Zašto generacija Z ne može da podnese seriju „Sex and the City“?

07.04.2024.
RECOMMENDED

Odjeknula je vest da je serija Sex and the City dostupna za gledanje na Netflix streaming platformama. Prvih šest sezona sada mogu da gledaju i oni koji nisu ljubitelji piranterije u našoj zemlji. Za ostale zemlje sveta, ova vest je od mnogo većeg značaja. Pretpotstavljate već i zbog čega – mlađe generacije, posbeno generacija Z, mladi rođeni recimo 2003. godine kada se snimala i poslednja sezona legendarne serije, sada mogu da izbindžuju ovu seriju.

Po dolasku prvih šest sezona serije na Netflix, dogodilo se ono očekivano. Prema statistikama koje su dostupne na ovoj platformi i prema pisanju Vanity Fair-a, generacije koje se najviše okreću glrednju ove serije jesu upravo zumeri i generacija Z. Dok su jedni potpuno saživljeni sa sadržajem serije, pripadnici mlađih generacija već kenseluju ovu seriju na svim društvenim mrežama i ostavljaju kisele komentare.

O tome koliko je lifestyle poznatih Njujorčanki „pogrešan“ iz više različitih uglova, definitivno može da vam izdeklamuje generacija koja se trenutno nalazi blizu godinama u kojima je bila jedinstvena četvorka.

9f3d60c754fc565368c12d5136e0069e

Kada odemo predaleko?

Svi smo upoznati sa tim, da se radnje serija, zarad „održavanja pažnje gledalaca“ prave tako da se u svakoj epizodi dešava nešto novo i uzbudljivo. Kada je reč o seriji Sex and the City, to je često menjanje seksualnih partnera, ali i konstantna rasprava o muško-ženskim odnosima. Generacija Z, većinom deli mišljenje da je ovaj narativ pogrešan, te da može štetno da utiče na devojke u formativnim godinama. Međutim, pitanje je da li su i mlađe generacije dovoljno realne kada je reč o konačnom sudu.

Hiperprodukcija sadržaja je nešto što je obeležilo mladost generacije Z. Zbog čega se nalaže pitanje, da li kao generacija koja učestvuje svakodnevno u kreiranju, popularizovanju i konzumiranju „štetnog“ sadržaja imamo pravo da sudimo seriji koja je i dvehiljaditih imala za cilj da prestavi život mladih devojaka u Njujorku što je realističnije moguće, što ju je na samom kraju i proslavilo. Da li bi seriju Sex and the City možda trebalo da posmatramo kao svedočanstvo o jednom vremenu? Generacija Z, kao i svaka pre i posle njih, donosi u društvo određene pozitivne ali i negativne društvene promene.

Kao što je u seriji Sex and the City radnja serije ispunjena sex-om, tako su recimo serije namenjene sadašnjim generacijama ispunjene fizičkim nasiljem, zloupotrebi narkotika, a emotvni partneri i junaci su potpuno suprotno – emotivno nedostupni.

d635d1a4dae2d4f093296a93d67be7bf

Feminizam kaže „ne može“

Feministkinje su i tada, kada je serija krenula sa emitovanjem, imale mnogo toga da kažu kada je reč o likovima, temama i radnji. No, danas, glavne junakinje se neretko koriste kao primer „onoga kako ne treba živeti i razmišljati“. I dok je taj realan prikaz muško-ženskih odnosa i ženskih svakodnevnih životnih izazova i stadijuma popularizovao ovu seriju, danas izgleda da je popularizovana u negativnom kontekstu.

Tu se sada otvara nova tema u kojoj feministkinje koje pripadaju generaciji Z smatraju da serija Sex and the City ima negativan uticaj na orfomljivanje stavova devojaka.

sex and the city 2

Mnoge su mišljenja da serija normalizuje površne sekusualne odnose, toksične veze, a neki komentari idu i korak dalje, te se veruje da serija nipodištava ulogu žene u društvu. Kako? Samanta recimo ima svoj uspešan privatan biznis, ali je neudata. Keri je sa druge strane okružena lepim momcima i pažnjom ali nema novca, itd.

e027a570bd42d5097ec27496a8fde03a

Na vama je svakako da zaključite sami, da li je Sex and the City samo prikaz surove realnosti – da je teško u životu imati sve. Samo teško, ne i nemoguće. Na kraju krajeva, ali i same serije, svaka od četiri junakinje dobije svoje „parče kolača“, komad koji im nedostaje, za kojim su žudele tokom svih šest sezona i ne, to nije samo muškarac iako se na površnim gledanjem može zaključiti da je tako.

Čak i da jeste, nisu li ljubav, zajedništvo i porodica, ono za čim čeznu svi polovi, rodovi i generacije, i da li u zaista ima nešto loše u želji da pronađete partnera za život?

Istina je uvek negde na sredini

Rečenica koja je spasila mnoge uzaludne diskusije – istina je uvek negde na sredini. Da, ova serija neminovno može uticati na mišljenja mladih, oblikovati njihove navike i preferencije. Ali, to je samo jedna strana medalje. Sex and the City može biti poučna za one koji odluče da joj pristupe tako.

26e29a0426634eb9aa68055bc6a018e2

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: