Vatrena žurka, magični koncerti i neke veoma bitne nagrade

    04.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/vodicmart1_cover.jpg

    Prva nedelja marta. Znate šta to znači zar ne? Još jako malo i kalendarski počinje prolećeee! Naravno, to ne znači da nas neće uhvatiti neki sneg i prvog dana proleća, ali definitivno znači da možemo da počnemo da se radujemo sad već primetno dužim danima, i većoj energiji da idemo svuda, posetimo sve što nam je na listi. Ove nedelje dosta sjajne muzike, od repa i r’n’b-ja preko elektronske klavirske muzike do briljantnosti sa Bliskog istoka. I još svašta nešto…

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505517312.jpg

     

    VATRA 9. rođendan

    Dom Omladine

     

     

    Kada se događa VATRA žurka u gradu, grad zaista gori jer je u pitanju rep i r’n’b događaj koji organizatori nazivaju “spektakoml” jer na neki način i jeste zaslužio taj epitet. VATRA je legendarna žurka koja se događa nekoliko puta godišnje, i koja u prvoj nedelji marta neizostavno slavi svoj rođendan, što je prilika da žurka bude još intenzivnija i bombastičnija. Ovog vikenda se to događa deveti put, pa ga rezervišite za Arafata, Elona, Kene Berija, Tommy Ganga i DJ nastupe 50Grass, Фake Casual, Inspektora. Ako želite da se zagrejete pred gorenje to možete ovde.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505234166.jpg

     

     

     

    “Desiring Machines” je odgovor na opsesivnu povezanost objektima digitalnog doba. Mobilni telefon, lap top, računar čine neizostavan deo naše svakodnevnice dok viralni sadržaji, globalne mreže i hiperkonektovano društvo stvaraju nove društvene odnose. Selektovani umetnički radovi koji čini ovu izložbu istražuju aktuelne teme i fenomene savremenog doba i novih tehnologija koje su promenile odnos prema telu, identitetu i prirodi, pružajući pritom jedinstveno vizuelno iskustvo posmatračima. Umetnici: Ivana Bašić, Marija Avramović, Orjen Đurić, Sam Twidale, Nataša Teofilović, Gorana Bačevac, Milena Milosavljević, Boštjan Čadež, Adrienn Ujhazi. Izložba se otvara večeras (5. mart) u 19h.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505471043.jpg

     

    Ljuta tezga

    Kulturni centar Baraka

     

     

    Događaj koji volimo i već tradicionalno očekujemo o prazničnim danima, a nekad i bez preteranog razloga, samo se desi da pokupujemo sve što nam treba i ne treba. Ljuta tezga je za sve one koji vole da istražuju nedeljom i u pitanju je prodajno-muzički žur koji se održava u nedelju 8. marta ovaj put. Otvoren za one koje žele da izlože i prodaju svoje unikatne radove, ali i one koji bi da kupe nešto zanimljivo, otkriju nečiji rad, ili poslušaju dobru muziku. Nove, stare slike, stripovi, igračke, ploče, crteži, knjige, nakit, umetničke rukotvorine, hrana i piće, u Baraci i ispred.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505422879.jpg

     

    “Ko je ubio Dženis Džoplin?”

    Srpsko Narodno pozorište

     

     

    Povodom Međunarodnog dana žena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 9. marta će biti premijera predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?” „Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja gledaoce vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin, i otvara pitanja ko je nju zapravo ubio? Porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela? Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-ih godina prošlog veka, progovara se o tome koliko je teško biti žena koja ne pristaje na standarde konzervativne sredine i skreće pažnja na temu rodne ravnopravnosti. Rediteljka je Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić.

     

    Dan žena je svaki dan, to već znamo, ali je 8. mart super prilika da se još jednom proslavi sestrinstvo, hrabrost i izvojevane pobede, i da se prisetimo sjajnih feminističkih akcija, kolektiva i pojedinki, koje su se u protekloj godini borile za lepši, pravedniji i bolji svet za sve. Tako se, 8. marta u KC Gradu održava tradicionalna BeFem dodela priznanja za feminističke inicijative za 2019. godinu. U 20h biće prikazana predstava “Sine” u produkciji Mesto Žensk iz Slovenije. „Sine“ je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u performativnim oblicima. To je fascinacija slikama i pričama zakletih devica iz udaljenih delova Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije. Nakon predstave će biti dodela priznanja uz muzički intermeco – nastup Dodole, a nakon dodele priznanja nastup će imati Časna sestra.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505327799.jpg

     

    Anahroni upad koji razbija ovu nedelju, jer je događaj koji de facto ne pripada ovoj nego sledećoj, ali i to veliko ali, jermensko-libanski virtuoz Ara Malikani nastupa 14. marta u Sava Centru, i morate kupiti karte na vreme. Njegovi muzički počeci su vezani za prvu probu u garaži pa se tako ova turneja i zove Royal Garage. Obići će garaže Arinog života kroz različite zemlje u kojima će svirati muziku različitih stilova koji su pratili njegovu karijeru. Ona je posvećena suštini muzike, i kovana godinama putovanja širom sveta razotkrivajući najbolje i najupečatljivije zvuke.

     

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1583335505280692.jpg

     

    LP duo koncert

    Narodno pozorište

     

     

    Jedan od najznačajnijih klavirskih dua na našim prostorima, LP Duo, nastupiće u petak, 6. marta u 20 časova u Narodnom pozorištu, na sceni Raša Plaović, gde će koncertno promovisati album „Duality“, u izdanju Universal Music Serbia. Pre nego što odete na koncert i budete deo magičnog iskustva u kom se spajaju žanrovi, pročitajte šta su rekli za BURO. na temu predstojećeg koncerta, večite inspiracije, i muzičkih uzora.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: