Fempire podcast i zašto je važno da se žene koje pišu glasnije čuju

    29.11.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/fempire_cover.jpg

    Žene su sve bučnije, ali se uprkos tome njihovi glasovi i dalje čuju prigušeno i selektivno. Upravo zato je važno da se stvara još pozornica na kojima ženski glasovi neće biti sputavani, već pušteni da odjekuju glasno i daleko. Nije lak zadatak stvarati takve medijume i zato je za početak još važnije da se okrenemo onim postojećim i njih pokušamo da osnažimo. Jedan takav siguran prostor u kom se glasovi žena autorki čuju jače jeste Fempire podcast.

    Njegova voditeljka je spisateljica, prevodilac i književna aktivistkinja, Rasha Khayat i ona poziva svoje koleginice da u epizodama u kojima gostuju govore o radu i uticaju svojih književnih uzora, one razgovaraju o jeziku kao takvom, okovima patrijahata i ženama koje su ih oblikovale u ličnosti i spisateljice kakve su danas.

    Svaka autorka bira svoju heroinu čiji život i delo slavi u epizodi u kojoj gostuje, a među njima se našla i autorke iz regiona, Lana Bastašić sa svojom heroinom Dubravkom Ugrešić, kao i Rumena Bužarovska koja je proslavila lik i delo Roxane Gay. Osim što ćete u ovom podcastu otkriti neke fenomenalne i možda manje poznate spisateljice, shvatićete i šta su nam one ostavile u nasleđe. Od srca preporučujemo da kliknite play i poslušate odu ženama koje su nesumnjivo oblikovale književnu scenu i utabale stazu narednim generacijama autorki. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: