Pretraga

Ovaj cirkus bez pravih životinja će vam oduzeti dah

Ovaj cirkus bez pravih životinja će vam oduzeti dah

Ovako bi trebalo da izgleda budućnost

Tekst: BURO.


Zamislite da sedite u cirkusu, počinje muzika i svetla trepere, a u sredini ringa se pojavljuje slon koji pozdravlja publiku. On nestaje, a konji preuzimaju ring i galopiraju u krug. I za sve to vreme, niste videli nijednu pravu životinju, od krvi i mesa.

Upravo ovako počinju predstave u cirkusu Roncalli, u kojima su ulogu životinja preuzeli hologrami. Ovde tigrovi i lavovi skaču kroz vatrene obruče, prave akrobacije i igraju se loptom ali nema ni jednog jedinog kaveza.

Pre nešto više od godinu dana, ovaj austrijski cirkus je rekao zbogom upotrebi svih pravih životinja. Još početkom devedesetih prestali su da drže divlje životinje i od onda su u svom "arsenalu" imali samo jednog ponija i jednog konja. Dakle, i pre uvođenja holograma bili su među "humanim" cirkusima, a većinu tačaka na programu svakako izvode akrobate, artisti na trapezu i klovnovi.

Ovaj cirkus bez pravih životinja će vam oduzeti dah (фото 1)

"I na cirkus utiču društveno-kulturne tendencije i sada je momenat da ih Roncalli prati" kaže Bernhard Paul, direktor i osnivač pa nastavlja: "Nema mesta životinjama u jednom projektu koji želi da bude inovativan, a da istovremeno zadrži program tradicionalnog cirkusa i magiju koja je nakad u njemu živela. Danas se zovemo "Circustheatre Roncalli" u nadi da ćemo moći da nastavimo da održavamo predstave cirkuskog karaktera."

Konačno je neko shvatio. Dosta nam je gledanja drogiranih, zlostavljanih životinja u malim kavezima, daleko od njihovog prirodnog staništa. Teško smo presedeli i novog Burtonovog Dumba, a to je ipak (samo?) bajka sa izvesnim srećnim krajem. U cirkusu Roncalli mučenja nema, pošto su sve životinje zamenjene hologramima, a posetiocima se, zahvaljujući jedanaest projektora čini da da gledaju tigrove, slonove i druge divlje životinje. Da stvari budu još bolje, ovo nije kraj njihovih planova za budućnost pošto im je sledeći korak da prestanu da koriste plastiku. Sve u svemu, evo jednog cirkusa koji nam se jako sviđa!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar