Pretraga

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava

Tekst: BURO.

Svake godine u junu slavimo ne samo dolazak leta, već i Mesec ponosa i LGBTQ+ zajednicu. Iako je ovaj mesec obojen šljokicama i odjekuje smehom, takođe predstavlja važnu priliku da se podsetimo bitnih LGBTQ+ pojmova i definicija koje bi svako trebao da zna, dignemo glas za neka važna pitanja, prevashodno ono koje se tiče zakona, ali i da se osvrnemo, sagledamo istoriju i shvatimo šta nas je danas dovelo dovde, šta možemo i moramo bolje. Krećemo putem LGBTQ+ zastava.

Gilbert Baker 

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 1)

Umetnik, aktivista i otvoreni gej vojni veteran po imenu Gilbert Baker 1974. upoznaje kolegu aktivistu, budućeg političara i LGBTQ+ heroja Harveya Milka. Tri godine kasnije, Milk izaziva Gilberta ​​da stvori simbol za gej zajednicu što je rezultiralo prvom duginom zastavom. Svaka od osam boja imala je značenje: pink: seks, crvena: život, narandžasta: lečenje, žuta: sunčeva svetlost, zelena: priroda, tirkizna: magija/umetnost, indigo: spokoj, ljubičasta: duh. Ova revolucionarna kreacija je debitovala na Paradi za Dan slobode homoseksualaca u San Francisku 25. juna 1978. samo nekoliko meseci pre nego što je Harvey ubijen, zbog čega ima još dublju i važniju simboliku.

Tradicionalna zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 2)

Zastava završava svoj evolutivni krug 1979. godine bez ružičaste i tirkizne trake, a šest pruga u boji do danas ostaju glavni simbol LGBTQ+ zajednice.

Zastava "Progres"

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 3)

Godinu dana nakon debija zastave ponosa Filadelfije kojom su u zajednicu uključeni i afroamerikanci, kao i trans pruge, dizajner Daniel Quasar predstavio je prerađenu verziju inkluzivne verzije. Crna traka ima dvostruko značenje: simbolizuje stigmu koja okružuje osobe koje žive sa HIV virusom i odaje počast onima koji su u borbi sa virusom izgubili život.

Biseksualna zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 4)

Biseksualnu zastavu ponosa kreirao je LGBTQ aktivista Michael Page 1998. kako bi povećao vidljivost biseksualnih pojedinaca u LGBTQ zajednici ali i društvu u celini. Ružičasta boja predstavlja privlačnost prema osobama istog rodnog identiteta, plava označava privlačnost prema ljudima koji se identifikuju kao različiti pol, dok ljubičasta pruga u sredini simbolizuje privlačnost prema oba pola.

Interseks zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 5)

Morgan Carpenter, aktivista i kreator Interseks verzije, želeo je zastavu „koja nije izvedena, ali je ipak čvrsto utemeljena na značenju“. Na putu dolaska do rešenja, koristio je žutu i ​​ljubičastu jer je reč o rodno neutralnim bojama, a krug simbolizuje celinu i potpunost.

Rodno fluidna zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 6)

JJ Pole je kreirao rodno fluidnu zastavu 2013. godine sa željom da predstavi ljude čiji je rodni identitet i/ili izraz fluidan i može da varira. Zastava ima pet horizontalnih pruga različitih boja koje predstavljaju ženstvenost (ružičasta), nedostatak pola (bela), kombinaciju muškosti i ženstvenosti (ljubičasta), sve polove bilo gde na spektru (crna) i muškost (plava).

Saveznička zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 7)

Premda je tačno poreklo savezničke zastave nepoznato, ona je nastala krajem 2000-ih kao simbol heteroseksualnih, simbolizovanih kroz crno - bele pruge, koji aktivno podržavaju LGBTQ+ pojedince. „A“ u centru zastave označava reč saveznik (ally) i tradicionalno sadrži šest boja. 

Lezbejska zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 8)

Iako postoji više verzija lezbejske zastave, ova koja postoji od 2018. godine je verzija koja je najšire prihvaćena, a sedam različitih nijansi ružičaste, narandžaste, bele i crvene korišćene su za predstavljanje različitih tipova ženstvenosti.

Bezrodna zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 9)

Bezrodna zastava kreirana je 2014. sa ciljem da predstavlja ljude čiji se rodni identitet ne uklapa u tradicionalnu muško/žensko binarnost. Boje zastave simbolizuju one čiji rod pada izvan konvencionalne podele (žuta), ljude sa više ili svih polova (bela), one čiji rodni identitet pada između muško/žensko ili je njihova mešavina (ljubičasta), i ljudi koji osećaju da su bez pola (crni).

Drag zastava

Istorija i simbolika LGBTQ+ zastava (фото 10)

Iako je postojala ranija verzija Drag Pride zastave koju je kreirao umetnik Sean Campbell 1999. godine, druga verzija koje je ostala u upotrebi debitovala je na Međunarodnom Drag festivalu u Ostinu 2016. i sadrži krunu i zvezde na tri vertikalne pruge, od kojih svaka ima značenje: ljubičasta: strast prema dragu, bela: tabula rasa u koju se lice i telo transformišu prilikom kreiranje drag persone, plava: samoizražavanje i lojalnost, kruna: liderstvo unutar zajednice, zvezde: različite forme draga.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor