Pretraga

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka

Tekst: BURO.

Verujemo da ste petak već početkom nedelje redovno rezervisali za izlazak. (I mi smo.) Predlažemo vam da četvrtak provedete u duhu umetnosti, tako što ćete prošetati do otvaranja novog galerijskog prostora ili druge izložbe po izboru, a na spisku je i predstavljanje novog literarnog naslova.

Otvaranje novog galerijskog prostora u Cetinjskoj izložbom plakata Marka Vulete - Đukanova

Gde: Prostor u sat kuli nekadašnje pivare u Cetinjskoj

Kad: od 15 od 20 časova

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka (фото 1)

Novi galerijski prostor se otvara retrospektivnom izložbom plakata beogradskog umetnika Marka Vulete – Đukanova, poznatijeg po pseudonimu Floating Bstrd. Kula ima ambiciju da kroz nove modele funkcionisanja i delanja u kulturnom polju materijalizuje duh vremena u kome živimo, te predstavlja mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture sa ciljem da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni.

Fokus ove izložbe su plakati za klupske večeri nekih od najpoznatijih beogradskih i svetskih klubova, među kojima su i beogradski klubovi “20/44” i “Drugstore”, La Java i Rex iz Pariza, berlinski ://about blank i Urban Spree, amsterdamski Garage Noord i Dynamic Range, XOYO, Phonox, The Waiting Room i Cell iz Londona i mnogi drugi.

Markovi radovi prepoznatljivi su po karikiranim likovima i mračnom stilu koji na kraju nekako uvek uspeva da ima element topline. Kako mu se rad fokusira na noćni život, a prepoznatljiv stil automatski asocira na klupsku žurku, izložba nosi adekvatan naziv “Noći”. Muzičku podršku otvaranju daće beogradski fotograf Boogie, a tokom trajanja izložbe koja je otvorena do 4. novembra, biće organizovani različiti programi koji uključuju radionicu sa umetnikom, vođenja kroz izložbu, jednodnevne video projekcije u hangaru ispred galerije, kao i specifične DJ večeri.

Predstavljanje knjige "Kinderland" Lilijane Korobke

Gde: Polet

Kada: od 19h

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka (фото 2)

"Kinderland" govori o životu dece bez roditelja i problemu preranog odrastanja. Kada roditelji odu iz sela u potrazi za novcem, dvanaestogodišnja Kristina ostaje sama sa svojom mlađom braćom i preuzima ulogu majke. Kroz oči ove starmale devojčice otkrivamo sliku savremenog moldavskog sela u kojem žive samo deca i starci.

Deca uče da prežive sama i uspostavljaju sopstvena pravila dok čekaju da im se roditelji vrate. Brinu se o hrani, krovu nad glavom, uče da emotivno i fizički podnesu nedostatak roditelja dok istovremeno proživljavaju prve zaljubljenosti, sukobe sa vršnjacima i igraju se raznih dečijih igara. "Kinderland", njihova omiljena igra, igra se tako što deca glume odrasle, svoje profesore i odsutne roditelje. U "Kinderlandu" nema mesta za suze i slabost. To je surova igra koju najbolje igraju oni koji su prepušteni sami sebi.


Izložbe u Kulturnom centru Beograda


Mitar Simikić - Izložba Ugljevik

Gde: Galerija Artget

Kada: od 19h

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka (фото 3)

Ugljevik već u svom imenu nosi jasnu definiciju grada pored rudarskog kopa. Zamišljen kao „savršeno mesto“ u kom će svi imati isti dom, isti posao, isti standard, tj. biće jednako sretni i prosperitetni. Komunistički idealizam i socijalistička praksa. Neko vreme činilo se da sve funkcioniše, da je sve moguće. No, stvarnost se uvek pojavi iznenada i bez najave, spremna da uništi sve što je naizgled čvrsto izgrađeno.

Milica Ružičić - ANGST

Gde: Likovna galerija

Kada: od 19h

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka (фото 4)

Slike i crteži Milice Ružičić seku kroz sve neoliberalne vradžbine i magijska razmišljanja direktno pokazujući socioekonomske korene anksioznosti – predatorski državni neoliberalizam („Strah od izvršitelja“) na periferiji globalnog kapitalističkog sistema („Strah od gubitka posla“) sa nadziračkim represivnim državnim aparatom koji se stara za održavanje ovakvog poretka („Nadzor“). Njene skulpture, na drugoj strani, vizuelizuju negativne zdravstvene posledice anksioznosti – od dugoročno smrtonosne srčane aritmije do motorne tenzije. Zajedno, ovi umetnički radovi pozivaju na zasnivanje pogleda na anksioznost iz perspektiva socijalne, političke, komunalne i kritičke psihologije, koje za objašnjenjima tragaju u društvenim odnosima i strukturama.

Tanja Ostojić - Mi(s)placed Women?

Gde: Galerija Podroom

Kada: od 19h

Saznajte šta vas sve čeka u gradu ovog četvrtka (фото 5)

Mis(s)placed Women? je kolaborativni umetnički projekat započet 2009. godine, koji se sastoji od performansa, radionica performansa, a uključuje doprinose od preko 160 pojedinki i pojedinaca. U velikoj meri radi se o umetnicama koje sebe identifikuju kao žene koje potiču iz različitih sredina. U okviru projekta otelotvoruju se i izvode neke od svakodnevnih aktivnosti koje se tiču raseljavanja, poznatog migrantima, izbeglicama i umetnicima koji putuju po svetu kako bi zaradili za život.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor