Nova era: Marc Jacobs prodaje svoju art kolekciju

    03.11.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/11/marcart_cover.jpg

     

    Kada kažemo da je jesen vreme za veliko spremanje, neki to očigledno shvataju ozbiljnije od ostalih. U te redove spada i modni dizajner Marc Jacobs koji je kako Artnet izveštava, zvanično objavio da je njegova kolekcija umetnosti na prodaju. Nakon gotovo 20 godina kolekcionarstva, Jacobs smatra da je vreme da se gotovo sve proda, da bi se napravio prostor za neke nove radove, što je u Sotheby’s dočekano sa oduševljenjem i njujorška aukcija je zakazana za 15. novembar pod nazivom: “Marc Jacobs: Between Collections.” Zapravo, Marc je malim koracima počeo da se rastaje sa određenim komadima i na večernjoj aukciji u Sotheby’s u Londonu, Jacobs se oprostio sa delima: „Soothsaye“ Basquiata (za 759.000 funti), „Yorkshire Terriers“ Jeffa Koonsa (855.000 funti), i Hockneyevim „The Salesman“ (350.000 funti).

     

     

    Tako je, kolekcija sakupljana preko 20 godina počela malo po malo da se “osipa” a kako Jacobs kaže sada je vreme da se stvari podignu na viši nivo, radikalnije i da se rasproda manje više sve na sledećoj novembarskoj aukciji. Kada kažemo sve to podrazumeva preko 150 radova, od impresionističkih preko modernih do dela savemene umetnosti. Najviše pogleda i pitanja kome će otići je usmereno ka radu “She Gets Angry at Him” Eda Rusche koji je procenjen na 3 miliona dolara, a ostali umetnici koje aukcija uključuje su Urs Fischer, Andy Warhol, Francis Picabia, Alberto Giacometti, i Marcel Duchamp, kao i John Currin i Elizabeth Peyton, čiji je Jacobs bio jedan od prvih patrona i kolekcionara, i sa kojiima se tokom godina sprijateljio i postao redovni kupac njihovih radova.

     

     

    Iako je mnogima ova vest dosta šokantna, Marc smatra da je krajnje prirodna i da mora da se napravi prostor za neke nove radove i nova imena, a takođe je i veoma praktičan potez. Ranije ove godine, Jacobs i njegov dugogodišnji partner Char Defrancesco, su se venčali i kupili kuću u Njujorku, čiji dizajn potpisuje Frank Lloyd Wright, pa kako Marc navodi ova ideja da ponudi svoju kolekciju na aukciju je i čisto logične i logistične prirode. “Kada se preselite u Frank Lloyd Wright kuću, nema puno zidova na koje biste mogli da okačite radove”.

     

     

    Nismo sigurni da li to znači da Jacobs možda postaje isključivo kolekcionar skulptura, ali jesmo da kada kaže da prodaje gotovo sve stvarno to i misli, budući da je pored novembarske, zakazana i još jedna aukcija. “Marc Jacobs: A Life of Design” će se održati 12. decembra u Njujorku i uključuje vrhunske komade evropskoj dizajna, od legendarnih imena kao kao što su François-Xavier Lalanne, Alberto i Diego Giacometti, Jean-Michel Frank, Eugène Printz, Jean Dunand, Paul Dupré-Lafon, i Maurice Marinot.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: