Pretraga

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju

Tekst: BURO.

Ova nedelja će biti prilično gusta, budući da će svaki dan u kalendaru imati svoj podsetnik za kulturu. Toliko se stvari dešava da se pojedini događaji preklapaju, tako da ćemo biti prinuđeni da između nekih i biramo, iako bismo realno najviše voleli da posetimo sve (i pokušaćemo!). Svakako je i ovaj scenario bolji od onog kada ne znamo gde bismo mogli da kvalitetno provedemo vreme. Kaput na leđa i pravac umetnički đir kroz Beograd. Počinjemo već danas!

Umetnost pisanja: Lejla Kalamujić

16. novembar, 18h
Dom omladine

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 1)

Ovaj događaj doneće ideju o umetnosti pisanja kroz neformalan razgovor sa savremenim autorima koji će praviti skice o tome šta roman, pesma ili kratka priča mogu biti. Lejla će se pridružiti putem Zoom linka, a događaj će biti održan u Domu omladine. Zbirka priča ''Zovite me Esteban'', autorke Lejle Kalamujić, koja će biti u fokusu razgovora, tematizuje patnju zbog majčine prerane smrti, raspad Jugoslavije, unutrašnje raspadime pojedinaca, izgubljen identitet, ljubav i još mnogo toga.

Promocija knjige Vladimira Kopicla "Španska čizma“

16. novembar, 18h
Delfi SKC

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 2)

Nova knjiga Vladimira Kopicla biće predstavljena danas u kafeteriji Bukmarker. U pitanju je roman o mladiću koji sedamdesetih godina kreće sa devojkom u eko komunu u Austrijii. Njih dvoje nisu baš zajedno, ali nisu ni sasvim odvojeni, odlaze u austrijsku nјu ejdž i eko komunu kako bi iskusili istinsku slobodu. Nakon početnog oduševljenja ubrzo shvataju da i u zemaljskom raju bez muke nеmа nauke, da slobodna ljubav niје lišena posesivnosti i da se za pravi biozalogaj mora nesto i istrpeti. Posle mnogobrojnih urnebesnih peripetija, pomalo zbunјеn i uvek vedar, glavni junak vrća se u rodni grad i nastavlja sa svakodnevnim životom, sve dok mu nа vrata nе zakuca dečak Og, čiju majku niје video još od dаnа u komuni.

Slika slici: Evropski pop art i evropsko figurativno slikarstvo 60-ih i 70-ih

16. novembar - 16. decembar
Galerija Kuće legata

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 3)

Izložba ima za cilj da prouči i poveže lokalnu i evropsku umetničku scenu. Autori čije ćemo radove biti u prilici da vidimo su: Richard Hamilton, Jacques Monory, Erró, Mimmo Rotella, Dušan Otašević, Eduardo Arroyo, Alain Jacquet, Gerhard Richter, Miodrag Popović, Aleksandra Cvetković, Božidar Damjanovski, Andrej Jemec, Vera Fischer, Kiki Kogelnik, Berko, Evelyne AXELL, Peter Klasen, Peter Štemfli, R.B. Kitaj, Valerio Adami i Vladimir Veličković. Koncept izložbe obuhvata radove pomenutih umetnika koji su koristili fotografiju kao polazište u umetničkom radu uz beleženje svih društvenih, političkih i kulturnih osobenosti i složenosti sredina u kojima su stvarali.

Zašto sad brod? - Izložba objekata Uglješe Vrcelja

Do 21. novembra
Galerija Zvono

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 4)

Radovi koji čine ovu izložbu su proistekli iz umetnikovog razmišljanja o okruženju u kojem se trenutno nalazimo. Dela su stvarana u poslednjih godinu dana pandemije i otvaraju pitanja narušenog ekosistema, kritiku društva, konzumerizma i autokritiku kroz pitanja bez odgovora.

Ciklus tribina - Previsoki standardi

17. novembar, 20h
UK Parobrod

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 5)

Kako da znamo da li su naši unutrašnji standardi postali previsoki? Kako da procenimo da li je perfekcionizam i naša “bolest najmilija”? Ima li tu leka i kako to menjati? Ovo su neka od pitanja na koja će dr Tijana Mirović i Irina Radanović, psihološkinje i psihoterapeutkinje pokušati da odgovore.

Ciklus tribina - Psihološki aspekt sagledavanja potkulture: biti drugačiji od drugih?

18. novembar, 20h
UK Parobrod

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 6)

Na pitanja uticaja potkulture u težnji ka različitosti, govoriće psiholog Leo Ivanišević, koji će sa naučnog stanovištva i iz ličnog iskustva doneti zaključke o slobodi pripadanja, izgradnji sopstvenog subjekta i pozitivnim/negativnim uticajima koje je rokenrol ideologija izvršila na pojedinca od sredine XX veka do danas.

Premijera dokumentarnog filma "Granice"

18. novembar, 20h
KC Grad

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 7)

Film je zasnovan na autorovoj introspekciji, ličnim opzervacijama i razgovorima sa ljudima tokom njegovog neobičnog deset dana dugog puta kajakom kroz reku Savu. Autor filma je Bojan Bojić.

7. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA "IndieBelgrade“

19 - 21. novembar
Dom omladine

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 8)

U okviru raznovrsnog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima. Jedna od njih baviće se scenarističkim konsultacijama, a namenjena je kako već ostvarenim, tako i scenaristima koji su tek zakoračili na svoj profesionalni put. “Indie Film Fitness Workshop” radionica namenjena je autorima koji žele da nauče kako da svoje filmske projekte i ideje oslobode viškova, kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova. To će i biti jedna od glavnih ideja ovogodišnje konferencije “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije. U sklopu pratećeg programa, a u slavu filmske nezavisnosti, slobode i američkog nezavisnog filma, biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima.

Žurka

19. novembar
KC Grad

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 9)

Posle festivala filma, predlažemo da se uputitet pravac na podijum, jer ipak je petak. Muziku vrte Cosmic G, Knower, Laars i Igor Jadranin. Navikli smo na dobru zabavu u KC Gradu, tako da ni ovaj vikend nije izuzetak.

Love in Motion

20. novembar
KC Grad

BURO. vodič kulturnih dešavanja za ovu nedelju (фото 10)

Pre korone, Mr. Cash i Ognjem su pokrenuli seriju žurki fokusiranu pretežno na italijanski disko zvuk a sada nastavljaju u istom maniru. Ako nas pitate - Italija u bilo kom obliku je uvek dobra ideja!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor