Pop kultura catch up: Nekoliko vesti koje ste možda propustili ove nedelje

    07.07.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/pop_kultura_vesti_cover.jpg

    Ovih dana ne znamo baš gde nam je glava sa celom novom starom situacijom, temperaturama koje šetaju gore-dole, istraživanjima dinamika otvaranja i zatvaranja granica i višestrukim prekrajanjima letnjih planova u skladu sa tim. S jedne strane, puno toga se događa na dnevnom nivou i to svakako nije jednostavno ispratiti, a s druge kada smo opsesivno okrenuti samo jednoj vrsti vesti još lakše se desi da mnogo drugih promakne. U to ime, rešili smo da rekapituliramo nekoliko stvari iz prethodnih dana koje ste možda propustili.

    Pussy Riot objavile novu pesmu inspirisane BLM pokretom

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594120594240858.jpg

    Poznate po svom anarho pristupu i snažnim tekstovima pesama koje pozivaju na buđenje, revoluciju i promenu, bilo je očekivano da pre ili kasnije ruska grupa Pussy Riot reaguje na policijsko nasilje i ugnjetavanja afro-američkog stanovništva. Objavile su pesmu “Riot” inspirisane Black Lives Matter protestima, koji još uvek traju širom Amerike, ali su se očekivano osvrnule i na nedavno hapšenje jednog svog člana, Pyotra Verzilova. Prošlog meseca Verzilov je uhapšen i ispitivan danima. Istraživalo se njegovo učešće u protestima u Moskvi 2019. i na kraju je bio osuđen na 15 dana u zatvoru “zbog psovanja”. Nakon što je pušten, grupa je izdala saopštenje u kom su izneli stav da je Verzilov zapravo bio uhapšen da bi bio sprečen da se bavi bilo kojom vrstom aktivizma i umetničkih aktivističkih intervencija tokom nekoliko nedelja posebno u periodu do 1. jula i glasanja koje bi omogućilo da Putin ostane na vlasti do 2036. godine. Tako je ova pesma odgovor na sistemske probleme, nasilje, cenzuru i u pesmi “Riot”, Pussy Riot pitaju “Yeah sex is great but have you ever fucked the system?”

    Dodela Oskara pomerena za april

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594120594381899.jpg

    Najvažnija noć u filmskoj industriji biće odložena po prvi put u svojoj istoriji dodeljivanja ove nagrade. Ceremonija je originalno bila planirana za 28. februar a sada je pomerena za dva meseca i kao novi datum je odabran 25. april. Ovo možda nije najradosnija vest za sve filmofile ali režiseri i ostali iz industrije nisu mogli biti više obradovani zbog ove odluke. Pre pomeranja mnogi su se nosili mišlju da iskuliraju ovu godinu u potpunosti i spreme se za 2022. zbog kratkog roka koji Oskar daje. Ipak, sa novim stanjem stvari, filmovi poput “The Last Duel” Ridleyja Scotta, ili Luhrmanov biografski film o Elvisu, mogu da profitiraju od dodatnog vremena i ipak stignu da počnu da se prikazuju do nominacija. Nominacije će bit objavljene 15. marta 2021.

    Snima se spin-off filma „Pirati sa Kariba“ i Margot Robbie će biti u glavnoj ulozi

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594120594419966.jpg

    Margot Robbie se do sada našla u ulozi legendarne klizačice, i kao Harley Quinn, i kao Sharon Tate, a sada je došlo vreme da kanališe svoju unutrašnju piratsku princezu. Hollywood Reporter je najavio novi projekat, u potpunosti nezavisan od postojeće franšize “Pirati sa Kariba” koja je postala sinonim za kapetana Jacka Sparrowa. Christina Hodson (koja je prethodno radila sa Robbie na filmu “Bird of Prey” takođe spin-off sa celokupno ženskom ekipom) pozvana je da napiše novi narativ gde bi se u glavnoj ulozi našla žena. Radujemo se da vidimo Margot u piratskoj odeći i sa sparrowskim pletenicama.

    Preko 80 umetnika se ujedinilo i “ispisalo” poruke na nebu u znak podrške emigrantima

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594120594186244.jpg

    Ni nebo nije granica kada je borba za prava ljudi u pitanju, što je prošlog vikenda i dokazala grupa od 80 umetnika koji su se ujedinili u širenju poruka koje su imale za cilj da skrenu pažnju na položaj emigranata u SAD ali i u ostatku sveta. Projekat se poklapao sa američkim praznikom Dan Nezavisnosti i organizovan je od strane In Plain Sight grupe umetnika koju čini nekoliko drugih umetničkih kolektiva. Koristeći dve flote od po pet aviona koji koriste kompjuterski program da “kucaju” po nebu precizan tekst ostavljajući iza sebe tragove od pare, In Plain Sight je proneo poruke o ustanovama u kojima se emigranti nalaze, uslovima u kojima žive, i načinu na koji su u društvu tretirani.

    Saznaj više:
    Povezani članci: