Da li Twitter planira da zauvek raskine sa Trumpom?

    24.11.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/cover_trump.jpg

    Budite iskreni pa priznajte da li možete da zamislite da Trump išta kaže ili uradi, a da to potom ne objavi i na Twitteru? Ili se posvađa sa nekim tamo? Ili iznese jedno od svojih vazda kontroverznih mišljenja na različite teme? Rečju, Trump se toliko uigrao i saživeo sa Twitterom kao svojim megafonom, da je stvarno čudno zamisliti ga bez njega. Ipak, kako stoje stvari vreme je da se Bidenu pored Bele kuće predaju i društvene mreže, i malo je reći da Trump nije oduševljen. 

    Tako to ide u ovo brzo vreme kad su ključevi od kuće jednako važni kao i šifre od mreža, a Donald Trump će uskoro izgubiti i jedno i drugo, s obzirom na to da @POTUS Twitter nalog, kao i Facebook, prelazi u ruke Joea Bidena, na dan njegove inauguracije 20. januara.

    “Twitter se aktivno sprema da podrži tranziciju institucionalnog naloga Bele kuće. Kao što smo to učinili 2017, proces će biti obavljen u bliskoj konsultaciji sa National Archives and Records”. Ta tranzicija između ostalog zahteva i apsolutno nikakvo deljenje informacija između Trump tima i Biden tima, i neophodnost posredovanja trećeg lica u predaji. Ipak, ono što ostaje kao najveće pitanje je kako će Trump bez Twittera? Istina, @POTUS nalog je opšti predsednički i nešto drugo u odnosu na @realDonaldTrump koji, sada već uskoro bivši, predsednik SAD koristi da piše svoje postove ali svjedeno je veoma izvesno da se Donald toliko navikao na svoju ulogu tviteraškog glasnogovornika da će mu verovatno ovaj raskid dosta teško pasti.

    S druge strane Twitter je neumoljiv, i prema svim regularnostima daće nalog budućem predsedniku čak iako se sadašnji ne slaže sa tim. Uostalom, Trumpu uvek ostaje njegov privatni profil, na kom čak ima i nekoliko desetina miliona pratilaca više, ali će kao privatno lice (u prevodu običan smrtnik) izgubiti protekcije i prava koja je imao kao predsednik, koja su obećana posebnim delom prava Twittera koja se odnose na svetske lidere. To znači da Trumpovi postovi ostaju vidljivi uprkos tome što narušavaju opšta pravila ove platforme kao što je pronošenje lažnih vesti.

    Trenutno je gotovo svaki Trumpov post obeležen specijalnim “This claim about election fraud is disputed” to jest da je tvrdnja koju iznosi diskutabilna, ali to je maksimalno što Twitter u ovom trenutku može da uradi.

    Ipak, kada padne na obične grane, ovakvi njegovi tvitovi će jednostavno biti uklonjeni zato što širi dezinformacije. Neki bi rekli da je u pitanju cenzura Twittera jer Trump kao i svi ostali kojima je pravo slobode govora zagarantovano imaju pravo da na svom profilu napišu sve što požele. I imaju, ukoliko dotična informacija nije potvrđena kao lažna kao u ovom slučaju u kom je zvanično ustanovljeno da glasovi nisu pokradeni i da je Biden zamalo ali ipak odneo pobedu, želeo Trump da prizna ove rezultate ili ne.

    Tako da, u budućnosti ako se gospodin Trump ne bude pridržavao pravila, snosiće posledice kao i svi ostali, što u krajnjoj meri može da znači i biti uklonjen sa platforme. A to bi već verovatno zaista, zaista teško podneo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: