Prvi septembarski vikend u gradu: Gde ići, šta raditi?

    04.09.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/sepvikend_cover.jpg

    Prva nedelja škole je počela, a iako već dugo nismo u klupama nekako ipak osećamo tu atmosferu polaska u nešto novo. Okreću se novi listovi, stari će uskoro početi da padaju, i sve se vraća u malo drugačiji ritam od onog u kom smo donedavno bili. Sunce u kosi, noge kroz prozor, i pijuckanje koktela na plaži zamenjeno je (bar za sad) novim poslovima, zadacima, projektima, izazovima.
    Ipak, to znači i još nešto: da je vreme za novu art i event sezonu koja polako počinje da se zahuhtava, a čemu je dokaz vikend pred nama.

    Send me a picture of your room, Gorana Bačevac i Sophia Sadžakov
    galerija U10

     

    Oslanjajući se na tezu iz Bašelarove “Poetike prostora” da pojedinac može imati emotivni odgovor doživljavajući određeni prostor kao svoju bezbednu zonu, umetnice prave iskorak preispitujući posmatračev koncept izložbenog prostora kroz (de)konstrukciju digitalnih formi – dozvoljavajući mu da se prošeta kroz njihov privatni prostor i imaginarne utopije. Koristeći spavaću sobu kao osnovnu potku za kreiranje iskustva, umetnice razmišljaju o svom ličnom, ali istovremeno i opštem osećaju, šta određeni prostor predstavlja. Samostalna izložba Gorane Bačevac i Sophie Sadžakov otvara se u petak 6. septembra i trajaće do 20. septembra.

     

     

    U svim galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda izložbe se otvaraju u četvrtak 5. septembra sa početkom u 20h i trajaće do 26.septembra

     

    “Šta je grafika danas”?, Ljiljana Ćinkul

     

    “Podmornice i turbotornjevi”, Karsten Konrad

     

    Festival Rekonstrukcija 2019 II Ajmo napolje!

     

    Od 6. do 8. septembra svi na ulice! Centar Beograda će biti pretvoren u veliku izložbu na otvorenom, i svi su pozvani da zajednički transformišu ulice centra Beograda u umetničke prostore, ali i mesta za okupljanje i razgovor.

     

    Tiny (Bau)haus na Dorćol Platzu

     

    Nakon Pariza, Roterdama i Barselone, mali Bauhaus svet stiže i u Beograd! Kako bi proslavili Bauhaus estetiku, uticaj ove škole na arhitekturu, umetnost i dizajn, Turistička organizacija Nemačke predstavila je njeno impresivno nasleđe kreirajući sopstveni TINY [BAU]HAUS. TINY (BAU)HAUS je kućica koja je nastala tehnikom 3D štampe i u kojoj će posetioci imati priliku da iskuse srž Bauhausa kroz magiju virtuelne realnosti, a potom i da otkriju gde sve u Nemačkoj mogu da posete originalne Bauhaus radove.

     

    Svemirko u Gradu

     

    Intergalaktička pojava na regionalnoj sceni koja se nakon prva dva premijerna nastupa u Beogradu, vraća na mesto zločina i u intimnoj atmosferi Gradske bašte nam nudi ono što najbolje znaju. Svemirski dobar zvuk!

     

    Početak prikazivanja filma “Njen miris”

     

    Film za koji je Elisabeth Moss dobila dosta dobrih kritika, i u kom igra Becky, punk rock superzvezdu ženskog benda Something She, koja pokušava da se izbori sa majčinstvom, premorenim bendom, agresivnim menadžerima, i novom generacijom talenta koji se pojavljuju i predstavljaju pretnju. Posle većeg ekcesa, odlučuje da do daljnjeg bude trezna, zauzda svoje demone, pomiri se sa prošlošću, i povuče u izolaciju pa pokuša da ponovo ukači kreativnu inspiraciju koja je učinila njen bend uspešnim. Radnja filma smeštena je u devedesete godine prošlog veka, i uprkos tome što u Becky mnogi instant prepoznaju Courtney Love, reditelj Alex Ross Perry je rekao da inspiracija za film bilo nekoliko muzičarki koje su obeležile punck, rock i grunge, alternativnu alternativnu scenu u to vreme. U bioskopima od 5. septembra!

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: