Pretraga

Digitalna verzija kuvara sa receptima Christiana Diora iz 1972. danas je dostupna besplatno

Digitalna verzija kuvara sa receptima Christiana Diora iz 1972. danas je dostupna besplatno

Tekst: BURO.

Davne 1972, čak petnaest godina nakon smrti legendarnog kreatora, svetlo dana je ugledala luksuzna knjiga aluminijumskih korica sa Diorovim imenom. Odštampano je svega 4.000 primeraka od kojih poneki polovan i danas ispliva sa cenom koja se kreće u rangu od oko $650. Ako mislite da se u njoj kriju modne tajne - prevarili ste se - ovo je izdanje posvećeno Diorovoj drugoj i jednako velikoj strasti, a to je kuvanje. Naslov "La Cuisine Cousu-Main" u prevodu znači “kuhinja šivena po meri” i bez sumnje je asocijacija na visoku modu šivenu po meri u Diorovom ateljeu.

Digitalna verzija kuvara sa receptima Christiana Diora iz 1972. danas je dostupna besplatno (фото 1)

Predgovor knjige napisao je Diorov blizak prijatelj, chef Raymond Thuilliers: “Voleo je da poredi ljubav prema kuvanju sa svojim modnim umećem.” Sastojci koje je koristio za pripremu jela, čak i onih najjednostavnijih, bili su vrhunskog kvaliteta, a iako su recepti osmišljeni sredinom prošlog veka, među njima se nalaze mnogi laki za spremanje. Digitalna verzija knjige uključuje pompadour dezert, pire od šampinjonima, sufle od sira i začinjenu pileću supu, rižoto i još mnogo toga.

Digitalna verzija kuvara sa receptima Christiana Diora iz 1972. danas je dostupna besplatno (фото 2)

Činjenica da je legendarni Christian Dior gotovo jednakom strašću voleo i modu i kuvanje je možda iznenađenje, ali dobro je poznata činjenica da je kreator imao ličnog kuvara sa kojim se svakodnevno konsultovao oko svojih obroka, kao i to da je priređivao večere za bliske prijatelje koje su bile legendarne. Često je tu bio i René Gruau, jedan od najpoznatiji modnih ilustratora svih vremena (ako mu i ne znate ime, znate njegov rad za kuće Dior, Yves Saint Laurent i Balenciaga kao i plakat za film "Dolce vita") i upravo njegove ilustracije krase izdanje.

Digitalna verzija kuvara sa receptima Christiana Diora iz 1972. danas je dostupna besplatno (фото 3)

Modna kuća Dior je upravo objavila digitalno izdanje knjige, dostupno svima. Zavirili smo u njega i imamo listu favorita od kojih vam, za početak, donosimo jedan kao inspiraciju:

Sorbe od banane

(8 do 10 porcija)

  • 2kg banana
  • 10 režnjeva ananasa
  • 400g prah šećera
  • sok od 4 narandže
  • sok od 4 limuna
  • veće pakovanje crème fraiche

Napravite pire od banana i kriški ananasa, dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite. Ostavite da se ohladi u frižideru.

Sutradan smesu stavite u zamrzivač kako bi s zamrzla.

Poslužite sa hladnim sosom od kajsija koji se pravi tako što se napravi pire od džema od kajsija i vode.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor