Pretraga

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi?

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi?

Tekst: BURO.


Prva nedelja škole je počela, a iako već dugo nismo u klupama nekako ipak osećamo tu atmosferu polaska u nešto novo. Okreću se novi listovi, stari će uskoro početi da padaju, i sve se vraća u malo drugačiji ritam od onog u kom smo donedavno bili. Sunce u kosi, noge kroz prozor, i pijuckanje koktela na plaži zamenjeno je (bar za sad) novim poslovima, zadacima, projektima, izazovima.
Ipak, to znači i još nešto: da je vreme za novu art i event sezonu koja polako počinje da se zahuhtava, a čemu je dokaz vikend pred nama.

Send me a picture of your room, Gorana Bačevac i Sophia Sadžakov
galerija U10

 

Oslanjajući se na tezu iz Bašelarove “Poetike prostora” da pojedinac može imati emotivni odgovor doživljavajući određeni prostor kao svoju bezbednu zonu, umetnice prave iskorak preispitujući posmatračev koncept izložbenog prostora kroz (de)konstrukciju digitalnih formi - dozvoljavajući mu da se prošeta kroz njihov privatni prostor i imaginarne utopije. Koristeći spavaću sobu kao osnovnu potku za kreiranje iskustva, umetnice razmišljaju o svom ličnom, ali istovremeno i opštem osećaju, šta određeni prostor predstavlja. Samostalna izložba Gorane Bačevac i Sophie Sadžakov otvara se u petak 6. septembra i trajaće do 20. septembra.

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 1)
Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 2)

 

 

U svim galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda izložbe se otvaraju u četvrtak 5. septembra sa početkom u 20h i trajaće do 26.septembra

 

“Šta je grafika danas”?, Ljiljana Ćinkul
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

 

Autorka izložbe Ljiljana Ćinkul postavlja pitanje “Šta je grafika danas?” kao vodeće i naslovno, u radovima nekoliko autora: Slavica Dragosavac, Vladimir Milanović, Jelena Sredanović i Maja Simić pokušava da mapira odgovore. U znaku različitih kulturnih, estetskih pa i standarda tradicija koji upravo postoje u vizuelnim umetnostima, na pitanje "Šta je grafika danas?" stižu najrazličitiji odgovori koji znatno proširuju postojeće pojmove u jednom novom leksikonu štamparstva i grafike.

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 3)

 

“Podmornice i turbotornjevi”, Karsten Konrad
Galerija Podroom

 

Poslednjih tridesetak godina Karsten Konrad za realizaciju svojih radova koristi uglavnom polovne stvari koje nalazi na buvljim pijacama, otpadima ili ulicama širom sveta. “Podmornice i turbotornjevi” predstavljaju radove iz Konradove najnovije produkcije čije su forme istovremeno doslovne i metaforičke, ali pričaju o vremenu u kojem živimo.

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 4)

 

Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!

 

Od 6. do 8. septembra svi na ulice! Centar Beograda će biti pretvoren u veliku izložbu na otvorenom, i svi su pozvani da zajednički transformišu ulice centra Beograda u umetničke prostore, ali i mesta za okupljanje i razgovor.
Kao omaž jubileju, proslavi 20 godina od prvog graffiti jama u Beogradu, u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“, odigraće se kolektivno oslikavanje pod prepoznatljivom etiketom „United Colors of Belgrade“, koju je pokrenuo Paint Kartel Belgrade, a učestvovaće gotovo 20 autora/umetničkih kolektiva aktivnih na srpskoj i međunarodnoj street art sceni, poput Pirosa, Weedzora, Das Drogen, Japon, MOSK, koji će svoje umetničke radove izvesti na zidu dugom gotovo 45 metara.
U Pančićevom parku biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija, tačnije tri izložbe, autora Marije Konjikušić, Ognjena Rankovića – Orana i Bojana Lacman, a neki od aktera pomenutog jama (Nikola Radojčić – Negre, grafički dizajner, koosnivač studija Dechko Tzar, Boris Bulatović – Cobe, osnivač tattoo studija Kobra Deluks, Igor Crnatović – Sub Zero, grafički dizajner) učestvovaće na tribini „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“ i diskutovati kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost.
Uživanje u street artu i sjajan muzički program, zvuči kao idealan početak septembra. Vidimo se na ulici!

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 5)

 

Tiny (Bau)haus na Dorćol Platzu

 

Nakon Pariza, Roterdama i Barselone, mali Bauhaus svet stiže i u Beograd! Kako bi proslavili Bauhaus estetiku, uticaj ove škole na arhitekturu, umetnost i dizajn, Turistička organizacija Nemačke predstavila je njeno impresivno nasleđe kreirajući sopstveni TINY [BAU]HAUS. TINY (BAU)HAUS je kućica koja je nastala tehnikom 3D štampe i u kojoj će posetioci imati priliku da iskuse srž Bauhausa kroz magiju virtuelne realnosti, a potom i da otkriju gde sve u Nemačkoj mogu da posete originalne Bauhaus radove.

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 6)

 

Svemirko u Gradu

 

Intergalaktička pojava na regionalnoj sceni koja se nakon prva dva premijerna nastupa u Beogradu, vraća na mesto zločina i u intimnoj atmosferi Gradske bašte nam nudi ono što najbolje znaju. Svemirski dobar zvuk!
Žene od vanilije, oni koji ih traže i svi koji se tako osećaju, svi pravac KC Grad na lagano njihanje, kasno leto, i orktivanje tajni svemira. Ne brinite ako ste propustili karte za 6. tu su nastupi i 7. i 8. septembra. “Svemirko” univerzum ceo vikend!

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 7)

 

Početak prikazivanja filma “Njen miris”

 

Film za koji je Elisabeth Moss dobila dosta dobrih kritika, i u kom igra Becky, punk rock superzvezdu ženskog benda Something She, koja pokušava da se izbori sa majčinstvom, premorenim bendom, agresivnim menadžerima, i novom generacijom talenta koji se pojavljuju i predstavljaju pretnju. Posle većeg ekcesa, odlučuje da do daljnjeg bude trezna, zauzda svoje demone, pomiri se sa prošlošću, i povuče u izolaciju pa pokuša da ponovo ukači kreativnu inspiraciju koja je učinila njen bend uspešnim. Radnja filma smeštena je u devedesete godine prošlog veka, i uprkos tome što u Becky mnogi instant prepoznaju Courtney Love, reditelj Alex Ross Perry je rekao da inspiracija za film bilo nekoliko muzičarki koje su obeležile punck, rock i grunge, alternativnu alternativnu scenu u to vreme. U bioskopima od 5. septembra!

Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi? (фото 8)

 

Ostavite komentar