Marina Abramović se posle 40 godina simbolično vraća u Beograd

    24.05.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_MARINA.jpg

    Retrospektivna izložba “Čistač” biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti

    Jednu od najpoznatijih umetnica performansa Marinu Abramović, mlada (a i ona malo starija) beogradska publika ne zna iz prve ruke. O njoj se dugo vremena slabo govorilo, a nove generacije su se prvo upoznale sa njenim radom kroz reference iz serije „Seks i grad“, pa tek onda naučile ime Marina Abramović. Usledila su retka pojavljivanja u našim medijima, objavljivanje knjige, ali Marinina dela smo i dalje mogli da vidimo samo na ekranu ili u inostranstvu.   

    Domaća publika će, konačno, dobiti jedinstvenu priliku da iz prve ruke upozna sa njenim radom ovde, u njenom rodnom Beogradu, gde će prvi put izlagati nakon 44 godine. Dugoočekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, biće postavljena u Muzeju savremene umetnosti, od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine. „Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i ima posebnu simboliku kao sveojevrstan povratak na mesto rođenja u kom je umetnica poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

    „Veoma se radujem povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. Želja mi je da „Čistača“ pogledaju pre svega mladi kojima bih volela da približim sve što sam uradila u proteklih 50 godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja večitu inspiraciju“ – izjavila je Marina Abramović, povodom ovog događaja. Mi je sa nestrpljenjem očekujemo.

    Saznaj više:
    Povezani članci: