Pretraga

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu

Tekst: BURO.


Loše vreme nije izgovor da se uvučete pod ćebe i ne izlazite do daljnjeg, iako svakako jeste primamljiva opcija slažemo se. Ipak, ostavite to za duboku zimu i dane kad je sneg do kolena (mada i tad ćemo vas terati napolje, svečano se zaklinjemo), a ove nedelje prošetajte po gradu, sa kišobranom ili bez njega.

U svim galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda izložbe se otvaraju večeras, u četvrtak 3. oktobra sa početkom u 19h i trajaće do 31.oktobra.

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 1)

 

“Your voice, echoed”, Asako Shiroki

 

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda večeras će svoje radove predstaviti japanska umetnica Asako Shiroki, koja je bila i Dobitnica Nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu 2016. godine. U svojim radovima razotkriva svet koji je ličen uobičajenih značenja i asocijacija, i njen rad započinje veoma jednostavno. Izabere parče drveta i počne da ga testeriše. U tom trenutku zaboravljana svaku ideju o funkcionalnosti i stvara oblik iz svojih pokreta, služeći se tradicionalnim japanskim stolarskim tehnikama i starim alatom i radi bez upotrebe metalnih spojki. Radeći na taj način ona otkriva sam postupak, i čin stvaranja dela, pre nego bilo koju pojedinačnu tehniku.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 2)

 

“Između svetova”, Anica Vučetić

 

— galerija Podroom

 

Jedna od najpoznatijih video umetnica na srpskoj sceni vizuelne umetnosti, nastavlja da artikuliše poznate teme ali kroz devet novih video instalacija i video ambijenata, nastalih u periodu 2016- 2019 godine. godine. Novi video radovi koji se mogu posmatrati kao vizuelni eseji postavljeni u nizu – Bunar, Sa druge strane, Revoluciju sanjam, Putovanje, Izvan fokusa 2, Prozor, Na osami, Između svetova, Na kraju krajeva – koji čine složenu kompozitnu celinu postavke, i složen, raspričan narativ.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 3)

 

— promocija knjige u Kulturnom centru Beograda

 

Kao internacionalna manifestacija posvećena mladim umetnicima „Real Presence“ je izuzetno važno odredište u savremenoj istoriji domaće umetnosti. Prvi put organizovana u Beogradu 2001. godine sa namerom da simbolično označi početak novog veka i demokratskih promena nakon 10 godina rata, kulturnog embarga i velike političke, ekonomske i socijalne krize. „Real Presence“ je bio više od umetničkog događaja, jer je predstavljao jedinstveni oblik kulturnog aktivizma, zalagajući se za otvorenost, inkluziju i saradnju lokalnih i internacionalnih mladih umetnika. Tako, knjiga o „Real Presence“-u nije samo dokument o događajima koji su se desili tokom deset godina njegovog postojanja, ona govori o formiranju specifičnog kustoškog i obrazovnog modela, u kontinuitetu od kasnih šezdesetih do početka 2000-tih. Prezentacija knjige je u subotu 5.oktobra od 12-14 časova u Kulturnom centru Beograda, a govoriće Biljana Tomić, Dobrila Denegri, Maximilian Mauracher, Dimitrije Tadić, Barbara Putz-Plecko, Milenko Prvački, Mrđan Bajić, Marija Đorgović.
Prezentaciji knjige „Real Presence“ predstoji niz razgovora i prezentacija koji će se održati u Gradskoj Biblioteci 3. i 4. oktobra u kojima će učestvovati domaći i inostrani umetnici.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 4)

 

— Galerjia caffe, Pančevo

 

Kulturforum organizuje još jednu prodajnu izložbu ovaj put u “Galeria caffe” u Pančevu. Super atmosfera, sjajna ekipa i prilika da obogatite svoju kolekciju i podržite lokalnu umetničku scenu. Izložba će trajati mesec dana, do 5. novembra, ali bolje požurite, i među prvima odaberite najbolji rad za sebe.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 5)

 

Sve što možemo da kažemo je konačno! Konačno “Honeyland, višestruko nominovan i nagrađivan, sasvim briljantan dokumentarac koji je odneo nagrade i u nekoliko kategorija na ovogodišnjem Sundance festivalu, možemo da gledamo u bioskopu. Doduše, za sada je na repertoaru samo od 3. do 6. oktobra tako da obavezno uplanirajte kada ćete ispratiti priču o Hatidže, poslednjoj ženskoj pčelarki Evrope, koja mora da spasi pčele i povrati red u njihovu zajednicu, ali i svoju.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 6)

 

Svetski hit iz Turske, po obećanju dolazi još jednom u Beograd, 6. oktobra. Nakon prethodnog fenomenalnog koncerta došlo je vreme za novi, još bolji. Dark-wave i post-punk su reči kojima se njihova muzika najčešće opisuje, ali ima tu i dosta o new wavea, gotha, i sličnih i srodnih pravaca. Ako ste ljubitelji bilo kog od pravaca, onda je ovo definitivni must check. A iskreno, čak i ako niste.

 

Vikend šetnja: Najzanimljivija dešavanja u gradu (фото 7)

 

Radosne vesti za sve klabere je da miljenik iz regiona Loco Dice 5. oktobra nastupa u Hangaru i donosi potpuno sveža muzička izdanja, a uz njega će na velikoj Fire bini nastupiti i Dejan Milićević i Nikola Vemić. Loše vesti su da je ostalo baš malo karata tako da požurite.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar