Show must go on: Uživo iz pozorišta

    16.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/onlinepozoriste-cover.gif

    Tu smo gde smo, dakle, nikakvih okupljanja do daljnjeg što definitvno isključuje i odlazak u pozorišta i bioskope, u koje vam se sigurno sada izuzetno pojačano. Dobra vest je da imamo internet, a još bolja da se tamo “okuplja” neki sjajan svet koji zabrane okupljanja ne sprečavaju da nastave sa svojom misijom. Entuzijasti i mladi kreativci nastavljaju da drže “širom otvorena vrata” i svoj program dostupnim za sve koje zanima. Bilo da ste radovni u pozorištu ili povremeni pozorišto-posetilac, obradovaće vas ove vesti. Zauzmite najbolje mesto u stanu koje imate: na podu u parteru, u udobnim ložama omiljene fotelje, ili na terasi na balkonu, i uživajte.

    Metropolitan Opera

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584361650338845.jpg

    MetOpera on Demand postoji već neko vreme, doduše sa određenom pretplatom. Međutim, u danima karantina Metropolitan Opera je rešila da otvori svoja vrata svima i ugostiće projekat “Nightly Met Opera Streams” na svojoj oficijelnoj stranici u pokušaju da svim ljubiteljima opere, uprkos restrikciji kretanja, donese uživanje na koje su navikli. “Želeli bismo da pokušamo da donesemo operu svoj publici. Da u ovim teškim vremenima ljubitelji opere mogu da uživaju širom sveta.” rekao je generalni menadžer Peter Gelb. “Svako veče, predstavljaćemo neki od dragulja iz naše kolekcije iz proteklih 14 godina, u HD izdanju”. Streaming je besplatan i dostupan svima, ići će svako veče, sa početkom performansa u 19:30 (po EST, Istočnom Standardnom vremenu, dakle ne zaboravite da preračunate u naše vreme) a stream će biti dostupan tokom narednih 20 sata. U prvoj nedelji će se prikazivati klasici kao što su: “Karmen”,”Boemi”, i “Travijata”. Prva opera u nizu i na današnjem repertoaru je „Karmen” a nedelja će se završiti uz operu “Evgenije Onjegin”. Sve što se događa između, i kada, možete pogledati na Metovoj stranici. 

    Festival Internacionalnog Studentskog Teatra- FIST

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584361650277939.jpg

    Studenti Fakulteta dramskih umetnosti kažu da nijedna kriza nije veća od sveta bez umetnosti, i tome se nema šta dodati sem zahvaliti im se što su mladi i genijalni. U novonastaloj situaciji forme koje su postojale više ne važe jer nisu moguće, i studenti FDU su našli način da reaguju u nesvakidašnjim trenucima. Pronalaze novi teren, osvajaju nove prostore, dolaze do rešenja, a to rešenje je genijalno, jer je tokom dana trajanja Festivala pozorište osvojilo internet. FIST 15 se održava od 14. do 20. marta 2020. godine. Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni u online okruženje, gde će, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Celokupan program i satnice prenosa možete pogledati ovde.

    Podkast ‘Playing On Air’

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584361650308014.jpg

    Podkast koji je svoj život započeo kao “slobodni teatar podkast koji ste čekali” i koji je iz epizode u epizodu uspevao da opravda svoju najavu i svima onima koji su želeli više pozorišta u svojoj svakodnevici, to i obezbedi. Producentkinja Claudia Catania vodi podkast tako što svaka epizoda donosi savremeni monolog, mono-dramu, mini dramu, koju izvode glumci kao što su: Adam Driver, Audra McDonald i Michael C. Hall, nakon čega sledi razgovor sa kreativnim timom. Radio drama, pozorište i podkast ovde mešaju svoje i show je pažljivo kurirana selekcija kratkih drama, i sjajan nedeljni podsetnik koliko je jedinstvena intimnost koju format radija i podkasta može da donese. Posebni favorit nam je epizoda “A Little Part of All of Us” sa Jesse Eisenbergom, ali i sve ostale zaslužuju da se nađu na listi.

    Saznaj više:
    Povezani članci: