Kursevi koje možete da pohađate iz kreveta

    18.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/onlinekursevi-cover.gif

    Odjednom toliko sadržaja za raditi od kuće, da i ovi karantinski produženi dani postaju prekratki da se sve postigne. Sigurno ćete napraviti preuranjeno veliko prolećno spremanje (jedno pet puta), pročitati knjige koje gomilate pored kreveta i na telefonima, čuti sve rođake i prijatelje širom sveta i započeti neki novi hobi. Kako god koristili svoje vreme, dobro je. Međutim, zašto ovo vreme ne iskoristiti i za nešto još bolje, i naučiti nešto sasvim sasvim novo? Ako vam je ikada bila želja da studirate na Harvardu ili Princetonu, sada imate mogućnost da vidite kako to izgleda, barem kroz jedan kurs, jer je veliki broj mesečnih, ili dvomesečnih kurseva otvoren i dostupan besplatno.

    Ivy League je ponudio stotine MOOC-ova (massve open online courses) koji su otvoreni za pohađanje, i možete širiti svoje znanje u beskrajnim pravcima i svojim ritmom. Odaberite dan u nedelji ili dva, koji su predviđeni za učenje novih stvari, pretražite šta nude Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, i Yale i započnite svoje “studiranje” teme koja vas je uvek zanimala ali za koju niste imali vremena. Uputite se u osnove klasične muzike, ili veštačke inteligencije, ili podmorske biologije. Sve može, sve je dostupno, i ima zadivljujućih kombinacija. Mi smo odabrali naše trenutne favorite, da vam olakšamo početak, a ako kojim slučajem ne nađete šta želite, dodatne ne-studijske kurseve prečešljajte i OpenCulture i Coursera . Čega tu tek ima!

    Budizam i moderna psihologija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/158452747470919.jpg

    Ko: Univerzitet Princeton
    Via: Coursera
    Teme: Psihologija, meditacija, well-being
    Za koga: Za one koji ne znaju gde im se nalazi dugme za pauzu

    Dalaj Lama je rekao da su budizam i nauka veoma kompatibilni i ohrabrio je zapadne naučnike da kritički ispitaju meditativne prakse i budističke ideje o ljudskom umu i svesti. Veliki broj naučnika i filozofa je pristupio ovom izazovu i otkrio neke prilično zapanjujuće rezultate. Kako “radi” meditacija? Kako pomaže modernoj psihologiji i savremenom čoveku? Nešto što nam je ovih dana (a i inače) preko potrebno. Ovaj šestonedeljni kurs počeo je u ponedeljak 16. marta, ali bez brige, moguće je uključiti se uvek. Od polaznika zahteva nekih 5 sati nedeljno da bi se zadaci završili, ali s obzirom na to da možete da ih raspodelite kako vam odgovara, i idete svojim ritmom i tempom, to zaista nije preveliki zalogaj.

    Čuda starog Egipta

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584527474585487.jpg

    Ko: Univerzitet Pennsylvania
    Via: Coursera

    Teme: Istorija, arhelogija, religija
    Za koga: Za one koji su uvek želeli da budu Indiana Jones

    Kolosalne piramide, zadivljujući hramovi, skriveno zlato, enigmatski hijeroglifi, moćni faraoni, neobične priče, mitologija i misteriozne mumije. Sve to sačinjava narativ o drevnom Egiptu i kulturi koja je fascinirala i još uvek fascinira ljude hiljadama godina kasnije. Ako želite da putujete bez izlaska iz kreveta, a pritom se i osetite kao u avanturističkom filmu, ovo je kurs za vašu listu.

    Moć i odgovornost: Filozofija kroz superheroje

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584527474739415.jpg

    Ko: Harvard univerzitet i Smithsonian institucija
    Via: edX
    Teme: Filozofija, popularna kultura, društvo
    Za koga: Za one kojima treba malo zabave u svemu

    Priče o superherojima su na scenu stupile tridesetih godina XX veka i postale jedan od omiljenih oblika zabave. Studije filozofije su tu praktično od kad je poznatog sveta, a spojiti ova dva znači okrenuti stvari i pristupiti im drugačije. Zabavnije! Ovaj kurs filozofije meša narative o superherojima sa ključnim teorijama filozofije i ispituje koje to probleme heroji imaju i na koje teme odgovaraju. Od Spidermanove lične borbe sa balansiranjem emotivnog života i spašavanja sveta preko X-Menove borbe sa predrasudama do Supermenovog prihvatanja pojmova pravde i istine, ovaj kurs je sjajna prilika da ponovite filozofiju, i sagledate svog omiljenog junaka (sigurno imate jednog) iz nešto drugačijeg ugla.

    Dizajniranje gradova

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584527474646636.jpg

    Ko: Univerzitet Pennsylvania
    Via: Coursera
    Teme: Urbanizam, arhitektura, društvo
    Za koga: Za one koji su INTJ tip ličnosti- arhitekte, koji imaju plan za sve

    Oni koji vole da planiraju, razmišljaju maštovito i strateški, sigurno su se nekada zapitali kako smo od dve glavne ulice došli do ove mreže koja je savremeni grad. Svaki od modula u ovom kursu odgovara na drugačiji aspekt urbanizma: kako se razvijao savremeni grad, koje ideje i potrebe oblikuju grad, kako učiniti grad održivim, gradovi u doba informacija, dizajniranje novih gradova, izazovi novih delova grada, vizionarski gradovi. Svaki modul počinje panel diskusijom između profesora Stefan Al, Jonathan Barnett, i Gary Hack, otvaranjem pitanja i problema, zatim sledi prezentacija ideja i mogućih rešenja i na kraju preporučena literatura za dalje čitanje. Uživanje!

    Nauka i kuvanje : Od haute cuisine do nauke

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584527474616462.jpg

    Ko: Univerzitet Harvard
    Via: edX
    Teme: Kulinarstvo, nauka, hemija
    Za koga: Za sve kojima je svaki ulazak u kuhinju laboratorijski eksperiment

    Ugledni šefovi otkrivaju tajne koje stoje iza njihovih najpoznatijih kulinarskih kreacija. Insipirisani kulinarskom genijalnošću, harvardski tim je rešio da se pozabavi objašnjavanjem naučne strane recepata. Kako molekuli utiču na ukus? Uloga toplote u kuvanju? Šta je “sferifikacija” kulinarska tehnika koju je prvi put predstavio Ferran Adrià. Svako “predavanje” prati i recept koji možete sami da isprobate u vašoj ličnoj laboratoriji, pardon, kuhinji.

    Saznaj više:
    Povezani članci: