Pretraga

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti

Tekst: BURO.

Svima nam je nedostajalo da život konačno počne da se odvija kao nekada, a otvaranje novih izložbi u punoj dinamici kao nekada je siguran znak da stvari još uvek nekako funkcionišu. Da, potrebe za stvaranjem, predstavljanjem i povezivanjem ima možda i više nego pre i izložbe koje su se otvorile jedna za drugom u proteklih nekoliko dana su naznake nekih novih početaka za kojima smo čeznuli. Nedostajale su nam lagane šetnje u predveče po dozu nove umetnosti, inspiracije i ideja, i ovo je šest mesta sa sjajnim aktuelnim postavkama koje predlažemo da obavezno držite na radaru i upišete u plan. Nekima otvaranja tek predstoje, neke su već otvorene, ali uz sve mere bezbednosti koje su nam sada već svakako postale novo normalno, vreme je za malu art šetnju gradom.

"Dugo zbogom"

galerija U10

Dan Pasteiner i Jon Kipps

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti (фото 1)

Naslov izložbe "Dugo zbogom" potiče iz istoimenog filma Roberta Altmana iz 1973, u kom privatni detektiv, zbunjen situacijom u kojoj se nalazi, oseća kao da mu ponestaje vremena dok sve vreme ponavlja „Nemam ništa protiv“ sve dok ne počne da ima. Na sličan način Dan Pasteiner i Jon Kipps progovaraju o percepciji vremena koja je iskrivljena algoritmima kapitala, sve bližem klimatskom kolapsu, zatvaranjima unutar nacionalnih granica - svemu onome što kao "ne vidimo" i "nemamo ništa protiv", a zapravo nam veoma smeta. Kipps radi skulpture koje nastaju kao fuzija utilitarističke estetike bezbednosnih barijera i modernizma minimalističkog pravca, a Pasteiner potpisuje slike iz ciklusa „Kalendar“ koje se zasnivaju na kalendarima mesečevih mena u slojevima kombinovanih sa pejzažima. Izložba neće imati zvanično otvaranje, ali će biti otvorena od petka 11. septembra i trajaće do 24. septembra.

"jednočinka"

Navigator Art Gallery

Marina Marković i Vladimir Perić

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti (фото 2)

Posle kratke pauze "Jednočinka" na neki način otvara novu sezonu u galeriji Navigator. U skladu sa konceptom kustoskinje Mie David i svim prethodnim izložbama, i ovu prati tekst koji je više nalik na kratak, krajnje intiman dnevnički zapis koji uvodi posmatrača u temu. 
"Molim te, pronađi neki način komunikacije. Ja ovo neću izdržati. Mogu da se ne viđamo (iako to nije danas tako izgledalo), ali ne mogu da ne komuniciramo. Ako se javis, a ne možeš da pričaš pa ja ne mogu da pričam, pa ne mogu da ti pišem, pa onda ne znamo kako su poruke intornirane... I tako danima... Onda ću ja da tripujem. I biću tužna. Pa ljuta. Na tebe. Pa na sebe..."  Iskreno, intimno i sa genijalnim novim radovima, i iako vam možda nije usput, verujte nam da je "Jednočinka" pravi razlog da odlutate na novobeogradsku stranu.

"sekvence istine i obmane"

Artget galerija (KCB)

Vanja Bučan

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti (фото 3)

Vanja Bučan je slovenačka fotografkinja koja živi i radi u Berlinu. Iako je diplomirala na odseku dokumentarne fotografije posle studija se udaljila od ovog žanra u užem smislu i usredsredila na insceniranu fotografiju. U prepoznatljivom maniru Vanja menja svoje fotografije i postavlja ih u inscenirane kompozicije kako bi dobila dekonstruisane i višestrane stvarnosti koje generišu vizuelno bogat izraz na samom pragu fikcije, a nova izložba u Kulturnom centru Beograda već i svojim naslovom sugeriše isto. Pored ove izložbe, u KCB-u su otvorene i "Signal" Aleksandra Gligorijevića u Likovnoj galeriji kao i "InFLUenca - Predlozi i izjave u raspravi-Novi mediji FLU" studenata novih medija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koju nikako ne bi trebalo propustiti. Dosta novih sjajnih ideja i talentovanih mladih ljudi.

"polja sećanja"

galerija Novembar

Brankica Žilović Chauvain

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti (фото 4)

Tokom svoje umetničke karijere Brankica je istraživala različite materijale i eksperimentisala u različitim medijma, ali je specifično korišćenje tekstila ono što obeležava njen rad. Upravo to će imati priliku da vidi i beogradska publika budući da se predstavljeni radovi na izložbi “Polja sećanja” formalno fokusiraju na istraživanje izražajnih mogućnosti tekstila u kombinaciji ili čak u kontrastu sa tvrđim materijalima, dok se sadržinski bave istraživanjem kolektivnog i ličnog sećanja, kao i procesima pamćenja. Izložba se otvara u četvrtak 10. septembra od 19h i biće otvorena do 20. oktobra.

"crvena da te nema trebalo bi te izmisliti"

NGVU (Nova galerija vizuelnih umetnosti)

Milica Rakić

Gradska šetnja kroz aktuelne izložbe koje definitivno ne treba propustiti (фото 5)

Izložba "Crvena da te nema trebalo bi te izmisliti" kao što joj ime i nagoveštava, istražuje mogućnosti i potencijal umetničkog rada i galerijskog prostora kroz rekonstrukciju onoga što je istorijski istaknuto i onoga što je prećutano kada je u pitanju socijalističko nasleđe. Autorka kao metod istraživanja ovog konfiskovanog sećanja i identiteta koristi kombinaciju više medija – performans i video rad, intrigantne jezičke konstrukte, kao i pseudoarhivski ambijent samog galerijskog prostora. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor