostavno morate čuti rezervisan je za 10. jul, a poslednje veče festivala zatvoriće Monolink, Artbat i Zhu. Drugim rečima, postoji barem deset razloga zašto posetiti ovogodišnji EXIT festival

Mansarda

Ljutić bar

7. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 6)

Autori emisije Mansarda, Jovana i Pavle, biraju za vas muziku u bašti Ljutića. Vraćamo se u vreme šlagera, rokenrola, jugoslovenskih i italijasnkih festivala. Svratite na ovo muzičko putovanje i uživajte u koktelu zaboravljenih domaćih i stranih hitova.

Otvaranje izložbe Stavovi i forme: Umetnost kao forma mišljenja

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

8. jul - 18h

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 7)

Uzimajući za polazište neke od teza čuvene, istorijske izložbe "Živiš u svojoj glavi: Kada stavovi postanu forme" Haralda Zemana iz 1969, svakako najslavnije izložbe umetnosti kakvu danas poznajemo – postavka "Stavovi i forme" želi da odgovori na pitanje/dilemu da li su, i u kojoj meri, iskustva novih umetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih prisutna u shvatanju umetnosti autora mlađe generacije: Pavla Banovića, Milice Bilanović, Viktora Cvejića, Katarine Jovanović, Luke Ličine, Nemanje Milenkovića, Konstantinosa Patelisa Milićevića, Tijane Petrović i Adriena Ujhazia.

Luka Concrete B2B Bojan Vukmirovic - All Night Long

Drugstore

9. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 8)

Subota je rezervisana za Drugstore i provereni techno zvuk. Spremite se za celonoćno đuskanje.

Rebuff Charity Day

Kej kod hotela Jugoslavija

10. jul

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 9)

Umetnost, joga, muzika i humanitarna trka, a sve u cilju pomoću Ukrajinskim izbeglicama. Nedelju rezervšite za dobročinstvo.

Provedi leto sa nama u muzejima po Beogradu

Muzeji grada Beograda

9. jul - 4. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 5. - 10. jul (фото 10)

Leto u Beogradu je sjajna ideja, ukoliko odlučite da ga provedete u muzejima. Ovde se možete prijaviti za neku od šest kreativnih radionica koje, između ostalih, ukjučuju animaciju, kreativno pisanje i multimedijalnu umetnost i održavaju se u beogradskim muzejima od jula do septembra. Radionice "Leto sa nama" deo su projekta Connecting Dots koji ima za cilj da približi muzeje mladima i da ih podstakne da istraže više o muzejskoj umetnosti, uz promociju društvene inkluzije i drugih društvenih pitanja. Najbolje od svega? Učešće je besplatno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor