I mi smo zbunjeni, ali slušalice ponovo imaju kabl

    25.11.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/headphonescover.gif

    Isprva više statusni simbol, AirPods, sada je gedžet koj imaju gotovo svi. Nema kablova koji se mrse, nerviraju vas i koji sa ove tačke gledišta izgledaju passé. Da li je, ipak, baš tako? „Kablovi su stav“, ideja je koja stoji iza Instagram profila @wireditgirls, koja se pita zašto „It“ devojke poput Lily Rose Depp, Zoe Kravitz i blizanakinja Olsen odbacuju bežične slušalice? Isto smo se zapitali i sami.

    Prosto je – AirPods su postale previše rasprostranjene da bi bile kul. Isto kao i sa svim drugim stvarima, uostalom. Još 2019. godine Liana Satenstein napisala je članak za Vogue o tome kako je Bella Hadid bila ta koja je vratila ovaj dodatak u modu. Zatim, 2021. @thedigifairi naTikToku objavljuje viralni video u kom je osnovna premisa bila da su „žičane slušalice zvanično starinski dodatak“. Kome ćemo verovati ako ne digitalnoj vili? Ipak, sa 2 miliona pregleda, video je izazvao ozbiljnu debatu na Twitteru.

    Imperija bežičnih slušalica trenutno je poljuljana, jer generacija Z odbacuje modernost i naginje ka vintage-u u svim oblicima. Osim toga, nošenje žičanih slušalica je deo tog effortless stila koji navodno treba da poruči da dotična osoba ne pati od trendova, iako je istina da se i za takav “nisam se potrudio/la” izgled sati provode ispred ogledala, ali to je već druga tema.

    Može se reći i da nošenje bežičnih slušalica uništava estetiku slušanja muzike, posebno ako uzmemo u obir da je poslednji trend pre ovog kada je slušanje muzike u pitanju bio gramofon i ploče kao deo vizuelnog identiteta i “bivanja kul” na Instagramu. Na stranu to što ploče stvarno jesu kul, ali ne zato što trend tako nalaže. Tu su, naravno „It“ devojke sa početka koje ipak vrše najveći uticaj, kao i kada je bilo koji drugi trend ili povratak istog u pitanju.

    Ako čak i same slušalice, bile one sa kablovima ili bez njih, ostavimo po strani – minimalizam je postao imeprativ u svim oblastima kulture, umetnosti i življenja. Mnogima je, očigledno, dojadila tu usiljena milenijalistička upeglanost. Povratak Indie Sleaza u svojoj punoći deluje, zapravo, sve izvesnije. Sada kada Tumblr kultura iz 2010-ih doživljava ogroman preporod, logično je da će slušalice sa kablovima biti deo toga. Bio u pitanju povratak Indie Sleaze-a ili nekog drugog trenda, uzrok tome je isti: nostalgija, čežnja za odvajanjem od trenutne kulture i neki novi klinci koji i sami vape da iskuse ono što je nekada bilo kul. Dakle, još nije vreme da slušalice sa kablovima odložite u fioku.

    Saznaj više:
    Povezani članci: