U novoj radio-emisiji Greta Thunberg poslala je sjajnu poruku o protestima i aktivizmu

    22.06.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/greta_cover.jpg

    Nije prošlo ni dve godine od kako je Greta Thunberg počela sa školskim štrajkom, protestima i klimatskim aktivizmom, što kalendarski posmatrano i nije puno, ali je ujedno i dovoljno vreme za koje je postala globalno prepoznata kao predvodnica borbe u klimatskoj krizi koja je svojim primerom inspirisala mnoge da deluju. Pozivala je svoje vršnjake na osvešćivanje o stanju i situaciji i uključivanje u borbe za bolju budućnost, ali se i direktno obratila mnogim svetskim liderima, a sa nekima čak imala i Twitter nadmudrivanja i rasprave. Da, naravno da pričamo o Trumpu i njegovim famoznim Twitter objavama.

    Nova radio emisija sa Gretom koja je izašla juče na frekvencijana Swedish radija, predstavlja osvrt na Gretin dosadašnji aktivizam ali i posledičnu slavu i upoznavanje sa mnogima koji se bore za iste stvari i dogovorima koje je sa njima postigla. Međutim, pored toga i optimizma da se stvari još uvek mogu dovesti u red i popraviti, Greta se osvrnula i na sve češće zloupotrebljavanje reči i koncepte za koje se treba boriti a ne iskorišaćavati ih. “Reči kao što su zeleno, održivo, eco-friendly, organsko, klimatski neutralno, fossil-free su danas toliko često i pogrešno korišćene da su izgubile svako značenje”.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592818288220349.jpg

    To je tema o kojoj bi valjalo mnogo češće razmišljati i razgovarati nego što to činimo. Od kada je briga za ekologiju i svet koji nas okružuje postala briga broj jedan, u njoj su se našli mnogi koji se bore za pozitivnu promenu ali i oni koji samo prate trend i koriste trenutno najkorišćenije reči kao talas na kom se voze isključivo radi sopstveno koristi. Bilo za sakupljanje pluseva i društvenog kapitala, bilo za što efikasnije plasiranje svog proizvoda pod krilaticom brige za opšte dobro.

    Pored klimatskih promena, mlada aktivistkinja je prokomentarisala i ostale proteste koji se trenutno događaju i zapravo ima mnogo entuzijastičnije poruke jer smatra da smo kolektivno na pragu pozitivnije promene i da je ozbiljnija revolucija na svim poljima tu. “Postoje znaci promene, buđenja” rekla je Thunberg “Uzmite samo za primer #MeToo pokret, Black Lives Matter proteste, ili školske štrajkove. Sve je to povezano. Probili smo led i prošli tu jednu tačku, da više ne možemo da ignorišemo sve ono što je naše društvo ignorisalo godinama. Bilo da je u pitanju jednakost, pravda ili zagađenje i održivost.”

    Celu emisiju možete poslušati ovde.

    Saznaj više:
    Povezani članci: