Pretraga

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar

Tekst: BURO.

Poslednja letnja beogradska nedelja je u duhu izložbi. Ali, to nije sve! Ovo su događaji koje predlažemo da ne preskačete.

Projekcija na otvorenom: "Trainspotting"

Novi bioskop Zvezda

21. septembar, 20h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 1)

O filmu zaista ne moramo da vam pričamo puno, ostaje nam samo da vas pozovemo u Zvezdu. Termin: sreda, 21. septembar, sa početkom od 20h. Vidimo se!

Predstavljanje romana "U jarku" Slađane Nine Perković

KC Grad

22. septembar, 19h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 2)

U četvrtak će u KC Gradu biti predstavljen roman “U jarku” spisateljice Slađane Nine Perković, ovogodišnje dobitnice specijalnog priznanja Evropske nagrade za književnost. Ovim je bosanskohercegovačka kandidatkinja našla svoje mesto među pet posebnih priznanja žirija za nagradu koju organizuje Konzorcijum udruženja Federacija evropskih izdavača (FEP) i Evropska i međunarodna federacija knjižara (EIBF), uz podršku Evropske komisije, a koja odaje priznanje mladim piscima i spisateljicama fikcije iz EU i šire. "U jarku" precizno su oslikane bh. posleratna i postsocijalistička beda, provincijske zablude i patrijarhalni način razmišljanja, koji ograničava ili čak potpuno eliminiše prostore individualne slobode. Roman takođe „zagovara“ potrebu propitivanja izmišljenih identiteta, kao i fiktivnog (uglavnom balkanskog) mentaliteta identifikovanog iznutra, ili prepoznatog spolja kao nedvosmislena istina.

Premijera filma "Ne brini, draga"

Cineplexx, CineStar, Mts Dvorana

22. septembar

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 3)

Film koji potpisuje Olivia Wilde priča priču o Alice i Jacku koji imaju sreće što žive u idealizovanoj zajednici „Victorija“, eksperimentalnom kompanijskom gradu. Društveni optimizam 50-ih koji je zastupao njihov izvršni direktor Frank - korporativni vizionarski i motivacioni životni trener - usidrio se u svaki aspekt svakodnevnog života u tesno povezanoj pustinjskoj utopiji. Dok muževi provode svaki dan u sedištu projekta, njihove žene provode vreme uživajući u lepoti, luksuzu i razvratu svoje zajednice. Život je savršen, a potrebe svakog stanara ispunjava kompanija. Sve što traže zauzvrat jesu diskrecija i neupitna posvećenost cilju pobede. Ali kada počnu da se pojavljuju pukotine u njihovom idiličnom životu, otkrivajući bljeskove nečeg mnogo zlokobnijeg što vreba ispod atraktivne fasade, Alice ne može da ne dovede u pitanje šta se to tačno radi u kompaniji i zašto. 

Otvaranje izložbe "The Man" Ognjena Tadića

Kula

22. septembar - 9. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 4)

Izložba "The Man" je nehronološka priča o doživljajima Ognjena Tadića koji nisu nužno nastali iz ličnog iskustva, ali su svakako lično shvaćeni. Izložba je zamišljena kao kolekcija različitih scena – isečaka iz narativa kojima ne znamo ni početak ni kraj, ali smo zatečeni u njima.

Otvaranje izložbe “It's time to set them free" Ivane Mrčele

Dom omladine

22. septembar - 2. oktobar

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 5)

"Iako realističnog prikaza, zečevi Ivane Mrčele neprirodne su intenzivne ružičaste boje koja implicira na zaigranost, radost, vitalnost, ali i fertilnost. Fluorescentno roza boja živahnih životinjica ujedno asocira na rezultate genetske modifikacije kojom su naučnici 2013. godine u Istanbulu uzgajali kuniće koji svetle u mraku. Naše postupanje s manjim nemoćnim bićima na način koji im oduzima slobodu i stvara dugotrajnu patnju znak je ljudske okrutnosti, a rečima Arthura Schopenhauera univerzalno saosećanje jedino je jemstvo morala.”
Sara Mikelić

Nørbak (PT), Filip Xavi

Drugstore

23. septembar, 23h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 6)

Jedan od najmarljivijih DJ-eva u techno areni, Portugalac Nørbak, dolazi u baštu Drugstore-a da testira L-Acoustics sistem sa svojim inovativnim pristupom, u društvu rezidenta Drugstore-a, Filipa Xavia.

Otvaranje izložbe "Nepouzdani pripovedač" Mrđana Bajića

Musej savremene umetnosti

24. septembar, 13h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 7)

Izložba “Nepouzdani pripovedač” predstavlja višedecenijski stvaralački opus Mrđana Bajića, jednog od najprominentnijih aktera savremene umetničke scene u Srbiji. Postavljena na svih pet nivoa i u neposrednom okruženju Muzeja, izložba je strukturirana kroz hronološke i tematske celine (‘80 vs ‘90, Yugomuzej, Nepouzdane priče) koje prate sve faze razvoja Bajićevog skulptorskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike, pristupa i izraza u mediju skulpture. Postavkom su obuhvaćeni umetnikovi, sad već, amblematski radovi i projekti koji su poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta Yugomuzej kao i produkciju koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Piknik

Muzej afričke umetnosti

25. septembar, 12h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 8)

U nedelju 25. septembra u 12h počinje poslednji Piknik u 2022. godini. Povedite prijatelje, roditelje, ljubimce, ćebiće i kreme za sunčanje, a za ostalo će se tradicionalno pobrinuti Zaokret, Burger House i Bubamara sladoled.

Dorćol buvljak

Dorćoj platz

25. septembar, 17h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 9)

Nakon Piknika, produžite na Dorćol platz na Dorćolski buvljak. Antikviteti, rariteti i još po nešto - sve vas čeka na poznatoj adresi. 

Uhvatimo zalet zajedno

Breza 13, Cerak

25. septembar, 17 - 20h

BURO. Vodič kroz grad: 21 - 25. septembar (фото 10)

Muzej Moma 2018. godine je priredio izložbu posvećenu jugoslovenskoj arhitekturi koja je trajala šest meseci. Budući da je privukla veliki broj posetilaca, odlučeno je da pojedini projekti ostanu u okviru stalne kolekcije ovog prestižnog muzeja. Među njima je i naselje Cerak Vinogradi, prvo naselje u Srbiji koje ima status kulturnog dobra. Nedavno je osnovano udruženje Kulturni Cerak, čije je delovanje usmereno na sve aspekte života u naselju - kulturni sadržaj, svest o nasleđu i interakciju zajednice. U subotu ispod ceračkih breza zajedno hvatamo zalet, upoznajemo se i razmenjujemo ideje za bolje sutra.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor